Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Laptop 17''

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jutomi Zobacz posta
    Czy "szklany monitor" lepiej oddaje kolory?
    To nie jest szklany monitor. "Szklana" jest tylko powłoka, bright view, crystal view, gloss, czy jak zwał. Kolory oddaje lepiej, szczególnie czerń. Ale za to masz ekran od którego wszystko się odbija jak w lustrze. Mimo tego ja jestem zwolennikiem takich ekranów.

bhk
    Guest

Domyślnie

HP Pavilion dv8000t polecam, lub nowszy dv9000t ~1000$ ze standardowa konfiguracja.
    Matryca xBright z rozdzielczoscia 1680x1050, odbija tylko w dzien, ale mnie to nie przeszkadza.

http://www.shopping.hp.com/webapp/sh...17.0%26quot%3B
    Ostatnio edytowane przez bhk ; 08-03-2007 o 13:37

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Mi to odbijanie dość mocno przeszkadza, szczególnie w słoneczny dzień.
    Mam 15" i jakoś tam sobie daję radę, czasami tylko słychać, że procek chciałby już odpocząć, a tu jeszcze tyle fotek do obróbki
    Ogólnie wolałbym 'zwykłego' kompa, ale laptop w moim przypadku był najrozsądniejszą alternatywą:-(

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    laptop do obróbki zdjęć nadaje się mniej niż średnio - raczej wogóle się nie nadaje.
    Ja twierdzę że się nadaje,Tak po prostu.Może za wiele napisałem ale czytajac odpowiedzi na posty początkujacych mam nieodparte wrazenie że po 1:zazwyczaj mają za dobry sprzęt jak na początkujących (powinni fotografowac najprostszą zabawką za 50 zl a nie wywalac tysiące na sprzęt)
    a jak już opanują zabawkę to muszą pokazać swoje zdjęcia czy aby napewno już umieją
    2. Jesli nie daj Boże mają jakiś problem ze sprzętem to oczywiscie ich wina bo nie umieją a sprzęt jest w porzadku
    3.Jesli padnie pytanie jaki kupić obiektyw to wynika z wypowiedzi że w sumie to żaden bo wszystkie są do d... nawet slynna "L"ki
    4. Uważam że Twoje odpowiedzi są wielce pouczające i masz naprawdę wielką wiedzą i ciągle z niej korzystam,no tylko w tym jednym wypadku się niezgadzam
    Pozdrawiam
    Janusz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vresviik Zobacz posta
    Ja twierdzę że się nadaje,.... tym jednym wypadku się niezgadzam
    ....
    Ja tam widzę sporą różnicę pomiędzy nadaje się i można.

Cytat Zamieszczone przez Vresviik
    Panowie bez przesady, można spokojnie obrabiać na laptopie
    Z tym się zgadzam (że można) ale podtrzymuje, że nadaje się mniej niż średnio. To zupełnie nie oznacza, że sam tego nie robię Jak zwykle "do what I say, not what I do" Korzystam z laptopa do obróbki i widzę kolosalną różnicę w odwzorowaniu kolorów pomiędzy tym co mam na ekranie notebooka a tym co widzę na zupełnie przeciętnym domowym CRT. Jakiekolwiek porównanie do displayu z gatunku semi-pro po prostu nie wytrzymuje krytyki.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o precyzję sformułowań. Nic więcej.

Pozdrawiam

EDIT: Wydając 4.5k PLN to naprawdę warto się zastanowić "do czego" ma być ten notebook bo nie wykluczone, ze można mieć przyzwoity komputer z niezłym dużym monitorem w domu i notebooka w teren za te same pieniądze
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-03-2007 o 15:18

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Wydając 4.5k PLN to naprawdę warto się zastanowić "do czego" ma być ten notebook bo nie wykluczone, ze można mieć przyzwoity komputer z niezłym dużym monitorem w domu i notebooka w teren za te same pieniądze
    Nic dodać, nic podzielić. Btw. o laptopach 17" mówi się (nie bez kpiny) "przenośne komputery stacjonarne". Gwoli wyjaśnienia: na codzień korzystam i ze stacjonarnego i z typowego latopa 15", na tym drugim obrabiam większość zdjęć (tak się akurat składa), a i - mam wrażenie z powodzeniem - prezentuję obrazki ewentualnym klientom.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 08-03-2007 o 15:31

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

No to spełnij swoje marzenia i go kup, bedziesz miał prezent na Dzień Kobiet
    Tylko ja jestem TEN jutomi a nie TA jutomi. Ale cóż to szkodzi, prezent można sobie zrobić... Tylko te laptopy tak ładnie tanieją, że może warto troszkę poczekać?

Coś już napisał Awatar kuba1961
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Trzeba rozróżnić laptopy przewoźnie i przenośne. Rozkladanie takiej 17 w samochodzie to niezla zabawa. Mialem wolna 12 przesiadlem sie na szybszą 15. To tragedia. Do zdjec za mala, do noszenia za duza. Wymyslilem kupno malej 12 z dodatkowym monitorem w domu 17-19 calowym ( jakość zależna od funduszy). Najlepiej wiekszej panoramy zeby narzedzia programów graficznych poupychac na bokach. Niestety za 4.5k nie znalazlem. Zbieram dalej. Tak kolo 6k bedzie chyba OK. Chwilowo do 15 podlaczylem flata z kinolem 20 ( koszt to 150 zl) i wreszcie cos widac na ekranie.
    20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja się z jednym zdecydowanie zgodzę: 17" to nie laptop W mojej klasyfikacji laptop "przewoźny" to 15", a "przenośny" od 14" w dół ;-)

Natomiast co do "nie nadaje się"... zasadniczo do np. focenia ptaków podobno "nie nadaje się" nic poniżej 1D2+500/4 :-D A jednak 20D+100-400 można to też robić z bardzo dobrym skutkiem ;-) Ale fakt, że mój Dell D420 ekran ma po prostu fatalny

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

A ja czasami obrabiam zdjęcia na laptopie fujitsu siemens 15" ze "szklanym" ekranem i efekt jest zadowalający. Osobiście porównując z pracą na domowym desktopie z 21" CRT efekt jest podobny, jak nie identyczny.
    Co innego komfort pracy, tu nie ma porównania.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów