Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 86

Wątek: EF-S 17-85 na L-kę 24-105?

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wprawka Zobacz posta
    udało mi się wrzucić te zdjęcia stacji paliw, http://www.wprawka.fotosik.pl/ można porównać, tu widać różnicę bez powiększania szczegółów czyzbym rzeczywiście trafił na gorszy egzemplarz????
    FF jak cholera - najostrzej jest na standzie z cenami po prawej. Do tego i tak mydlo. Straszna kiszka. Oddaj, skad wziales.

Zle to wyglada.
    5D

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

czyzbym rzeczywiście trafił na gorszy egzemplarz????
    Nie tylko ty, ja również. Niedługo (znowu) żytnia.

Na 200% masz zrąbaną eLke. Czyż to nie dziwne, że też dzisiaj testowałem i 24-105 i 17-85? Tak jak u ciebie ef-s położył na łopatki (zrąbaną) eLkę.

BTW: Podpiąłem inny egz. eLki i zobaczyłem pory już na f/4

Sampli z dobrej eLki nie wrzucę bo nie chce cię bić ;-)

Coś już napisał Awatar wprawka
    Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie tylko ty, ja również. Niedługo (znowu) żytnia.

Na 200% masz zrąbaną eLke. Czyż to nie dziwne, że też dzisiaj testowałem i 24-105 i 17-85? Tak jak u ciebie ef-s położył na łopatki (zrąbaną) eLkę.

BTW: Podpiąłem inny egz. eLki i zobaczyłem pory już na f/4

Sampli z dobrej eLki nie wrzucę bo nie chce cię bić ;-)

wrzuć chętnie bym zobaczył
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Swego czasu miałem rewelacyjną sztukę 24-105 zamieniłem na 24-70/2.8 bo potrzebowałem światła i szczerze 2.8 przymknięte do /4 w moim przypadku nie dawało żadnego wzrostu jakości względem /4 IS, ale jeśli chodzi o sprawę szkieł to dzieje się istna masakra nawet takie rodzynki jak 135/2 przychodzą jebnięte.

Pzdr.

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pewnie było juz o tym na forum, ale korzystając z okazji zapytam:
    czy ktoś z was ma do czynienia z dużą ilością nowych egzemplarzy szkieł canona ( może je jako tako przetestować i ocenić ) i czy w związku z tym widzi różnicę w szkieł z dystrybucji europejskiej/polskiej/usa;

chodzi mi o zjawisko, które widać czasami w innych "branżach" - na rynek "wschodniej" europy trafiają egzemplarze gorszej jakośći, choć w tej samej cenie, opakowaniu itp.

wiem, że coś takiego występuje na rodzimym rynku producentów dóbr rozmaitych: np. firma produkująca majonez do marketu jest zmuszona przez tenże do obniżenia ceny, realizuje to przez stosowanie gorszych składników, zmniejszania ilości składników droższych itp.; do droższych sklepów osiedlowych trafia produkt lepszy, choć nie ma o tym wogóle informacji na opakowaniu;

może tak się też dzieje na rynku obiektywów ? np. marki canon ?

chodzi mi o to czy w praktyce ktoś cos takiego zaobserwował;

trochę OT, ale koledze wprawka może to w czymś pomóc
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 15-03-2007 o 12:36
    lepsze jutro było wczoraj

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Sprobuj inny egzemplarz 24-105.

Canon Canonowi nie rowny. (Vide temat Niedzwiedzia o 50 1.4...)

pzdrw

BTW - Cos nie moge sobie przypomniec, jaki obiektyw Canona (zoom i stalka) nie byl jeszcze skrytykowany na CB... 24-70 bylo, 24-105 bylo, 17-40 wielokrotnie, 16-35 mk I tez, 35 1.4, 50 1.4 - tanszych nie wymieniam. 85 1.8 wychodzi chyba najlepiej.
    70-200/4 też bez krytyki
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    czy ktoś z was ma do czynienia z dużą ilością nowych egzemplarzy szkieł canona ( może je jako tako przetestować i ocenić ) i czy w związku z tym widzi różnicę w szkał z dystrybucji europejskiej/polskiej/usa;
    chodzi mi o zjawisko, które widać czasami w innych "branżach" - na rynek "wschodniej" europy trafiają egzemplarze gorszej jakośći, choć w tej samej cenie, opakowaniu itp.
    Pytanie do jednego z użytkowników forum. Problem polega na tym, że on jest zbyt zajęty robieniem $$$ by czytać CB. Powiem ci jedno włos się na ... jeży jak się słucha co się sprzedaje w PL na rynku alternatywnym do Canon Polska.

Ze swojego podwórka: nigdy nie miałem żadnych problemów z czymkolwiek co kupowałem Za Wodą.

Z Canon Polska mam parę rzeczy. Nie chcę tu pisać o ostrości 17-85 bo i tak mi tu nie uwierzą ;-)

Szczególnie uczulonym należy być kupując nie tyle na allegro (tam zawsze), co tutaj, na CB. Naciąłem się na szmelc od bardzo szanowanych forumowiczów.

Wnioski: chcesz mieć Canona nieważne czy kupujesz od gietrzy z dorobkiem 10000 postów czy od Jana Tapczana z 1 postem na koncie. Testuj sprzęt przed zakupem! A sprzedający jako sample niech dostarcza rawy nie jpg.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

udało mi się wrzucić te zdjęcia stacji paliw, http://www.wprawka.fotosik.pl/ można porównać, tu widać różnicę bez powiększania szczegółów czyzbym rzeczywiście trafił na gorszy egzemplarz????
    Jak nic zwalony egzemplarz eLki. Jak kilku kolegów powyżej też przesiadałem się z 17-85 na 24-105 i... porównania nie ma. Pewnie spodziewałeś się nie wiadomo jak wielkiej poprawy ostrości. A tu nie tylko o to chodzi, choc nie podlega dyskusji, że 24-105 jest znacznie ostrzejszy. Popatrz na całokształt.

Zaraz wyniknie dyskusja podobna jak przy porównaniu tamrona 17-50 do canona 17-40. A zaczynają ją ludzie, którzy patrzą tylko na ostrośc i nie widzą reszty. Skoro zakładają takie wątki znaczy, że nie mają tak naprawdę o tym pojęcia. Zauważcie, że wszyscy użytkownicy eLek są bardzo zadowoleni i nie kupowali ich bynajmniej żeby błyszczec czerwonym paskiem.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

17-85 zakurzony w środku, nie wiem skąd (nieszczelność) ale ma strasznie dużo farfocli w środku.
    no właśnie skąd???

może stąd że nie ma tej durnej Literki????

czy za to sie przypadkiem też nie płaci dodatkowo???

tyle że czy warte jest to tej różnicy???
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiem ci jedno włos się na ... jeży jak się słucha co się sprzedaje w PL na rynku alternatywnym do Canon Polska.
    nie do końca zrozumiałem powiem szczerze;
    chodzi Ci o to, że rynek alternatywny jest tak, duży ?

Z Canon Polska mam parę rzeczy. Nie chcę tu pisać o ostrości 17-85 bo i tak mi tu nie uwierzą ;-)
    rozumiem, że syfiasta ?

apropos tego obiektywu [sam miałem na niego chęć niegdyś]
    ostanio jak kupowałem 17-40 [ dystrybucja EU-Niemcy ], sprzedawca przebąkiwał o 17-85 - mówił, że ostatnio niemcy wymienili mu całą ich partię, ponoć były rypnięte i jakąś soczewkę wymieniali itp.

mi to śmierdzi trochę gadką-szmatką-panie-jakie-mam-dobre-lensy-dzisiaj-pomacaj-pan, ale może coś w tym jest

w canon polska o takiej akcji nie słyszałem
    lepsze jutro było wczoraj

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów