Strona 21 z 114 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Widzisz tylko należy zdefiniować co to znaczy "przyzwioity". Bo jeśli to samo co działający i niezawodny to można spokojnie złożyć taki zestaw. Wystarczy wiedzieć z czego. Ponieważ to co robię wymaga pracy na dość wydajnych kompach dlatego złożyłem ich już trochę . Większość na platformie AMD i jakoś nie odczuwam braku lepszych płyt i innych komponentów. Także odrobinę teoretyzujesz IMHO .
    Przyzwoity, to znaczy przewidywalny, stabilny, wykonujący zadane czynności bez niespodzianek. Niestety znaczna część składaków, tego nie zapewnia. Doświadczenie z poskładania kilkunastu, kilkudziesięciu komputerów jest niestety zbyt małe, aby miało przesądzać o czymś innym.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Przyzwoity, to znaczy przewidywalny, stabilny, wykonujący zadane czynności bez niespodzianek. Niestety znaczna część składaków, tego nie zapewnia.
    Niestety generalizujesz. Znam sporo komputerów tzw. firmowych np. Dell, które mają problemy dokładnie takie jak opisujesz . Znam też sporo składaków, które działają ze stabilnością dawnych Mac-ów (kurczę... tu się znów narażę ).

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Doświadczenie z poskładania kilkunastu, kilkudziesięciu komputerów jest niestety zbyt małe, aby miało przesądzać o czymś innym.
    Oczywiście ale jest też wystarczające żeby stwierdzić, że nie ma co tak dramatyzować jak Ty to robisz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Nortberg
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    To ja zaproponuje coś takiego (ale składak) za ok. 3300 zł (jak dobrze poszukasz) samo pudło:

...
    Alps 1.44 MB czarny
    ...

Fajny zestaw, na który ja teraz poluje...
    Nie mow ze jeszcze FDD kupujecie ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A tak apropos jeszcze skladakow i nie skadakow.
    Kazdy komuter typu PC to skladak !!!!, tylko albo skladasz go sam albo sklada go np pan Waclaw w Vobisie albo Jasir w Dell'u.
    Z nie skladakow zostaje iMac
    Ostatnio edytowane przez Nortberg ; 15-05-2007 o 16:55 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Heh za 2200 a ja ostatnio myślałem o sprzedaży za 2000 konfigurację następującą:
    Pentium D640 (3,2GHz 2MBcache, FSB 800)
    Asus P5LD2
    2x512 DDR2 Geil
    Gigabyte 7600GT silent2
    2x250 GB Raid 0 ( czyli 500GB)
    DVDRW NEC
    Obudowa Chieftec i zasilacz Chieftec 400W
    Wiatrak na procku Pentagram 120Cu+
    Całość działa praktycznie bezgłośnie

Zatem tamta firma nie była tania
    Jasne... To, że Ty chciałeś za nią 2000 to nie znaczy, że tyle kosztuje w sklepie (oczywiście nie twierdzę, ze nie jest tyle warta). Poza tym trochę inaczej (ze stratą) sprzedaje się używkę (no chyba że jest to "dobry" obiektyw).
    Poza tym nie o to mi chodziło, żeby taki dokładnie zestaw wybrała energia_ki tylko żeby znalazła sklep w Warszawie, w którym kupi wszystko co jest jej potrzebne do pracy i szczęścia z poradą na miejscu.
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 15-05-2007 o 18:03
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nortberg Zobacz posta
    A tak apropos jeszcze skladakow i nie skadakow.
    Kazdy komuter typu PC to skladak !!!!, tylko albo skladasz go sam albo sklada go np pan Waclaw w Vobisie albo Jasir w Dell'u.
    Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
    Pozdrawiam, Rafał

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

weź mnie nie osłabiaj ... tanie markowe kompy (HP , Dell , ) to szajs jakich mało najtańsze elementy płyty ECS szajs jakich mało widzialem, tylko w fajnej (czasami) budzie.... dopiero workstation jest klasą o której można tak twierdzić

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nortberg Zobacz posta
    Widzę, że niektórzy mają kłopot z rozróżnieniem składania od produkcji. Wyjaśniam więc, że składa się z wykorzystaniem komponentów dostępnych normalnie w handlu a produkcja z grubsza polega na zaprojektowaniu, zleceniu wykonania półproduków i montażu. Ze składaniem wspólny może być tylko montaż, a to to niekoniecznie.

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalR Zobacz posta
    Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
    Zgodzę się z Tobą, ale po pierwsze zakup dobrych komponentów (markowych, sprawdzonych) w składaku daje taką samą pewność działania jak w kompie Dell'a z drobną różnicą - ceny
    Tak na szybko link do allegro na Dell'a (gołego) http://www.allegro.pl/item192117239_...20gb_nowy.html
    za jaką kasę. Moim zdaniem nie warto.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Niestety generalizujesz. Znam sporo komputerów tzw. firmowych np. Dell, które mają problemy dokładnie takie jak opisujesz . Znam też sporo składaków, które działają ze stabilnością dawnych Mac-ów
    A ja widziałem bociany które wbrew reszcie lecą wiosną na południe. I co z tego?

Oczywiście ale jest też wystarczające żeby stwierdzić, że nie ma co tak dramatyzować jak Ty to robisz.
    To bardziej obiektywne spojrzenie na problem zakupu nowego komputera. Na składactwie ten rynek się nie kończy i są ludzie i zastosowania gdzie wymagane są nieco inne walory niż cena.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    Zgodzę się z Tobą, ale po pierwsze zakup dobrych komponentów (markowych, sprawdzonych) w składaku daje taką samą pewność działania jak w kompie Dell'a z drobną różnicą - ceny
    A skąd wiesz które komponenty są dobre? Przeiceż nie kupisz takiej samej płyty jak jest w Dellu, bo to ani ATX, ani nie ma w handlu. Wnioskujesz z metody prób i błędów, czy po ilosci potworów na pudełku? Wybacz, ale żadna firma składająca w Polsce, nie dysponuje technicznymi możliwosciami oceny tego co kupują, montoują i sprzedają. Przypadkowość to nie jest kryterium budujące jakość.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-05-2007 o 18:30 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tom01 póki co to uprawiasz jakąś sofistykę i próbujesz wrzucać wszystko do jednego wora. Po prostu nie jest prawdziwą teza jakoby składak był do d...., a markowy super. To zależy od bardzo wielu czynników i nie ma co drążyć tego tematu, bo jak zwykle diabeł siedzi w szczegółach i można przytaczać bez końca argumenty za poparciem jednej lub drugiej tezy. Ja po prostu nie trawię takich uogólnień.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 21 z 114 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów