-
A ja mam pytanie dotyczące technologii CUDA - czy np. Photoshop z tego korzysta? Albo jakieś programy do hurtowej obróbki RAWów? I kolejne pytanie - czy są jakieś istotne powody, dla których lepiej kupić Xeona z serii 5500 niż Core i7? Jaka może być różnica w wydajności stacji opartej na jednym procesorze i7 a np. na dwóch Xeonach jeśli chodzi o obróbkę zdjęć? Załóżmy, że RAMU jest tyle samo. Czy dwa Xeony to już szaleństwo i marnowanie kasy?
-
-
PS CS4 korzysta z tego wynalazku ale tylko od tej wersji. Do tego wykorzystuje karte graficzną tylko przy skalowaniu, przesuwaniu itp. więc cudów nie ma. Przy konwersji z RAW liczy sie nadal procek, ram i szybki dysk. Niestety w znikomym stopniu wykorzystywane sa procesory kilkurdzeniowe w porównaniu do swoich starszych wersji. Nadal jednym z najlepszych wyborów do pracy w PS'ie jest np. dwurdzeniowy E8500 lub E8600 który w testach przy konwersji z RAW do TIFF praktycznie niewiele ustepuje i7 serii 800 i 900 (raptem o parę %). Jesli już to bardziej zwracaj uwagę na wielkość cache niż ilość rdzeni.
-
Hmm, tyle, że ja i tak muszę kupić płytę główną, bo E8600 nie pójdzie na tym co mam. Ceny e8600 i i7 są podobne, więc chyba lepiej będzie kupić nowszą technologię...
Co do płyty to celuję w Asusa Workstation P6T WS Professional albo coś koło tej serii.
-
Poczekaj może chwilkę, lada moment wchodzi nowa platforma pod i7 serii 800 - tańsze płyty, tańsze i równie dobre procesory pod grafikę - w bezposredniej lini ma zastapić właśnie serię E8XXX.
-
No nie wiem... Ja już raz chciałem oszczędzić i kupiłem tanią płytę z obsługą max 2GB RAM i Pentium D 2,8GHz - jak wrzucę z 30 rawów do ACRa to komputerek dostaje zadyszki. To może lepiej zainwestować w podstawkę 1366 niż 1156? I może lepiej wrzucić Xeona a nie i7? Teraz używam jeszcze pary staruszków 20D, ale tu też już pora na zmiany może na 2x50D albo 50D i 7D....zobaczymy jak finanse pozwolą. Optykę mam pod APS-C i lubię ją, dlatego jeszcze nie mam ciśnienia na pełną klatkę. Ale RAWy urosną... Niby są sRAWy.... Ale jak znam siebie to pewnie rzadko będę z nich korzystał... A co z tym Xeonem?
-
Uzależniony
Ja się zastanawiałem nad zmianą kompa ale za wcześnie ponieważ nie wielwe bym zyskał do obecnej konfiguracji.
Zastanawiałem się nad MSI Eclipse SLI lub Asus P6TD Deluxe Intel X58 i Core i7 920 do tego dwa szybkie dyski SSD jeden na system drugi na obrabiane fotki. Dwa po to aby przy pracy korzystać z 2 kontrolerów. Na magazynowanie gotowych fotek trzeci tradycyjny duży dysk
-
W dobre SSD trzeba nadal jednak sporo zainwestowac z tego co czasem czytam , jesli kogos stac smialo. Velociraptorki radza sobie ppki co bdb i sa dobra alternatywa.
-
W sumie mam teraz ten sam dylemat, wszystko skompletowane oprócz płyty, procka i ramu i jednak wybiore nowa platformę na podstawce 1156. Czekam tylko na płyty. Procek i7 860 - w porównaniu do i7 920 trochę szybszy w konwersjach RAW- TIFF więc generalnie do grafiki na PSie będzie najlepszym wyborem. Cena samego procka tez minimalnie mniejsza od i7 920. Płyty maja obsługiwac min. 8GB w najtańszych wersjach za 400zł więc ograniczeń w porównaniu do LGA1366 nie będzie, niższe ceny płyt wynikaja tylko z mniejszej ilości rozprowadzeń (mniej nóżek w 1156). Wracając do różnic w prockach pod 1366 i 1156 to różnią się tylko i wyłącznie okrojonym kontrolerem pamięci. W praktyce tylko dla aplikacji potrafiących obsłużyć środowisko Turbo Boost (symulacja ośmiu rdzeni na procku 4-rdzeniowym) ta róznica będzie widoczna.
-
W Komputroniku płyty 1156 już są i procki też... Ceny faktycznie niższe niż 1366, ale procek 860 nawet trochę droższy niż 920 i ponoć nieco szybszy... Cóż, ja np. nie jestem overclockerem i wiem, że nie będę żyłował sprzętu nie wiadomo jak. Chcę mieć sprawną maszynkę do mielenia dziesiątek RAWów, a nie jak teraz partiami po 20, góra 30.
-
Pełne uzależnienie
Ja właśnie składam kompa na 1156 - płyty Gigabyte'a GA-P55-UD3R czy Asus P7P55D są w cenach 400-550 zł i wydają się mieć wszystko co trzeba - a że i tak będę na nim stawiał Win7 to póki czas jako strasznie z kupowaniem się nie śpieszę bo i płyty i procki są od niedawna na rynku więc ceny raczej za jakiś czas spadną jeżeli nie będzie jakiś gwałtownych ruchów złotówki...
Uprawnienia umieszczania postów