Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Sigma SD14 - test na fotopolis

eLukasz
    Guest

Domyślnie SD14 - test na fotopolis

Aparat jest faktycznie oryginalny i z pewnościa matryca foveon jeszcze wymaga wielu szlifów. Wydaję mi się że na SD14 nalezy patrzeć przez pryzmat próby skonstruowania cyfrowego odpowiednika klasycznego filmu (taka sama zasada rejestracji). Raczej nikt nie oczekuje że posiadacze Canonów czy Nikonów pobiegną do sklepu po korpus Sigmy.
    Wracając do samego testu na fotopolis: ewidentnie osoba, która to pisała była nastawiona na "nie", negatyw pogania negatyw. Wczesniejszy test na fotopolis Sigmy SD10 dawał konstrukcji więcej plusów niż minusów.
    Co by nie mówić dziś zauważyłem w piewszym wersie testu informację że przetestowany aparat okazał się być modelem przedprodukcyjnym !!
    I chyba racja bo mam kilka zdjęć na karcie zrobionych SD14 na targach w Łodzi i np opisywanych zielonych plam nie ma.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eLukasz Zobacz posta
    Co by nie mówić dziś zauważyłem w piewszym wersie testu informację że przetestowany aparat okazał się być modelem przedprodukcyjnym !!
    I chyba racja bo mam kilka zdjęć na karcie zrobionych SD14 na targach w Łodzi i np opisywanych zielonych plam nie ma.
    No fakt:

Cytat Zamieszczone przez Redakcja Fotopolis
    Pragniemy poinformować, że wbrew wcześniejszym informacjom Sigma Corporation aparat Sigma SD14 dostarczony redakcji Fotopolis.pl do testu był egzemplarzem przedprodukcyjnym i jako taki może nie spełniać wszelkich wymagań. Część wychwyconych w trakcie testu niedoskonałości niweluje nowy firmaware udostępniony przez Sigma Corporation dopiero po wykonaniu niniejszego testu.

Kiedy tylko Sigma Corporation dostarczy nowy, w pełni funkcjonalny egzemplarz na pewno go przetestujemy.

Redakcja Fotopolis.pl oraz K-Consult Sp.z o.o., dystrybutor marki Sigma w Polsce
    Czyli jeszcze może się okazać, że to zwykła "kupa" jak większość testów z tej strony .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=RapidHail=- Zobacz posta
    Jako, że się interesowałem SD14 to wynalazłem dużo sampli w wysokich ISO (i tam jest brak zielonych plam). No ale dalej czekam na jakiś dobry i pełny test. Podaję linki do zdjęć w wyokim ISO
    Jesteś pewien, że nie ma zielonych plam (jak kupy!) na ostaniej fotce z witrażem? Poza pierwszymi dwoma fotkami i tym witrażem reszta linków jest na ISO100 albo martwa - ale te co sie ładują wyglądają bardzo ładnie (zwłaszcza ostrość). Natomiast te dwa pierwsze to zupełnie wyprane kolory, wyglądające bardziej jak malowanie marnym transparentnym zakreślaczem po czarno białej fotce.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

-=RapidHail=-
    Guest

Domyślnie

No witraże to wogle "ciekawe" zdjęcia ;-) No ale, juz odnalazłem link do reszty:
    http://www.pbase.com/moonlite/sd14_e...ts_and_samples

I tak nie obędzie się bez testów z nowym firmeware. (I nie, żebym chciał bronić Sigmy :-))
    Ostatnio edytowane przez -=RapidHail=- ; 19-04-2007 o 13:16

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Delikatnie rzecz ujamujac, ostatnia rzecza ktora bym zakupil to lustro Sigmy...
    Dwa, obiektywy takze nie naleza do genialnych. Glosan praca silnika, platykowa budowa (czesto przypominajaca bardziej zabawke nizli szklo vide 70-300 APO), bardzo roznie z ostroscia oraz AFem, dla mnie do pracy odpada.

Zdrowko

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

generalizujesz - to tak jakbym powiedział że szkła canona są kiepskie - vide 50/1.8 i inne plastiki.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    generalizujesz - to tak jakbym powiedział że szkła canona są kiepskie - vide 50/1.8 i inne plastiki.
    No coś jest na rzeczy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    System Canona jest jednak trochę bardziej zróżnicowany i niż Sigmy...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    System Canona jest jednak trochę bardziej zróżnicowany i niż Sigmy...
    Ale u Sigmy jest kilka świetnych szkieł - nie mających zresztą odpowiedników u innych producentów.
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów