Strona 41 z 114 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Sęk cały w tym, że niesłychanie ciężko o rzeczową opinię. Dotyczy to wszystkiego i zawsze. Ot taka już chyba ludzka natura, bo nie widzę innego wytłumaczenia. Większość polemik, bo dyskusją to ciężko nazwać, kończy się ostrą wymianą zdań, z zaperzaniem się i wycieczkami osobistymi. I po co? Dlaczego jest tyle ludzi wdających się w dyskusję a nie przyjmujących lub nie potrafiących odpowiedzieć na argumentację i reagujących na to agresywnie? W czasach kiedy skomplikowanym urządzeniem technicznym była maczuga łatwiej było udowodnić że moja jest lepsza. W dzisiejszych czasach udowodnienie jakości skomplikowanego urządzenia elektronicznego, wymaga pewnego poziomu szkolnej wiedzy i umiejętności jej werbalizowania. Walor: "he he lepsza, nie rozśmieszaj mnie" jest mało wartościowy.

Radzącym wybory podzespołów komputerowych, sugeruję być przygotowanym na trudne pytania, bo inaczej "rada" nie ma podłoża merytorycznego i w gruncie rzeczy jest tak samo wartościowa jak rzucanie monetą.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-06-2007 o 11:14
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dwa monitory? To dla mięczaków Mam w tej chwili w komputerze dwa GForce na PCIex (nie-SLI i zupełnie różne, 6600 i 7900), podłączone: CRT, LCD, TV, docelowo kiedyś dojdzie jeszcze projektor. Konfiguracje refresh rate/rozdzielczości zupełnie dowolne, włączając bezsensowne (np. 85Hz na TV), mirrorowanie itp., w dowolnych kombinacjach (to oczywiście w obrębie jednej karty). Wszystko wymaga trochę dłubania (Linux, Xorg.conf), ale możliwości są takie, że głowa boli.
    My mówimy o windowsie. Na linuxie wiadomo że wszystko się da.

Ale jak nie chcesz to nie kupuj. Przecież nikt nie zmusza do posiadania Mac'ów. I mimo że nie jestem entuzjastą tych kompów to wq.... mnie adnotacja na niektórych stronach, że jeśli chcesz korzystać z oprogramowania, przeglądać lub cokolwiek to zainstaluj sobie IE i najnowszą wersję WindowsMediaplayer . I później nie ma się co dziwić, że Bill ma monopol. Sami sobie jesteśmy temu winni.
    Ja kakurat nie korzystam ani z IE ani tym bardziej z windowsa. Maki lubię i to bardzo, chciałbym takiego, niestety cna jest dla mnie mocno zaporowa.
    Wybaczcie OT, ale nie moglem sie powstrzymac
    Kolekcjoner, to tak w temacie audiofili http://audiovoodoo.alatar.pl/ (moja ulubiona strona)
    Ja gdzieś sie spotkałem ze ściąganiem folii z elektrolitów - bo też lepiej gra.
    Dokładnie tak samo twierdzą audiofile Tylko na dźwięk określenia "ślepy odsłuch" zaczynają się podejrzanie denerwować, rozglądać za drzwiami itp
    Zapraszam do Krakowa. Mozemy posprawdzać karty. Na ślepo. Niestety Mój Eizo sie spalił a nie mam kasy na nowy.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Dokładnie tak samo twierdzą audiofile
    A tak a'propos....

Skrajność jest zawsze powodem do kpin, śmieszności etc, ale istnieje pewna wyraźnie słyszalna granica, pomiędzy sprzętem klasy popularnej (masowym) a nie fanatycznym, ale jednak audiofilskim. Ja na swoje drewniane ucho słyszę przypadkowo u kogoś niesamowicie przyjemną muzykę, z jakiegoś pierwszy raz na oczy widzianego Elektrokompaniet'a, a z mojego domowego sprzętu, nie ma nawet cienia tych dźwięków, czystości, wokalu. Nie umiem tego opisywać, ale to dwa różne wrażenia. Nawet cisza miedzy utworami jest inna.

Takie różnice istnieją. W różnych dziedzinach. Trzeba ich tylko doświadczyć i ocenić lub docenić.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A tak a'propos....

Skrajność jest zawsze powodem do kpin, śmieszności etc, ale istnieje pewna wyraźnie słyszalna granica, pomiędzy sprzętem klasy popularnej (masowym) a nie fanatycznym, ale jednak audiofilskim. Ja na swoje drewniane ucho słyszę przypadkowo u kogoś niesamowicie przyjemną muzykę, z jakiegoś pierwszy raz na oczy widzianego Elektrokompaniet'a, a z mojego domowego sprzętu, nie ma nawet cienia tych dźwięków, czystości, wokalu. Nie umiem tego opisywać, ale to dwa różne wrażenia. Nawet cisza miedzy utworami jest inna.

Takie różnice istnieją. W różnych dziedzinach. Trzeba ich tylko doświadczyć i ocenić lub docenić.
    No właśnie dlatego uważam, że szczególnie w przypadku audio - voodo działa perfekcyjnie w obie strony. Sztuka polega na tym żeby nie wylać "dziecka z kąpielą".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

istnieje pewna wyraźnie słyszalna granica, pomiędzy sprzętem klasy popularnej (masowym) a nie fanatycznym, ale jednak audiofilskim.
    Oczywiscie ze istnieje. To co mnie uderzylo w audiofilskim... kurde, nawet juz nie pamietam marki ;-) a osluchiwalem przez prawie rok to "plaskosc" brzmienia, ale nie w negatywnym sensie, tylko bardziej tak jakos... no ze "neutralnie" jest. Na poczatku, dla kogos przyzwyczajonego do ustawiania EQ w "krzywa" (dol i gora na plus, srodek na minus) ;-) wydaje sie to nijakie i bezduszne, ale jak sie troche przyzwyczaic... to sprzet typu "super bass reflex", choczby i dobrej klasy, nie jest juz taki fajny.

I to jest roznica jakosciowo porownywalna do tej jaka byla np. miedzy gorszymi i lepszymi CRT, ewentualnie miedzy kiepskimi a bardzo dobrymi LCD. Natomiast Matrox vs. Nvidia to moim zdaniem klasa abstrakcji p.t. "pozlacane gniazdka wplywajace na glebie basu". Dodam, bo chyba dla nie znajacych audiovoodoo nie bylo to jasne: nie chodzi o gniazdko sygnalowe, tylko 220V ;-)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Natomiast Matrox vs. Nvidia to moim zdaniem klasa abstrakcji p.t. "pozlacane gniazdka wplywajace na glebie basu".
    Podłącz zatem Matroxa i nie-Matroxa do monitora profesjonalnego i zapodaj mu 2048x1536 po analogu. Porównaj, pogadamy. :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....) Natomiast Matrox vs. Nvidia to moim zdaniem klasa abstrakcji p.t. "pozlacane gniazdka wplywajace na glebie basu". Dodam, bo chyba dla nie znajacych audiovoodoo nie bylo to jasne: nie chodzi o gniazdko sygnalowe, tylko 220V ;-)
    Z tego widać że jestem cienki w audiovoodo, bo mnie chodziło o sygnałowe .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Podłącz zatem Matroxa i nie-Matroxa do monitora profesjonalnego i zapodaj mu 2048x1536 po analogu. Porównaj, pogadamy. :-)
    Ech... czytasz czasami co się pisze, czy tylko powtarzasz w kółko?
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=395
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja nie neguję złotych wtyczek jako takich. Ani nawet (a niech tam ) tego, że Matroxy dają lepszą jakość obrazu niż "zwykły proszek". Tyle że polecanie takich zabawek do zastosowań innych-niż-wysoce-wyspecjalizowane-gdzie-różnicę-naprawdę-widać zamiast normalnego sprzętu "dla ludzi" to totalna pomyłka.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ech... czytasz czasami co się pisze, czy tylko powtarzasz w kółko?(...)
    Tyle że polecanie takich zabawek do zastosowań innych-niż-wysoce-wyspecjalizowane-gdzie-różnicę-naprawdę-widać zamiast normalnego sprzętu "dla ludzi" to totalna pomyłka.
    Zdarza się mi nawet czasem czytać posty przed odpowiedzią. Polecono (nie ja) Martoxa, jako lepszą alternatywę kart ogólnodostępnych, do komputera dla normalnego śmiertelnika. Przypomnę Ci, że rozpętał się, przez niektórych, dym, że wcale nie są godne polecenia, przestarzałe, "audiofilne" itp. Faktem jest, że te karty są lepsze od 90% dostępnych na rynku i polecenie takiej, za te same pieniądze, jest jak najbardziej na miejscu. Na pewno nie będzie to zły wybór. Uważasz inaczej, ok, Twoja decyzja.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-06-2007 o 20:23

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polecenie takiej za te same pieniądze to nie bedzie dobry wybór, Taki matrox wart jest dzisiaj 20-40zł. a nie 300zł jak dzisiejsze karty. Chodziło mi o to że jesli ktos nie gra to jak kupi taką karte to po pierwsze 25zł w kieszeni zostaje a obraz ma lepszej jakości.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 41 z 114 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów