Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Co powinno byc w pudelku, a co jest w instrukcji...

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    Na koniec dodam, że trochę dziwi mnie podejście w stylu: otrzymałem kopię nośnika z softem , ale mi to nie przeszkadza. Ciekawe co powiecie policji gdy do Was wpadnie i poprosi o pokazanie dowodów legalności użytkowanego oprogramowania. Wtedy będzie szok i płacz. A może wpaść.
    Bez przesady, nie dajmy się zwariować!
    Po pierwsze oryginalny soft do Canona można sobie o każdej porze dnia i nocy zassać z serwera Canona i nikt nie potrzebuje oryginalnego nośnika żeby go zainstalować. Jeśli nawet coś pisze w licencji to i tak jest po angielsku a ja nie muszę znać tego języka, anwet jeśli znam całe polskie prawo.
    Po drugie nie czytam wyborczej i nie żyję w ciągłym strachu, że lada moment wpadnie do mnie policja i spyta: a gdzie pan ma oryginalny nośnik programu do swojej lustrznaki, hęę??
    Poza tym nośnik mogę zgubić, zjeść albo przerobić na breloczek i wcale nie musze iść zaraz potem z aparatem na policję z pokornym pytaniem, czy aby mogę jeszcze robić fotki w RAW, bo widzi pan, panie władzo, zanim zjadłem zapomniałem odinstalować DPP...

Ale jeśli sposób z listem do FotoBasi się sprawdził, to gratuluję! Wyjaśnili jakoś dlaczego za pierwszym razem nie dostarczyli wszystkiego?

Na razie nie mam zastrzeżeń do tego sklepu, bo czasem ceny maja rzeczywiście szalone, ale z drugiej strony myślę, że już sam smród związany z przegywanymi płytkami itp, który się rozniesie po tym forum, może im zaszkodzić. - Wniosek: Nie opłaca kantować, nawet odrobinę!

Bywalec Awatar viTo
    Miasto
    Kędzierzyn - Koźle

Domyślnie

Witam. Ja tez kupilem Eosa i jak przyszedlem domu zeby sprawdzic na spokojnie czy wszystko jest to zobaczylem 2 przegrywane plyty (z softem) na nosniku TDK i Jedna chyba DVD o obiektywach EF. Tak wiec nie wiadomo czy sklep w ktorym kupilem (FOTOJOKER) czy jakis dystrybutor wzial sobie plytke czy nie... Dobrze, ze programy mozna sciagnac z FTP Canona.
    Pozdrawiam...
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

no i w koncu dostalem brakujace oprogramowanie

po mejlach ostrzegajacych o tym, ze sprawe doniose gdzie trzeba i wyznaczeniu terminu dostawy do konca stycznia, szanowny sprzedawca Radosław Kołodziej [radek_kolodziej] dostarczyl mi brakujace oprogramowaie. nie odbylo sie bez przeciagania tego calego procederu, wapliwych tlumaczzen i prob wciskania mi kitu.

z tego co patrzylem na allegro, nadal handluje sprzetem foto, wiec odradzam wszystkim handel z tym panem. no chyba, ze lubicie miec wybrakowane pudelka
    Ostatnio edytowane przez nastier ; 29-01-2007 o 14:08
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Domyślnie

Witam

rzadko sie odzywam, ale poniewaz swiezo nabylem droga kupna w abfoto (polecam!) c anona 400d, wiec napisze co dostalem z aparatem. Mianowicie:
    - aparat + kit
    - gwarancja europejska ( w koncu jestesmy we wspolnocie) jak ktos dalej przeczyta to na 12 stronie ma po polsku.
    - oprogramowanie plyta sztuk 1 (oryginalna - zafoliowana)
    - instrukcja oryginalna polska drukowana (nie kserowana!).
    Na pytanie o brak plyty z PDFem i osobnej gwarancji na obiektyw kit-owy otrzymalem sluszna odpowiedz, ze takie zastawy sprzedaje canon.
    Mozna sie domyslac dlaczego nie ma instrukcji w PDFie: bo zaraz by wisiala do zassania na torrencie, emule, albo inszym serwerze. Mozna zadac pytanie: ok, ale jak chcialbym instrukcje w PDFie po niemiecku, wiec dla czego jej nie mam? Odpowiedz jest oczywista: bo aparat kupiles w Polsce (sprzedaz lokalna - na Polske) a nie w Niemczech, czy Austii.
    Natomiast na kit-owy obiektyw nie ma osobnej gwarancji, poniewaz aparat i kit sa sprzedawane jako zestaw i jako zestaw maja jedna gwarancje.

Co do instrukcji kserowanej, czy tez softu na plycie CDR, to (jak juz napisal przedmowca) zgodnie z polskim prawem nie ma mozliwosci sprzedazy oprogramowania na plycie nieoryginalnej. Kopiowanie jest dozwolone tylko na wlasny uzytek.

zdroofko
    Ostatnio edytowane przez daszek ; 03-02-2007 o 19:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta

Ale jeśli sposób z listem do FotoBasi się sprawdził, to gratuluję! Wyjaśnili jakoś dlaczego za pierwszym razem nie dostarczyli wszystkiego?
    Witam.
    Nic nie wyjaśnili. Początkowo otrzymałem maila o treści, której się spodziewałem. Że niby jak jestem niezadowolony to mogę odesłać aparat w ciągu 10 dni a oni oddzadzą mi kasę - z wyjątkiem kosztów transportu.
    ...A co to ja jestem darmowe biuro podróży dla sprzętu foto ..... Nie po to kupuję żeby zwracać sprzęt i zostawać z niczym i porfelem lżejszym o kilkadziesiąt zł na przesyłki.

Tak sobie myślę, że wielu sprzedawców sprzedaje na boku płytki wytłoczone przez producenta sprzętu i wciska kit innym kupującym, że ich nie było. Jeśli spotykacie się z odpowiedziami, że soft jest do pobrania na stronie producenta to też jest kit. Nie każdy soft jest - np. ArcSoft nie ma bo nie jest na licencji freeware ani shareware. Chyba, że źle szukałem.

Poza tym w większości przypadków kupna softu w wersji do pobrania ze strony producenta otrzymuje się info o takiej możliwości w warunkach licencjonowania produktu.

Dlatego nie należy odpuszczać takim kombinatorom tylko walczyć o swoje.
    Dlaczego? To proste - kiedyś będziecie chcieli sprzedać sprzęt i kupić nowy. Brak oryginalnych nośników może odstraszyć potencjalnych kupujących gdyż w opinni wielu osób może to oznaczać nielegalne źródło zakupu urządzenia. Podobnie wygląda z brakiem oryginalnej ładowarki, kabli itd (choć mogły się zgubić). Tylko, że jeśli ktoś gubi ładowarkę to co wyrabiał ze sprzętem ?

Pozdrawiam.
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Dopiero zaczyna Awatar jafet
    Miasto
    na południu

Domyślnie

wrócę do tematu, w sierpniu zeszłego roku kupiłem 350D Rebel XT, dostałem wraz z aparatem: instrukcje oryginalną (ang. wł.), instrukcję polską ksero, płytki z softem oryginalne, pasek dostałem z EOS (niebiesko/czerwony) a widzę, że do cyfrówek dołączany jest czarny a wszystko to dostałem w pudełku na którym pisze Canon, ale nie jest to oryginalne pudło. Dziwne też bo dostałem gwarancję, ale adres serwisu, nie na Żytniej w Wawie, ale w Zielonej Górze
    Canon 350D + Canon 17-85 IS + Tamron 70-210+ Canon 50 1.8 + 135 Canon 2.8

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jafet Zobacz posta
    wrócę do tematu, w sierpniu zeszłego roku kupiłem 350D Rebel XT, dostałem wraz z aparatem: instrukcje oryginalną (ang. wł.), instrukcję polską ksero, płytki z softem oryginalne, pasek dostałem z EOS (niebiesko/czerwony) a widzę, że do cyfrówek dołączany jest czarny a wszystko to dostałem w pudełku na którym pisze Canon, ale nie jest to oryginalne pudło. Dziwne też bo dostałem gwarancję, ale adres serwisu, nie na Żytniej w Wawie, ale w Zielonej Górze
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16653

Miasto
    na południu

Domyślnie

to znaczy że mam prawdopodobnie refurbow-a ?

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Kupiłeś nówkę, ale amerykańską - sam napisałeś, że to rebel XT a nie 350D. Oryginalną gwarancją w naszym kraju można się podetrzeć. Tak więc sklep/tip bierze ewentualną odpowiedzialność na siebie. I chyba nawet wiem o jaki sklep w ZG chodzi, kupowałem od nich pierwszego trabanta.
    Edit - ja dostałem w szarym kartonie - coś takiego łatwiej ukryć przed czujnym okiem celnika.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Miasto
    na południu

Domyślnie

Dzięki, trochę mnie pocieszyłeś.
    Ostatnio edytowane przez jafet ; 10-05-2007 o 11:32

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów