"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podzielam zdanie Kolekcjonera. To wszystko jeden czysty marketing. Kiedyś dobry sprzęt bronił się sam. Użytkownicy przekazywali sobie dobrą opinie o danym aparacie i w ten sposób budowało się renomę marki lub konkretnego urządzenia. Teraz wystarczy zasponsorować jakiegoś dziennikarzełka (choć może w tym przypadku tak nie było), żeby wywyższył danego producenta i jest po sprawie (choć nie twierdzę, że D80 nie zasługuje na pochwały). Dziś wszystko musi dziać się szybko. Nie ma czasu na budowanie zaufania do danej "puszki", gdyż za chwilę pojawi się nowa. Nic na to nie poradzimy. Pozostaje nam tylko zdrowy rozsądek, którego nam wszystkim życzę.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
miałem wczoraj okazję popstrykać D80 dzięki uprzejmości kolegi. Ergonomia naprawdę przyjemna, nie tak dobra jak w D200, uchwyt nieco za mały, ale naprawdę spoko. Natomiast kiedy zajrzałem na kompie na zdjęcia osłupiałem. Jakość optyczna zdjęć z matrycy sony jest dramatyczna. Dla ISO 200 jest kiepsko, natomiast dla ISO 640 to jest po prostu makabra. Próbowałem w różnych ustawieniach - ISO, WB, jpg, NEF z odszumianiem i bez. Kurcze, ja bym się załamał gdybym u siebie dostawał tak płaskie i sztucznie wyglądające fotki.
To nie żaden flejm, ale po prostu jestem w maksymalnym szoku, D200 daje o niebo lepsze rezultaty pod względem jakości obrazu.
Dokladnie, dlatego wszelakiego rodzaju testy porownawcze trzeba traktowac z powaznym przymruzeniem oka. No ale fama poszla w swiat i uksztaltowala poglady wielu ludziom, ktorzy owych pogladow nie mieli ;-)
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Trudno się mówi - od używania D80 raczej nie umrą.
Pospolicie zresztą wiadomo, że to Nikon jest najbardziej rewolucyjnym aparatem na świecie i wystarczy jedno zdjęcie by to udowodnić![]()
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 08-02-2007 o 00:24
Wiesz ja tam też nie uważam, że w D80 jest jakoś tragicznie z tą "jakością" ale tu nie chodzi raczej o ziarno tylko o wygładzanie zdjęć w celu wywalenia tychże szumów. Spróbuj sobie wyłączyć całkowicie odszumianie i porób Nef-y (ja tak zrobiłem ze znajomym). Można wtedy od razu zobaczyć ile szczegółów się pojawia na zdjęciu i przede wszystkim jaki fajny kolor jest w stanie wyprodukować ta matryca.
Swoją drogą Nikon wprowadzając silne algorytmy odszumiające wiedział co robi. Marketingowo było to bardzo sprytne zagranie. Sam widziałem kilka testów w różnych pismach, że ND80 mniej szumi niż np. 30D. Oczywiście wszystko zależy co i jak się porównuje ale to już staje się zbyt zawiłe dla przeciętnego użytkownika.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner