Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Po Zeiss teraz Cosina wypuszcza szkła

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Po Zeiss teraz Cosina wypuszcza szkła

Cosina wypuszcza dwa szkła pod 35mm:
    58/1.4 i 40/2.0
    Mocowania do Nikona i Pentaxa. Bedzie informacja o odległości i sterownie przysłoną. AF chyba nie tak jak w Zeis do Nikona.

http://www.cosina.co.jp/seihin/voigt...sl2/index.html

Ceny na stronie producenta to 50 000 chyba jenow za każdy.
    Według kalkulatora
    http://www.bankier.pl/inwestowanie/w...ator_walutowy/
    wychodzi 1100 zł, a bedzie pewnie taniej bo to producenta cena.
    Osłona do 58/1.4 - 44 zł.

Szkoda ze do Canona - zarowno Zeiss jak i Cosina nic nie zrobi - chociaz przyslona bylaby automatycznie sterowana. Canon pewnie chroni praw do bagnetu.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 08-11-2007 o 16:04

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    (...)
    Szkoda ze do Canona - zarowno Zeiss jak i Cosina nic nie zrobi - chociaz przyslona bylaby automatycznie sterowana. Canon pewnie chroni praw do bagnetu.
    Jeszcze niespełna 5 lat .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeszcze niespełna 5 lat .
    Może to trochę ignorancja z mojej strony, ale co w takim razie z Tamronem i Sigmą? Przecież te firmy robią szkła z bagnetem EF?
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Może to trochę ignorancja z mojej strony, ale co w takim razie z Tamronem i Sigmą? Przecież te firmy robią szkła z bagnetem EF?
    No to jest ciekawe pytanie. Być może Japońce inaczej traktują swoich, a inaczej firmy europejskie. Faktem jest że przedstawiciel Zeissa mówił o ograniczeniach patentowych jako przyczynie braku tych szkieł z bagnetem EF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No to jest ciekawe pytanie. Być może Japońce inaczej traktują swoich, a inaczej firmy europejskie. Faktem jest że przedstawiciel Zeissa mówił o ograniczeniach patentowych jako przyczynie braku tych szkieł z bagnetem EF.
    Coś kojarzę, że Tamron ma wykupioną specyfikację, a Sigma robiła jakiś reverse-engineering - dlatego m.in. są problemy z kompatybilnością. Ale może to są jakieś plotki netowe.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Coś kojarzę, że Tamron ma wykupioną specyfikację, a Sigma robiła jakiś reverse-engineering - dlatego m.in. są problemy z kompatybilnością. Ale może to są jakieś plotki netowe.
    To jest całkiem prawdopodobne biorąc pod uwagę fakt że nie słychać żeby były jakiekolwiek problemy z kompatybilność Tamronów. Z Tokiną i Sigmą jak wiadomo nie jest już tak różowo.
    BTW Cosina swego czasu robiła szkła z bagnetem EF sprzedawane pod nazwą Soligor.
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

/
    Szkoda ze do Canona - zarowno Zeiss jak i Cosina nic nie zrobi
    Cosina jest jakoś tam ściśle związana z Zeissem. Spółka córka czy matka
    Jeszcze http://www.dpreview.com/news/0711/07110802zeisszfi.asp
    Wini

Coś już napisał

Domyślnie

...Mocowania do Nikona i Pentaxa. Bedzie informacja o odległości i sterownie przysłoną. AF chyba nie tak jak w Zeis do Nikona.
    ...
    To są manualne szkła, bez af :-) , ale za to w odróżneiniu od zeissa zf, z pomiarem światła w każdym nikonie, bo wyposażone w CPU.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    To są manualne szkła, bez af :-) , ale za to w odróżneiniu od zeissa zf, z pomiarem światła w każdym nikonie, bo wyposażone w CPU.

Pozdrawiam
    Mają AF. Dupny. Ale jest.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Mają AF. Dupny. Ale jest.
    :grin: :grin: :grin:
    Zasadniczo "dupny" w nikonie to jest tzw. śrubokręt, czyli obiektyw af bez silnika, napędzany przez body... Jeśli to miałeś na myśli, to Cosina jest szkłem manualnym pod każdą postacią, nie ma af.
    Ale jak to był żart, to się wygłupiłem z tym tłumaczeniem...:wink:

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów