Strona 81 z 114 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Początki nałogu

Domyślnie

A ja mam pytanie dotyczące technologii CUDA - czy np. Photoshop z tego korzysta? Albo jakieś programy do hurtowej obróbki RAWów? I kolejne pytanie - czy są jakieś istotne powody, dla których lepiej kupić Xeona z serii 5500 niż Core i7? Jaka może być różnica w wydajności stacji opartej na jednym procesorze i7 a np. na dwóch Xeonach jeśli chodzi o obróbkę zdjęć? Załóżmy, że RAMU jest tyle samo. Czy dwa Xeony to już szaleństwo i marnowanie kasy?

Domyślnie

PS CS4 korzysta z tego wynalazku ale tylko od tej wersji. Do tego wykorzystuje karte graficzną tylko przy skalowaniu, przesuwaniu itp. więc cudów nie ma. Przy konwersji z RAW liczy sie nadal procek, ram i szybki dysk. Niestety w znikomym stopniu wykorzystywane sa procesory kilkurdzeniowe w porównaniu do swoich starszych wersji. Nadal jednym z najlepszych wyborów do pracy w PS'ie jest np. dwurdzeniowy E8500 lub E8600 który w testach przy konwersji z RAW do TIFF praktycznie niewiele ustepuje i7 serii 800 i 900 (raptem o parę %). Jesli już to bardziej zwracaj uwagę na wielkość cache niż ilość rdzeni.

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm, tyle, że ja i tak muszę kupić płytę główną, bo E8600 nie pójdzie na tym co mam. Ceny e8600 i i7 są podobne, więc chyba lepiej będzie kupić nowszą technologię...
    Co do płyty to celuję w Asusa Workstation P6T WS Professional albo coś koło tej serii.

Domyślnie

Poczekaj może chwilkę, lada moment wchodzi nowa platforma pod i7 serii 800 - tańsze płyty, tańsze i równie dobre procesory pod grafikę - w bezposredniej lini ma zastapić właśnie serię E8XXX.

Początki nałogu

Domyślnie

No nie wiem... Ja już raz chciałem oszczędzić i kupiłem tanią płytę z obsługą max 2GB RAM i Pentium D 2,8GHz - jak wrzucę z 30 rawów do ACRa to komputerek dostaje zadyszki. To może lepiej zainwestować w podstawkę 1366 niż 1156? I może lepiej wrzucić Xeona a nie i7? Teraz używam jeszcze pary staruszków 20D, ale tu też już pora na zmiany może na 2x50D albo 50D i 7D....zobaczymy jak finanse pozwolą. Optykę mam pod APS-C i lubię ją, dlatego jeszcze nie mam ciśnienia na pełną klatkę. Ale RAWy urosną... Niby są sRAWy.... Ale jak znam siebie to pewnie rzadko będę z nich korzystał... A co z tym Xeonem?

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Ja się zastanawiałem nad zmianą kompa ale za wcześnie ponieważ nie wielwe bym zyskał do obecnej konfiguracji.
    Zastanawiałem się nad MSI Eclipse SLI lub Asus P6TD Deluxe Intel X58 i Core i7 920 do tego dwa szybkie dyski SSD jeden na system drugi na obrabiane fotki. Dwa po to aby przy pracy korzystać z 2 kontrolerów. Na magazynowanie gotowych fotek trzeci tradycyjny duży dysk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W dobre SSD trzeba nadal jednak sporo zainwestowac z tego co czasem czytam , jesli kogos stac smialo. Velociraptorki radza sobie ppki co bdb i sa dobra alternatywa.
    no comment...

Domyślnie

W sumie mam teraz ten sam dylemat, wszystko skompletowane oprócz płyty, procka i ramu i jednak wybiore nowa platformę na podstawce 1156. Czekam tylko na płyty. Procek i7 860 - w porównaniu do i7 920 trochę szybszy w konwersjach RAW- TIFF więc generalnie do grafiki na PSie będzie najlepszym wyborem. Cena samego procka tez minimalnie mniejsza od i7 920. Płyty maja obsługiwac min. 8GB w najtańszych wersjach za 400zł więc ograniczeń w porównaniu do LGA1366 nie będzie, niższe ceny płyt wynikaja tylko z mniejszej ilości rozprowadzeń (mniej nóżek w 1156). Wracając do różnic w prockach pod 1366 i 1156 to różnią się tylko i wyłącznie okrojonym kontrolerem pamięci. W praktyce tylko dla aplikacji potrafiących obsłużyć środowisko Turbo Boost (symulacja ośmiu rdzeni na procku 4-rdzeniowym) ta róznica będzie widoczna.

Początki nałogu

Domyślnie

W Komputroniku płyty 1156 już są i procki też... Ceny faktycznie niższe niż 1366, ale procek 860 nawet trochę droższy niż 920 i ponoć nieco szybszy... Cóż, ja np. nie jestem overclockerem i wiem, że nie będę żyłował sprzętu nie wiadomo jak. Chcę mieć sprawną maszynkę do mielenia dziesiątek RAWów, a nie jak teraz partiami po 20, góra 30.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja właśnie składam kompa na 1156 - płyty Gigabyte'a GA-P55-UD3R czy Asus P7P55D są w cenach 400-550 zł i wydają się mieć wszystko co trzeba - a że i tak będę na nim stawiał Win7 to póki czas jako strasznie z kupowaniem się nie śpieszę bo i płyty i procki są od niedawna na rynku więc ceny raczej za jakiś czas spadną jeżeli nie będzie jakiś gwałtownych ruchów złotówki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 81 z 114 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów