Witam,
Jaki laptop/notebook 17'' polecilibyście do "zastosowań ogólnych" i obróbki (amatorskiej) fotografii. Cena - do 4tys (max 4,5tys.) PLN.
Czy "szklany monitor" lepiej oddaje kolory?![]()
Witam,
Jaki laptop/notebook 17'' polecilibyście do "zastosowań ogólnych" i obróbki (amatorskiej) fotografii. Cena - do 4tys (max 4,5tys.) PLN.
Czy "szklany monitor" lepiej oddaje kolory?![]()
laptop do obróbki zdjęć nadaje się mniej niż średnio - raczej wogóle się nie nadaje. nie wiem nawet czy cokolwiek jest z 17" za te pieniądze.
Co rozumiesz przez "szklany monitor"?? - cokolwiek by to nie było i tak właściwie bezwzględnie wymaga kalibracji bo laptopy mają zwykle (zawsze) mocno podbite niebieskie. Nawet te drogie jak Apple 17" za 10k też tak mają . Wydają się przez to ostrzejsze i lepiej sie sprzedają![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Jeśli to ma być naprawdę mobilny komputer to 17" za dużyJeśli "przenośny desktop" to raczej rozglądał bym się za czymś co ma dobrą kartę graficzną do podpięcia monitora i wystarczająco wydolne do np. Lightrooma (tu niestety Core2Duo i dużo pamięci).
Żaden ze znanych mi ekranów w notebookach nie zapewnia jakości porównywalnej z semi-pro monitorem (LCD i CRT bez różnicy). Wszystkie wymagają kalibracji - tu nacisk na ta kalibrację jest ogromny. Dużo zależy od sposobu używania "do czego i jak" a to wiesz tylko TY.
Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie co lepiej - szybszy komputer czy większy ekran. Kompromis cenowo-jakościowo-ekranowo-wydolnościowymusisz sam określić. Nie można mieć "konia, psa i tartaku..."
![]()
Miałem podobny problem - wymieniałem laptopa ostatnio. Dla mnie to typowy "przenośny desktop" a nie notebook był tym czego chciałem.
Naprawdę najlepiej poszperać w necie - jest tego sporo. Niektóre testy nawet pokazują zrzut ekranu z kalibratora Gretaga. Taki zrzut ekranu pokazujący gamut był dla mnie argumentem, żeby sie nie pakować w Apple (ten nowy na Intelu) choć G5 był przyzwoity.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mobilna siedemnastka do pracy w terenie to nieporozumienie. Chyba że bedzie wożona autkiem i rozkładana na biurku, a nie noszona w torbie albo plecaku i uzywana na stadionie, gdzieś pod krzakiem czy w przygodnej knajpie. Od tego są 10 - 12". Dużo droższe niestety.
Za ta cene kupisz wypasionego Powerbooka G4 17" (uzywanego)
W galerii uzytkownikow jest kilka moich zdjęć,wszystkie obrabiane na 17 laptopie.Panowie bez przesady,mozna spokojnie obrabiac na laptopie.No ale ja amator nędzny nie ekspert i mnie to wystarcza.