Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 86

Wątek: EF-S 17-85 na L-kę 24-105?

Coś już napisał Awatar wprawka
    Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie 17-85 vs 24-105 L testy porównawcze

Dziś testowaliśmy z kolegą fotografem który ma m.in 17-85 ten obiektyw w porównaniu z 24-105 L. Elka nowiutka, czyściutka, 17-85 zakurzony w środku, nie wiem skąd (nieszczelność) ale ma strasznie dużo farfocli w środku. Testowaliśmy obiektywy pod kątem ostrości, wyrazistości i oddania szczegółów. I muszę przyzanać, że 24-105 zawiódł moje oczekiwania, nie wiem może jakiś feralny egzemplarz lub wybitny egzemplarz 17-85. Ostrość porównywalna, ale juz przy powiększeniu zdjęcia 17-85 oddaje więcej szczegółów, bardziej czytelny i wyraźny tekst.

reasumując mój krótki wywód Elka nie poraziła mnie jakością obrazu, a spodziewałem się widocznej na pierwszy rzut oka różnicy na jej korzyść. Nasze testy dały lekką przewagę 17-85. Różnica w cenie obiektywów to 2000 zł. Przyznam, że obiektyw prezentuje się okazale, ale czy jest to warte tych pieniędzy.

chętnie pokazałbym nasze testowe zdjęcia, tylko nie wiem gdzie je umieścić w oryginalnym rozmiarze. Jeśli ktoś chciałby rzucić okiem i się na ten temat wypowiedzieć to prosze o podpwiedz gdzie i jak takie zdjęcia mogę zaprezentować. (
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Domyślnie

hehe zaraz sie zacznie wojenka...
    ale albo masz wyjatkowo kiepski (z jakas wada) egzemplarz 24-105 albo wyjatkowo kiepsko zrobiony test zdjecia wycinki 100% na imageshack.us mozesz wrzucic

Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie

tak własnie myślę, że będzie wojna. Testowany obiektyw mam jeszcze w domu jutro go oddaję, może mnie ktoś jeszcze przekona, ale wątpię. :-? :-?
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie

dzięki zaraz pokombinuję
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wprawka Zobacz posta
    Dziś testowaliśmy z kolegą fotografem który ma m.in 17-85 ten obiektyw w porównaniu z 24-105 L. Elka nowiutka, czyściutka, 17-85 zakurzony w środku, nie wiem skąd
    Przeczytałem początek i wiedziałem, co się będzie święcić. Przecież 17-85 to kiła i mogiła, bez polotu z 24-105.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Porownanie imo calkowicie bez sensu ..no ale ktos ma za duzo czasu to co zrobic ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Ja mogę tylko potwierdzić że różnicy prawie nie widać w ostrości. Też robiłem takie porównania. Mam do dyspozycji rożne obiektywy więc bez problemu mogłem na spokojnie zrobić jakiś teścik. Wszystko ze statywu i w studio dobrze wyposarzonym w swiatła. A na formacie 20x30 to na pewno nie zobaczymy tej różnicy.

Miasto
    Radom - miasto bogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Porownanie imo calkowicie bez sensu ..no ale ktos ma za duzo czasu to co zrobic ;-)
    dla czego bez sensu, nad tymi dwoma obiektywami się zastanawiałem, dlatego te dwa porównywałem, co w tym jest bez sensu, za chwilę umieszczę zdjęcia to bedzie sobie można zobaczyć.
    40d, 50 1.4, 17-85 ...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wprawka Zobacz posta
    dla czego bez sensu, nad tymi dwoma obiektywami się zastanawiałem, dlatego te dwa porównywałem, co w tym jest bez sensu, za chwilę umieszczę zdjęcia to bedzie sobie można zobaczyć.
    No ale co jest porownywalnego w tych dwoch obiektywach? Jeden jest do cropa - drugi do pelnej klataki. Jeden ma zakres 17-85 - drugi 24-105. Jeden ma swiatlo F/4-5.6 - drugi stale F/4. Jeden jest wykonany z ryzu - drugi solidnie... moge tak dlugo wymieniac. Ostrosc to jedyny parametr porownawczy?

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów