No podejrzewam, że raczej matryca jest we wszystkich podobnaZnaczy "fatalny"... do codziennych zastosowań jest jak najbardziej OK, ale jeśli chodzi o obróbkę zdjęć (kolory), to sądząc tylko na podstawie mojego Della musiałbym się zgodzić z Januszem ;-) Co nie znaczy że zgadzam się w ogólności - Macbookowe 13" zrobiło na mnie świetne wrażenie. Tylko system do kitu :-P
Coby nie było, że nie mówiłem
Poniżej na obrazku gamuty laptopów na tle przestrzeni sRGB i przyzwoitego desktopowego LCD Samsunga SyncMaster 214.
- zwykły to stary 4 letni Gericom z matrycą 1400x1050 z "nieodblaskowym" ekranem
- TrueBright to "szklany ekran" Toshiby z displ 1600 x 1050
- 214T Samsung (1600x1200)
wszystko dla L=50
pozdrawiam
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Jak interpretować tego typu wykresy?
Im bardziej pole zbliżone do kwadratu, tym lepiej?
Im bardziej pole jest w centrum wykresu, tym lepiej?
Im większe pole, tym lepiej?
Jakie powinno być pole "idealne"?
![]()
Gamut właściwie trzeba by było przedstawić jako bryłę. Kłopot w tym, że to w necie byłoby nieco trudne. Na rysunku masz zaznaczone pola wynikające z przecięcia bryły gamutu dla L =50
Jeśli całe pole (od -100 do + 100 dla osi a i b z przestrzeni Lab) jest pełnym zakresem barw widzialnych to każda z tych "ramek" pokazuje co jest możliwe do uzyskania na danym urządzeniu. sRGB to nie jest jakiś strasznie wielki gamut. Widać dość wyraźnie, że laptopy nie są w stanie odtworzyć wielu barw z przestrzeni sRGB. Różnice pomiędzy "szklanym" i "matowym" są minimalne.
Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
Janusz,
Ja tak jak wcześniej - Apple. Tylko apple ciężko znaleźć coś za 4,5 k zł. Może używany? A po co aż 17? 15 spokojnie wystarcza do wszystkich zastosowań. 17, to taki mały lotniskowiecDell? U nich te monitory wyglądają świetnie, ale nie wiem jak to się ma do wykresów
Kiedy pierwszy raz zobaczył Della z błyszczącą matrycą, to mnie trochę przytkało.
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
Zieeeew.... to co, chyba powinienem (żeby być konsekwentnym) wkleić wykresy MTF rzeczonej 500-tki i 100-400, no nie? :-) Janusz, nikt tu nie twierdzi, że "stacjonarne" LCD nie są lepsze. Natomiast dobry wyświetlacz w laptopie do obróbki się nadaje. Co nie jest równoznaczne z da się, bo dać to się da i na moim Dellu ;-)
Janusz,
No właśnie. 2 tygodnie temu przeinstalowałem sie na laptopa Acer 5612 Centrino Dou. Karta graficzna Geforce 7300, matryca CristalBrite 15'4 w panoramie.
Moje pytanie jest nastepujące: Jak, gdzie i za ile można to skalibrować, żeby było jak najmniej źle. Czyli co tu zrobić, żeby kolory były w miarę podobne do rzeczywistych?
Wiem, że na mojej matrycy niektóre rzeczy wygladają pięknie, jednakoż po wypuszczeniu foty w świat zaczyna się robić dziwnie.
A oto do czego mi to służy (kolejność przypadkowa):
- okładki
- packshoty
- kompozycje
- plenery z kolegami z CB
- zdjęcia reporterskie
I ważna informacja. Przeniosłem sie na laptopa, ponieważ nie mam już miejsca na monitor, pudło od kompa i pięć milionów wtyczek oraz kabli. A na dodatek potrzebuję byc mobilny.
PS: a za 4500 zł brutto można spokojnie kupić nówkę Power Maca. Nawet w MM.