Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Laptop 17''

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ale fakt, że mój Dell D420 ekran ma po prostu fatalny
    :-( A ja właśnie w taki celuję (celowałem?) To typowe, czy tylko Twój egz. ma taką właściwość? Wiesz coś nt? A może słyszałeś coś o 12" Twinhead?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    :-( A ja właśnie w taki celuję (celowałem?) To typowe, czy tylko Twój egz. ma taką właściwość?
    No podejrzewam, że raczej matryca jest we wszystkich podobna Znaczy "fatalny"... do codziennych zastosowań jest jak najbardziej OK, ale jeśli chodzi o obróbkę zdjęć (kolory), to sądząc tylko na podstawie mojego Della musiałbym się zgodzić z Januszem ;-) Co nie znaczy że zgadzam się w ogólności - Macbookowe 13" zrobiło na mnie świetne wrażenie. Tylko system do kitu :-P

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Gamuty laptopów

Coby nie było, że nie mówiłem

Poniżej na obrazku gamuty laptopów na tle przestrzeni sRGB i przyzwoitego desktopowego LCD Samsunga SyncMaster 214.

- zwykły to stary 4 letni Gericom z matrycą 1400x1050 z "nieodblaskowym" ekranem
    - TrueBright to "szklany ekran" Toshiby z displ 1600 x 1050
    - 214T Samsung (1600x1200)

wszystko dla L=50

pozdrawiam

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

Jak interpretować tego typu wykresy?
    Im bardziej pole zbliżone do kwadratu, tym lepiej?
    Im bardziej pole jest w centrum wykresu, tym lepiej?
    Im większe pole, tym lepiej?
    Jakie powinno być pole "idealne"?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jutomi Zobacz posta
    Jak interpretować tego typu wykresy?
    Im bardziej pole zbliżone do kwadratu, tym lepiej?
    Im bardziej pole jest w centrum wykresu, tym lepiej?
    Im większe pole, tym lepiej?
    Jakie powinno być pole "idealne"?
    Gamut właściwie trzeba by było przedstawić jako bryłę. Kłopot w tym, że to w necie byłoby nieco trudne. Na rysunku masz zaznaczone pola wynikające z przecięcia bryły gamutu dla L =50

Jeśli całe pole (od -100 do + 100 dla osi a i b z przestrzeni Lab) jest pełnym zakresem barw widzialnych to każda z tych "ramek" pokazuje co jest możliwe do uzyskania na danym urządzeniu. sRGB to nie jest jakiś strasznie wielki gamut. Widać dość wyraźnie, że laptopy nie są w stanie odtworzyć wielu barw z przestrzeni sRGB. Różnice pomiędzy "szklanym" i "matowym" są minimalne.

Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ja tak jak wcześniej - Apple. Tylko apple ciężko znaleźć coś za 4,5 k zł. Może używany? A po co aż 17? 15 spokojnie wystarcza do wszystkich zastosowań. 17, to taki mały lotniskowiec Dell? U nich te monitory wyglądają świetnie, ale nie wiem jak to się ma do wykresów Kiedy pierwszy raz zobaczył Della z błyszczącą matrycą, to mnie trochę przytkało.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Poniżej na obrazku gamuty laptopów na tle przestrzeni sRGB i przyzwoitego desktopowego LCD Samsunga SyncMaster 214.
    Zieeeew.... to co, chyba powinienem (żeby być konsekwentnym) wkleić wykresy MTF rzeczonej 500-tki i 100-400, no nie? :-) Janusz, nikt tu nie twierdzi, że "stacjonarne" LCD nie są lepsze. Natomiast dobry wyświetlacz w laptopie do obróbki się nadaje. Co nie jest równoznaczne z da się, bo dać to się da i na moim Dellu ;-)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Zieeeew.... to co, chyba powinienem (żeby być konsekwentnym) wkleić wykresy MTF rzeczonej 500-tki i 100-400, no nie? :-) Janusz, nikt tu nie twierdzi, że "stacjonarne" LCD nie są lepsze. Natomiast dobry wyświetlacz w laptopie do obróbki się nadaje. Co nie jest równoznaczne z da się, bo dać to się da i na moim Dellu ;-)
    Napisalem - "...nadaje się mniej niż średnio..." a nie że nie można - przecież sam to robię - tj. obrabiam na laptopie (też to napisałem). Więc czego zieeeew ??? Zacząć by trzeba od odpowiedzi na pytanie DO CZEGO ta obróbka...

Janusz,

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zacząć by trzeba od odpowiedzi na pytanie DO CZEGO ta obróbka...
    A to fakt! I tego jak do tej pory w tym wątku nie napisał nikt ;-)

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie. 2 tygodnie temu przeinstalowałem sie na laptopa Acer 5612 Centrino Dou. Karta graficzna Geforce 7300, matryca CristalBrite 15'4 w panoramie.

Moje pytanie jest nastepujące: Jak, gdzie i za ile można to skalibrować, żeby było jak najmniej źle. Czyli co tu zrobić, żeby kolory były w miarę podobne do rzeczywistych?

Wiem, że na mojej matrycy niektóre rzeczy wygladają pięknie, jednakoż po wypuszczeniu foty w świat zaczyna się robić dziwnie.

A oto do czego mi to służy (kolejność przypadkowa):
    - okładki
    - packshoty
    - kompozycje
    - plenery z kolegami z CB
    - zdjęcia reporterskie

I ważna informacja. Przeniosłem sie na laptopa, ponieważ nie mam już miejsca na monitor, pudło od kompa i pięć milionów wtyczek oraz kabli. A na dodatek potrzebuję byc mobilny.

PS: a za 4500 zł brutto można spokojnie kupić nówkę Power Maca. Nawet w MM.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów