Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Tokina AF 100mm f/2,8 AT-X M1000 PRO D Makro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    no chyba że chodzi o nowe obiektywy Zeissa właśnie pod bagnet N ale w to także niechce mi się wierzyć ze zeiis spieprzył standarda którego robi od 50 lat ze ma abberacje jak zoom .... to by było naprawde komiczne zwłaszcza dla N
    widze, ze wyedytowales ;-) .. niestety, z tymi CA troche spieprzyl :-? .. oslawiony zoom 28-75 ma mniejsze http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 07-02-2007 o 11:31

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

jak go właściwie ogladam to z wierzchu jest niemal identyczny co mój do z Contax-yashica .... hehe no cóż z przejściówką na EOS mam to co nikoniarze mają za ile to 500$ hehe i moge adaptować inne doskonałe szkła C/y które jak widać niczym się nie różnią od nowych odpowiedników ZF które i tak są manualne..... hehhe niezłe

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Tak, chodzi właśnie o ten nowy z bagnetem Nikona.
    Uważasz że aberracje na takim poziomie jak ma ta Tokina będą często przeszkadzać? Bo też mi się nie widzi ciągłe poprawianie zdjęć, jak już zbieram kasę i chcę nowy obiektyw kupić to wolałbym tego nie żałować, a w sumie po Tokinie to już tylko Canon jest moim subiektywnym zdaniem w 100% wart kupna
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Uważasz że aberracje na takim poziomie jak ma ta Tokina będą często przeszkadzać? Bo też mi się nie widzi ciągłe poprawianie zdjęć,
    sadzac po samplach i wykresach, mnie by ten poziom troche denerwowal.. w tescie/wykresie sa to wartosci dla brzegow kadru ale i tak, gdy spojrzysz na maske pstryknieta przy f4 i ten gustowny fiolet w centrum to az strach sie bac co bedzie na brzegach .. w makro domykasz przyslone, i to czesto mocno - wtedy problem jest mniejszy ale to szklo mozna uzywac rownie dobrze do czego innego niz macro i wtedy, przy mniejszych przyslonach CA wyjdzie juz w calej okazalosci ;-)

jak już zbieram kasę i chcę nowy obiektyw kupić to wolałbym tego nie żałować, a w sumie po Tokinie to już tylko Canon jest moim subiektywnym zdaniem w 100% wart kupna
    moim, nie tylko Canon ale kazdemu wedle uznania .. moje 3 typy masz powyzej ale jesli chcesz podobnie jak ja, szkla generujacego mniejsze CA, to pomysl o tym Canonie (jesli Tamron Ci nie przekonuje a Sigma jest za dluga (150mm) )
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 07-02-2007 o 12:42

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Właśnie na tych samplach na photozone przy f/4 jest tragicznie (włosy lalki z sampli wydają się całe niebieskie na końcówkach), a przy f/16 jak dobrze pamiętam już tego nie widać. Na tych samplach też nic rażącego nie ma - http://www.pbase.com/cameras/tokina/..._atx_pro_macro - chyba, że wszyscy tak pilnie to usuwają plując sobie w brodę że kupili ten obiektyw
    A porównując Sigmę i Tamrona - chyba korzystniej wypada Tamron? Tylko o ile on się wydłuża? Bo w przypadku Tokiny znalazłem informację ze ok. 45 mm.
    Poza tym odpowiada mi w Tokinie to, jak jeszcze ulepszyli manualne ostrzenie w skalach makro. Nie wiem czemu, ale jakoś bardzo dobrze jestem nastawiony do tego obiektywu
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Na tych samplach też nic rażącego nie ma - http://www.pbase.com/cameras/tokina/..._atx_pro_macro - chyba, że wszyscy tak pilnie to usuwają plując sobie w brodę że kupili ten obiektyw
    moze nie pluja ale na pewno te zdjecia sa po mniejszej lub wiekszej korekcie ;-) .. i to nie tylko jesli chodzi o CA ale i poziomy, ostrosc itp. itd. - tak to juz jest ze zdjeciami z syfrakow ;-)

A porównując Sigmę i Tamrona - chyba korzystniej wypada Tamron? Tylko o ile on się wydłuża? Bo w przypadku Tokiny znalazłem informację ze ok. 45 mm.
    jeszcze go ne kupilem wiec dokladnie Ci nie powiem ale tak na "oko" to ok 5-5,5cm.. ma ciut wieksza CA ale tu aqratnie jej poziom jest do przyjecia.. ma za to lepsze wykresy MTF niz Sigma..

Poza tym odpowiada mi w Tokinie to, jak jeszcze ulepszyli manualne ostrzenie w skalach makro. Nie wiem czemu, ale jakoś bardzo dobrze jestem nastawiony do tego obiektywu
    no to go kup - masz zawsze 10 dni na zwrot towaru (jesli kupujesz w internecie) a w miedzyczasie zapodaj kilka zdjec - bedzie mozna ocenic to CA

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Spokojnie, jeszcze mam czas na decyzję, nie mam całej kasy To 10 dni dotyczy również sklepów internetowych z USA? Znalazłem taki, który ma dobry rating, wysyła do Polski i ma całkiem atrakcyjne ceny, zwłaszcza że razem z obiektywem chcę także kupić flesza pierścieniowego Sigmy. W Polsce dla mnie za drogo.

Tamron ma wykresy MTF lepsze chyba nawet niż Canon, tak samo jak Tokina, ale czy ja wiem czy to aż tak zauważalne? Każdy z tych 4 obiektywów i tak ma niesamowitą rozdzielczość.
    Saurus

Galeria WWW

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czytajac tu i owdzie coraz bardzie przekonuje mnie Tamron. Pomijajac kwestie czysto techniczne i jakosciowe. Tamron daje z tego co sie dowiedzialem 2 lata gwarancji, tokina rok. Po drugie jak na razie nie udalo mi sie odszukac sklepu w Krakowie ktory mialby ten obiektyw na stanie. Moze to idiotyczne wrazenie ale jakos mam coraz mniejsze przekonanie czy rzczywiscie chce ta tokine. Na koniec jeszcze info o wolnym autofokusie. Sam juz nie wiem. Roznica w cenie pomiedzy tokona a tamronem to ok 100 zl .. Tamrona moge obejzec bez problemow, bez zamawiania. Dochodzi do tego mniejsza aberacjia. Przyznaje ze zaczynam juz powoli glupiec....
    Pozdrawiam
    Tomek.
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BigTom Zobacz posta
    Przyznaje ze zaczynam juz powoli glupiec....
    to moze idz do sklepu, podepnij tamrona, zrob kilka fotek, wroc do domu, zamiesc je na forum a potem ew. obejrzyj je sobie na spokojnie ;-) .. jesli wszystko bedzie ok - kup tego tamrona :-)

w pewnym momencie przekracza sie granice, za ktora kolejne testy nie pomagaja a wrecz robia jeszcze wiekszy zamet ;-) .. IMHO ten Tamron to bardzo dobre szkło, warte uwagi pod wzgledem jakosci i w rozsadnej cenie.. jedyne do czego mozna sie przyczepic to brak serwisu pogwarancyjnego w Polsce

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Jak wolisz, ja też już czasem sam nie wiem co chcę kupić Chociaż chyba nadal mam ochotę na tą Tokinę - mam jednego Tamrona przez którego jestem chyba nieco uprzedzony do tej firmy
    Saurus

Galeria WWW

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów