Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 95

Wątek: D80 jako najlepsza lustrzanka

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz ja tam też nie uważam, że w D80 jest jakoś tragicznie z tą "jakością" ale tu nie chodzi raczej o ziarno tylko o wygładzanie zdjęć w celu wywalenia tychże szumów. Spróbuj sobie wyłączyć całkowicie odszumianie i porób Nef-y (ja tak zrobiłem ze znajomym). Można wtedy od razu zobaczyć ile szczegółów się pojawia na zdjęciu i przede wszystkim jaki fajny kolor jest w stanie wyprodukować ta matryca.
    Swoją drogą Nikon wprowadzając silne algorytmy odszumiające wiedział co robi. Marketingowo było to bardzo sprytne zagranie. Sam widziałem kilka testów w różnych pismach, że ND80 mniej szumi niż np. 30D. Oczywiście wszystko zależy co i jak się porównuje ale to już staje się zbyt zawiłe dla przeciętnego użytkownika.
    Zgada sie. Coraz wiecej marketingowej walki a nie technicznych konkretow. Oczywiscie jezeli pstrykniesz kolorowe tablice D80 to stwierdzisz ze co ci ludzie sie czepiaja. Ta puszka wogole nie szumi. ;-) i wszystko jest slodko. W rzeczywistosci tak slodko nie jest, niestety.:-(
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Dopiero zaczyna Awatar TiTeUF

Question

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    Ta puszka wogole nie szumi. ;-) i wszystko jest slodko. W rzeczywistosci tak slodko nie jest, niestety.:-(
    Dobra, powiedzcie mi co mam pstryknac (jakas kolorowa okladke czy cos takiego, tablic kolorowych nie mam), w jakim ISO, jak ustawic odszumianie (na OFF, nie ?), crop 100 % z JPG Fine moze byc czy koniecznie chcecie NEF (10 MB) itp. Tak z ciekawosci zobacze i podesle linki na forum to bedzie mozna o czyms pogadac bo tak bez niczego to kazdy moze sobie.

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TiTeUF Zobacz posta
    Dobra, powiedzcie mi co mam pstryknac (jakas kolorowa okladke czy cos takiego, tablic kolorowych nie mam), w jakim ISO, jak ustawic odszumianie (na OFF, nie ?), crop 100 % z JPG Fine moze byc czy koniecznie chcecie NEF (10 MB) itp. Tak z ciekawosci zobacze i podesle linki na forum to bedzie mozna o czyms pogadac bo tak bez niczego to kazdy moze sobie.
    Skoro chce Ci sie to nie pstrykaj zadnych tablic bo to jest bez sensu. Jezeli chcesz to po prostu pstryknij jakis widok za oknem lub zblizenie i zapodaj w RAW'ach bez odszumiania (chociaz D80 chyba odszumia na poziomie RAW'a) bo z jpg-ami to roznie bywa. Czulosci to chyba od 800 wzwyz ale jak Ci sie chce to mozesz strzelic pelen zakres :-).
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Domyślnie

Skoro chce Ci sie to nie pstrykaj zadnych tablic bo to jest bez sensu. Jezeli chcesz to po prostu pstryknij jakis widok za oknem lub zblizenie i zapodaj w RAW'ach bez odszumiania (chociaz D80 chyba odszumia na poziomie RAW'a) bo z jpg-ami to roznie bywa. Czulosci to chyba od 800 wzwyz ale jak Ci sie chce to mozesz strzelic pelen zakres :-).
    Z RAW'ami moze byc problem bo malo co to czyta (To nie sa takie same NEF'y jak w D70 i innych, trzeba miec najnowsza wersje ichniego programu do odczytu), po drugie nigdzie na serwer mi nie wejdzie 10 MB plik ... Latwiej bedzie w JPG fine prosto z aparatu

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Z RAW'ami moze byc problem bo malo co to czyta (To nie sa takie same NEF'y jak w D70 i innych, trzeba miec najnowsza wersje ichniego programu do odczytu), po drugie nigdzie na serwer mi nie wejdzie 10 MB plik ... Latwiej bedzie w JPG fine prosto z aparatu
    OK. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

C1 L 7.6.7 czyta bez problemu. Licencję dostajesz gratis przy zakupie Sandiska Extreme III

Domyślnie

OK. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :-)
    Jest tego 6 plikow, JPG Fine, 2 w 800 ISO, 2 w 1600 ISO i 2 w 3200 ISO. Calosc 8 MB

Wejdz na :

http://www.mediafire.com/?8ywjyltyydi

A nastepnie klikasz na "Click here to start download.."

Plik to D80_noise.zip

Po otwarciu, nazwy plikow posiadaja ISO, pliki zakonczone na 01 sa robione bez red. szumow a pliki 02 z redukcja.

ISO 3200 jest tragiczne :-(
    Ostatnio edytowane przez TiTeUF ; 08-02-2007 o 21:46 Powód: Bo link nie dzialal

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Po obejrzeniu fotek nasuwaja mi sie nastepujace wnioski:
    1. Redukcja szumu w D80 to nieporozumienie. Powinna byc domyslnie wylaczona, bo robi totalny plastik ze zdjecia. To ja juz wole szum ("szlachetny szum").
    2. ISO 3200 to chwyt marketingowy w pelnym tego slowa znaczeniu, bo nie widze mozliwosci praktycznego zastosowania tej czulosci, no chyba ze ktos lubi kolorowe mozajki lub efekt blur po odszumieniu.
    3. O ile ISO800 jest do przelkniecia i jakosc jeszcze jest na akceptowalnym poziomie (oczewiscie bez odszumiania) to o 1600 nie moge tego powiedziec.
    4. Mam podobne kafelki w kuchni :-)
    5. Zainwestowalem w dobry aparat ;-)

Sample prosto z puchy, zmniejszone przez Imageshack,orignaly odpowiednio: 4.8MB 5.0MB

ISO800:

ISO1600:

ISO3200:

....

Zartowalem...;-)
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 09-02-2007 o 00:55

Talking

Aha ! To takie klocki !! Z flash'em sie robi, a ja jak taka d**a bez flash'a cykam ... he he !!!

Tak wiec poprawiam sie i wrzucam to samo (chociaz przedmioty sie nieco zmienily ale nie chcialo misie juz ukladac on nowa tego samego) z tym ze teraz jest .... FULL SIZE !!! Zadnego pomniejszania ! Caly czas fine (quality)

Flash wbudowany ale na manual bo nie lubie TTL. Ustawiam najczesciej wg schematu ISO 800 - cala moc (full), ISO 1600 - 1/2 mocy i ISO 3200 - 1/4 mocy blysku. Nie schodze ponizej ISO 800 bo obrazki sa za ciemne chyba ze sie doda swiatlo zastane to mozna zejsc i do ISO 200.

Ale do rzeczy

ISO 800, full flash (Manual)

ISO 1600, 1/2 flash'a (Manual)

ISO 3200, 1/4 mocy flash'a (Manual)

Faktycznie mamy podobne kafelki ... :-P

Zapomnialem dodac ze ostrosc i ekspozycja (spot 2%) ustawiana byla na srodkowy niebieski czajniczek dlatego kadrowanie jest beznadziejne i ucienty bialy plastikowy czajnik.

Drugi edit a to z powodu ze ... chyba tego imageshack &$%^##@ !!! Pomniejszyl wszysko ! Tak wiec daje jedynie crop'y pudelek z herbata bo na nich sa napisy i dobrze widac szumy

Wszysko tak samo jak wyzej tyle ze teraz bedzie 100 % wielkosci, bez zmniejszen.

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

To chyba na razie tyle ...
    Ostatnio edytowane przez TiTeUF ; 09-02-2007 o 01:49 Powód: Bo imageshack sucks

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Eee... jaki tam full size...800x535..;-). Flash'a uzylem bo mi z lapy za dlugie czasy wychodzily a statywu nie chcialo mi sie rozkladac, ale chyba jednak bede musial :-)...
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 09-02-2007 o 01:44

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów