widze, ze wyedytowales ;-) .. niestety, z tymi CA troche spieprzyl :-? .. oslawiony zoom 28-75 ma mniejszehttp://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
widze, ze wyedytowales ;-) .. niestety, z tymi CA troche spieprzyl :-? .. oslawiony zoom 28-75 ma mniejszehttp://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 07-02-2007 o 11:31
jak go właściwie ogladam to z wierzchu jest niemal identyczny co mój do z Contax-yashica .... hehe no cóż z przejściówką na EOS mam to co nikoniarze mają za ile to 500$ hehe i moge adaptować inne doskonałe szkła C/y które jak widać niczym się nie różnią od nowych odpowiedników ZF które i tak są manualne..... hehhe niezłe
Tak, chodzi właśnie o ten nowy z bagnetem Nikona.
Uważasz że aberracje na takim poziomie jak ma ta Tokina będą często przeszkadzać? Bo też mi się nie widzi ciągłe poprawianie zdjęć, jak już zbieram kasę i chcę nowy obiektyw kupić to wolałbym tego nie żałować, a w sumie po Tokinie to już tylko Canon jest moim subiektywnym zdaniem w 100% wart kupna![]()
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
sadzac po samplach i wykresach, mnie by ten poziom troche denerwowal.. w tescie/wykresie sa to wartosci dla brzegow kadru ale i tak, gdy spojrzysz na maske pstryknieta przy f4 i ten gustowny fiolet w centrum to az strach sie bac co bedzie na brzegach.. w makro domykasz przyslone, i to czesto mocno - wtedy problem jest mniejszy ale to szklo mozna uzywac rownie dobrze do czego innego niz macro i wtedy, przy mniejszych przyslonach CA wyjdzie juz w calej okazalosci ;-)
moim, nie tylko Canon ale kazdemu wedle uznania.. moje 3 typy masz powyzej ale jesli chcesz podobnie jak ja, szkla generujacego mniejsze CA, to pomysl o tym Canonie (jesli Tamron Ci nie przekonuje a Sigma jest za dluga (150mm) )
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 07-02-2007 o 12:42
Właśnie na tych samplach na photozone przy f/4 jest tragicznie (włosy lalki z sampli wydają się całe niebieskie na końcówkach), a przy f/16 jak dobrze pamiętam już tego nie widać. Na tych samplach też nic rażącego nie ma - http://www.pbase.com/cameras/tokina/..._atx_pro_macro - chyba, że wszyscy tak pilnie to usuwają plując sobie w brodę że kupili ten obiektyw
A porównując Sigmę i Tamrona - chyba korzystniej wypada Tamron? Tylko o ile on się wydłuża? Bo w przypadku Tokiny znalazłem informację ze ok. 45 mm.
Poza tym odpowiada mi w Tokinie to, jak jeszcze ulepszyli manualne ostrzenie w skalach makro. Nie wiem czemu, ale jakoś bardzo dobrze jestem nastawiony do tego obiektywu![]()
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
Galeria WWW
moze nie pluja ale na pewno te zdjecia sa po mniejszej lub wiekszej korekcie ;-) .. i to nie tylko jesli chodzi o CA ale i poziomy, ostrosc itp. itd. - tak to juz jest ze zdjeciami z syfrakow ;-)
jeszcze go ne kupilem wiec dokladnie Ci nie powiem ale tak na "oko" to ok 5-5,5cm.. ma ciut wieksza CA ale tu aqratnie jej poziom jest do przyjecia.. ma za to lepsze wykresy MTF niz Sigma..
no to go kup - masz zawsze 10 dni na zwrot towaru (jesli kupujesz w internecie) a w miedzyczasie zapodaj kilka zdjec - bedzie mozna ocenic to CA![]()
Spokojnie, jeszcze mam czas na decyzję, nie mam całej kasyTo 10 dni dotyczy również sklepów internetowych z USA? Znalazłem taki, który ma dobry rating, wysyła do Polski i ma całkiem atrakcyjne ceny, zwłaszcza że razem z obiektywem chcę także kupić flesza pierścieniowego Sigmy. W Polsce dla mnie za drogo.
Tamron ma wykresy MTF lepsze chyba nawet niż Canon, tak samo jak Tokina, ale czy ja wiem czy to aż tak zauważalne? Każdy z tych 4 obiektywów i tak ma niesamowitą rozdzielczość.
Saurus
Galeria WWW
Czytajac tu i owdzie coraz bardzie przekonuje mnie Tamron. Pomijajac kwestie czysto techniczne i jakosciowe. Tamron daje z tego co sie dowiedzialem 2 lata gwarancji, tokina rok. Po drugie jak na razie nie udalo mi sie odszukac sklepu w Krakowie ktory mialby ten obiektyw na stanie. Moze to idiotyczne wrazenie ale jakos mam coraz mniejsze przekonanie czy rzczywiscie chce ta tokine. Na koniec jeszcze info o wolnym autofokusie. Sam juz nie wiem. Roznica w cenie pomiedzy tokona a tamronem to ok 100 zl .. Tamrona moge obejzec bez problemow, bez zamawiania. Dochodzi do tego mniejsza aberacjia. Przyznaje ze zaczynam juz powoli glupiec....
Pozdrawiam
Tomek.
5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..
to moze idz do sklepu, podepnij tamrona, zrob kilka fotek, wroc do domu, zamiesc je na foruma potem ew. obejrzyj je sobie na spokojnie ;-) .. jesli wszystko bedzie ok - kup tego tamrona :-)
w pewnym momencie przekracza sie granice, za ktora kolejne testy nie pomagaja a wrecz robia jeszcze wiekszy zamet ;-) .. IMHO ten Tamron to bardzo dobre szkło, warte uwagi pod wzgledem jakosci i w rozsadnej cenie.. jedyne do czego mozna sie przyczepic to brak serwisu pogwarancyjnego w Polsce![]()
Jak wolisz, ja też już czasem sam nie wiem co chcę kupićChociaż chyba nadal mam ochotę na tą Tokinę - mam jednego Tamrona przez którego jestem chyba nieco uprzedzony do tej firmy
![]()
Saurus
Galeria WWW