Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 95

Wątek: D80 jako najlepsza lustrzanka

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TiTeUF Zobacz posta
    A tak miedzy mna a sciana, to Kubaman przesadza z tym ziarnem bo ja robie na ISO 800 i jakos go nie widze ....

(juz widze odp. Kubaman'a : To chyba ty TiTeUF masz wade "zwroku" )
    Ale ja nie pisałem o ziarnie.. :-P
    I pisałem, że odszumianie nie ma nic do tego, bo robiłem również w NEF.

Zdjęcia są (IMHO):
    - płaskie i sprawiają wrażenie namalowanych
    - składają się z całej masy mini kreseczek, co wygląda paskudnie
    - mają kiepskie odwzorowanie kolorów
    - kompletnie nie trzymają detali - to pewnie za sprawą tych kreseczek.

Po włączeniu odszumiania w jpg nie komentuję nawet..

Zdjęcia robione na D200 kolegi dawały dużo lepsze wyniki (choć i tak wolę te z mojej starej 20tki)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No fajnie tylko to chodziło o nef-y, a nie jpg-i - te z założenia są odszumiane i poddane mocnej softowej obróbce. Po drugie to porównanie gruszek z jabłkami. Przeca to różne sceny, różne światło. Trzeba by wiedzieć jak te kolory wyglądają w rzeczywistości. Po za tym nie chcę być zrzędliwy ale po jakiego grzyba używać wysokich iso w dobrym oświetleniu. No bo za takie można uznać też lampę błyskową. Toż ja w 30-tce jak chce uzyskać krótkie czasy też sobie włączam nawet iso 3200 (realnie 4000) i mam zero szumu. Gimnastyka zaczyna się w momencie gdy jest na prawdę ciemno i nie da się użyć błysku.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar TiTeUF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No fajnie tylko to chodziło o nef-y, a nie jpg-i - te z założenia są odszumiane i poddane mocnej softowej obróbce. Po drugie to porównanie gruszek z jabłkami. Przeca to różne sceny, różne światło. Trzeba by wiedzieć jak te kolory wyglądają w rzeczywistości. Po za tym nie chcę być zrzędliwy ale po jakiego grzyba używać wysokich iso w dobrym oświetleniu. No bo za takie można uznać też lampę błyskową. Toż ja w 30-tce jak chce uzyskać krótkie czasy też sobie włączam nawet iso 3200 (realnie 4000) i mam zero szumu. Gimnastyka zaczyna się w momencie gdy jest na prawdę ciemno i nie da się użyć błysku.
    No wlasnie, moje pierwsze foty byly bez lampy wiec widac bylo szum. Jak cykam z lampa to nie widac nawet przy duzym ISO.

Fotki sa prosto z aparata, nie byly przezucane przez zadne FotoSzopy czy inne GIMP'y. Kolory sa sRGB, WB Auto (dlatego jest lekko rozowa poswiata, juz nie chcialo misie mierzyc dokladnie wszystkiego)

W sumie moge zrobic tez NEF'y jak ktos chce i podeslac na fileshare, no pb.

A wogole to nie mow mi o 30 bo ja jeszcze nie wyzdrowialem z mojego chcenia 20, o 3o nie wspominajac ... ;-) Na razie jestem na etapie oswajania sie z Nikon'em bo wczeniej mialem Canon'a ale jakos tak wyszlo ze mi dali Nikon'a wiec nie marudze, bo tez da sie tym cykac ...

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sprzedaj, poki nowy i kup 30D z wyprzedazy. Nawet z kitem...
    Mialem dobre zdanie o tym aparacie (D80) - ale po tych samplach (jakie by nie byly), mowie: nie, dziekuje...

Ale szczerze powiem, ze 30D bez wad tez nie jest, bo nawet w lekko niedoswietlonych fotach (- 1/3 tak lubie) juz na ISO800 wylazi mi piekny banding w cieniach...
    5D

Dopiero zaczyna Awatar TiTeUF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Sprzedaj, poki nowy i kup 30D z wyprzedazy. Nawet z kitem...
    Nie moge sprzedac bo to prezent wiec bedzie glupio wygladalo a mi na razie wystarczy a poza tym moja mama ma canon'a wiec o szkla sie nie martwie, zreszta dalem (powiedzmy "pozyczylem") jej moje stare bo jak dostalem Nikon'a to mi nie sa (na razie) potrzebne a na Canon'a to sie moge przesiasc za jakis czas jak sie nie przyzwyczaje do Nikon'a ... Ale na razie nie jest zle ! Czekam na lato aby porobic wiecej fotek i zobacze

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie moge sprzedac bo to prezent wiec bedzie glupio wygladalo a mi na razie wystarczy
    Eee tam - moglbys sobie naklejke Nikon i czerwony trojkat na 30D walnac - i kto by sie skapnal?

a poza tym moja mama ma canon'a wiec o szkla sie nie martwie, zreszta dalem (powiedzmy "pozyczylem") jej moje stare bo jak dostalem Nikon'a to mi nie sa (na razie) potrzebne a na Canon'a to sie moge przesiasc za jakis czas jak sie nie przyzwyczaje do Nikon'a ... Ale na razie nie jest zle ! Czekam na lato aby porobic wiecej fotek i zobacze
    W sumie fakt - nie tak zle. Zdjecia robic, nie sample. Wspolpracownik ma D50 i foty trzaska jak trzeba. (Potem musze mu w PSie robic krzywe i kolory - ale niewiele.)

Przezimujesz jakos
    5D

ionek
    Guest

Domyślnie

Kolorki są. W miarę wyraźne, widać kafelki, herbatkę, kubeczki. Gdyby je zrobić w nefie i nad nimi posiedzieć to efekt byłby prawie doskonały. A C400D i Pentax 10D takich nie zrobią bo nie mają iso 3200.

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ionek Zobacz posta
    Kolorki są. W miarę wyraźne, widać kafelki, herbatkę, kubeczki. Gdyby je zrobić w nefie i nad nimi posiedzieć to efekt byłby prawie doskonały. A C400D i Pentax 10D takich nie zrobią bo nie mają iso 3200.
    Ha, ha, ha... Zaloze sie ze caly czas walisz na 3200 bo tam sa fajne kolorki i szczegoly.
    I tak z Toba sie nie zgodze bo 3200 to chyba forsowane w D80. Takie cos mozesz zrobic nawet na 400D
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 09-02-2007 o 16:08
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ionek Zobacz posta
    Zrobią bez problemu. Nie doświetlasz Raw-a (iso 1600 w 400D czy w każdym innym) o jedną działkę czasu lub przesłony i później wyciągasz z powodzeniem w PS-e. Nieraz już tak robiłem i dało sie wytrzymać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

TiTeUF, porównywanie xxxd z D200 i D2Xs to chyba pomyłka..... albo ja o czyms nie wiem.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów