Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Laptop 17''

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie Laptop 17''

Witam,

Jaki laptop/notebook 17'' polecilibyście do "zastosowań ogólnych" i obróbki (amatorskiej) fotografii. Cena - do 4tys (max 4,5tys.) PLN.
    Czy "szklany monitor" lepiej oddaje kolory?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

laptop do obróbki zdjęć nadaje się mniej niż średnio - raczej wogóle się nie nadaje. nie wiem nawet czy cokolwiek jest z 17" za te pieniądze.

Co rozumiesz przez "szklany monitor"?? - cokolwiek by to nie było i tak właściwie bezwzględnie wymaga kalibracji bo laptopy mają zwykle (zawsze) mocno podbite niebieskie. Nawet te drogie jak Apple 17" za 10k też tak mają . Wydają się przez to ostrzejsze i lepiej sie sprzedają

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    laptop do obróbki zdjęć nadaje się mniej niż średnio - raczej wogóle się nie nadaje. nie wiem nawet czy cokolwiek jest z 17" za te pieniądze.

Co rozumiesz przez "szklany monitor"??
    Po prostu muszę mieć komputer mobilny do pracy w terenie.
    Za te pieniądze widziałem już 17" DELL'e. 17" - to mam nadzieję wchodzący standard w tego typu urządzonkach. 8)
    "Szklany monitor" to dla mnie np. Fujitsu Siemens z matrycą CRISTAL VIEW.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jutomi Zobacz posta
    Po prostu muszę mieć komputer mobilny do pracy w terenie.
    Za te pieniądze widziałem już 17" DELL'e. 17" - to mam nadzieję wchodzący standard w tego typu urządzonkach. 8)
    "Szklany monitor" to dla mnie np. Fujitsu Siemens z matrycą CRISTAL VIEW.
    Jeśli to ma być naprawdę mobilny komputer to 17" za duży Jeśli "przenośny desktop" to raczej rozglądał bym się za czymś co ma dobrą kartę graficzną do podpięcia monitora i wystarczająco wydolne do np. Lightrooma (tu niestety Core2Duo i dużo pamięci).

Żaden ze znanych mi ekranów w notebookach nie zapewnia jakości porównywalnej z semi-pro monitorem (LCD i CRT bez różnicy). Wszystkie wymagają kalibracji - tu nacisk na ta kalibrację jest ogromny. Dużo zależy od sposobu używania "do czego i jak" a to wiesz tylko TY.

Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie co lepiej - szybszy komputer czy większy ekran. Kompromis cenowo-jakościowo-ekranowo-wydolnościowy musisz sam określić. Nie można mieć "konia, psa i tartaku..."

Miałem podobny problem - wymieniałem laptopa ostatnio. Dla mnie to typowy "przenośny desktop" a nie notebook był tym czego chciałem.

Naprawdę najlepiej poszperać w necie - jest tego sporo. Niektóre testy nawet pokazują zrzut ekranu z kalibratora Gretaga. Taki zrzut ekranu pokazujący gamut był dla mnie argumentem, żeby sie nie pakować w Apple (ten nowy na Intelu) choć G5 był przyzwoity.

Janusz,

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie można mieć "konia, psa i tartaku..."
    I w tym wlaśnie jest SĘK.
    A mnie się marzy taki "maly, bialy DUPELEK". (Dell'ek)
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Mobilna siedemnastka do pracy w terenie to nieporozumienie. Chyba że bedzie wożona autkiem i rozkładana na biurku, a nie noszona w torbie albo plecaku i uzywana na stadionie, gdzieś pod krzakiem czy w przygodnej knajpie. Od tego są 10 - 12". Dużo droższe niestety.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Mobilna siedemnastka do pracy w terenie to nieporozumienie. Chyba że bedzie wożona autkiem i rozkładana na biurku, a nie noszona w torbie albo plecaku.
    Właśnie tego potrzebuję: mobilnej 17" do pracy w terenie, wożonej samochodem i rozkładanej w samochodzie lub u klienta na biurku. A torbę Samsonite do tej 17" już mam na oku.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Za ta cene kupisz wypasionego Powerbooka G4 17" (uzywanego)

Początki nałogu

Domyślnie

W galerii uzytkownikow jest kilka moich zdjęć,wszystkie obrabiane na 17 laptopie.Panowie bez przesady,mozna spokojnie obrabiac na laptopie.No ale ja amator nędzny nie ekspert i mnie to wystarcza.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vresviik Zobacz posta
    ....Panowie bez przesady,mozna spokojnie obrabiac na laptopie.....
    Ktoś napisał, że nie można? Bo ja jakoś niekumaty

Cytat Zamieszczone przez jutomi
    ...A mnie się marzy taki "maly, bialy DUPELEK"
    No to spełnij swoje marzenia i go kup, bedziesz miał prezent na Dzień Kobiet

Janusz,

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów