Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: Tokina AF 100mm f/2,8 AT-X M1000 PRO D Makro

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Tylko nie sugeruj sie tak bardzo testami i sprawdz sobie na wlasnych potrzebach. Gdzies na stronce amerykanskiej znalazlem porownanie Tamrona 90 i Canona 100. Wyszlo np. ze Tamron lepiej oddaje szczegoly, lepszy kontrast ale w wielu innych rzeczach wygrywa Canon.. Wez pod uwage jeszcze takie rzeczy ze np Canon to jednak USM i bez zadnych wysuwanych elementow. Sigma jest strasznie wolna i dodatkowo trudna w czyszczeniu (soczewka jest cofnieta wglab obiektywu). Ja kupilem Canona chociaz byl o 200 zl drozszy niz Tamron, ale poniewaz mialem juz niemile doswiadczenia z kilkoma obiektywami Tamrona (nie makro co prawda) dlatego zdecydowalem sie na zakup Canona. I nie zaluje! Acha.. no i dodatkowo w Canonie masz tez doastrzanie pierscieniem przy AF, w SIgmie napewno nie, w tamronie - tez nie.

A stronke porownawcza masz np tutaj... tyle ze po angielsku

http://www.photo.net/equipment/canon...am-macro/index

a dodatkowo tutaj masz prorownanie 8 obiektywow :Tamron 2.8/90 SP AF - Sigma 2.8/105 EX AF - Canon 2.8/100 USM , Tamron 3.5/180 AF DI - Sigma 3.5/180 HSM AF - Canon 3.5/180L USM igma 2.8/50 AF EX - Canon 2.8 MP-E65

http://orchideen-kartierung.de/Macro100E.html
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 07-02-2007 o 19:17
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Titanus
    Guest

Domyślnie

Właśnie kupiłem ten obiektyw i nie rozumiem różnic w wyglądzie i konstrukcji tego obiektywu pomiędzy tym co otrzymałęm a zdjęciami w sieci,
    róznice widać na załączonych zdjęciach - chodzi o skale przesłon widoczną tuż za mocowaniem, w mojej wersji tego niema ... ktoś powie o co chodzi?
    I jeszcze chciałem zapytać jak to jest ze skalą odwzorowania 1:1 dla aparatów z cropem. czy jest wtedy np.dla canona 1,6:1 i czy zmienia się odległość ogniskowania?
    Bo producent zapewnie iż ta tokinka ogniskuje z odwzorowanie 1:1 z 30cm tym czasem moja z około 20cm...

http://images.google.com/imgres?imgu...%3Dpl%26sa%3DN

Ostatnio edytowane przez Titanus ; 17-05-2008 o 00:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Titanus Zobacz posta
    Właśnie kupiłem ten obiektyw i nie rozumiem różnic w wyglądzie i konstrukcji tego obiektywu pomiędzy tym co otrzymałęm a zdjęciami w sieci,
    róznice widać na załączonych zdjęciach - chodzi o skale przesłon widoczną tuż za mocowaniem, w mojej wersji tego niema ... ktoś powie o co chodzi?
    I jeszcze chciałem zapytać jak to jest ze skalą odwzorowania 1:1 dla aparatów z cropem. czy jest wtedy np.dla canona 1,6:1 i czy zmienia się odległość ogniskowania?
    Bo producent zapewnie iż ta tokinka ogniskuje z odwzorowanie 1:1 z 30cm tym czasem moja z około 20cm...

Skala przesłon jest w wersji dla Nikona
    Canon 30D + BG-E2N + Tamron SP 17-50 f/2.8 + Sigma 100-300 f/4 EX HSM IF + Canon 28-80 f/3.5-5.6 II + 580EX II + Monopod GoldPhoto YH304 + Duży i ciężki statyw + Maxtor 750 Gb

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

pytania pomocnicze:
    odkad liczysz te 20cm?
    a odkad nalezy liczyc?
    8)
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    pytania pomocnicze:
    odkad liczysz te 20cm?
    a odkad nalezy liczyc?
    8)
    Od matrycy ?
    Canon 30D + BG-E2N + Tamron SP 17-50 f/2.8 + Sigma 100-300 f/4 EX HSM IF + Canon 28-80 f/3.5-5.6 II + 580EX II + Monopod GoldPhoto YH304 + Duży i ciężki statyw + Maxtor 750 Gb

Titanus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    pytania pomocnicze:
    odkad liczysz te 20cm?
    a odkad nalezy liczyc?
    8)
    liczę od ostatniej soczewki... zawsze myślałem, że to wąłśnie ten wymiar..

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Skala odwzorowanie się nie zmienia. Tyle, ze ta sama skala 1:1 na matrycy APS-C oznacza wypełnienie klatki mniejszym przedmiotem niż na 35mm.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

liczę od ostatniej soczewki... zawsze myślałem, że to wąłśnie ten wymiar..
    ogolnie to tak nie jest. od przedniej soczewki liczy sie odleglosc robocza, ktora niektorzy producenci wykorzystuja podajac minimalna odleglosc (bez doprecyzowania czego). natomiast faktyczna minimalna odleglosc ostrzenia to odleglosc od matrycy. polozenie matrycy jest zaznaczone na korpusie (w xxD jest to miedzy "kominkiem" a kolkiem trybow).
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie Tokina AF 100mm f/2,8 AT-X M1000 PRO D Makro

Ale nazwa

Witam
    Poszukałem na forum ale nie ma zbyt wiele o tym szkiełku więc zakładam wątek.
    Chciałbym kupić szkiełko do makro które posłużyłoby mi też do portretu z moim markiem.
    Jedno i drugie robię dość okazjonalnie więc chciałbym kupić coś nie najdroższego ale chciałbym też, żeby były to dobrze wydane pieniądze.
    Ta Tokina ma dobrą prasę a w dodatku jest akurat dostępna w niezłej cenie: http://www.euro.com.pl/obiektywy2/to...ro-canon.bhtml
    Jedyne co mnie powstrzymuje to pytanie o autofokus. Czy jest dobrze?
    Wiadomo, w makrofotografii to nie najważniejsza cecha ale czasem trzeba zrobić parę fotek dzieciakom (na ogół ruchliwym) więc AF też jest dla mnie istotny.
    Setka canona (właściwie to obie ale nowej nie biore pod uwagę ze względu na cenę) ma napęd USM i tu zapewne jest znacznie szybciej, ciszej a co najważniejsze, dokładniej.
    Czy jednak na tyle, żeby warte to było różnicy w cenie? Canona na dziś można kupić za około 2 tysiące więc to jakieś 600 złotych. Akurat na Zenitara 16/2.8 fisheye.
    Jeśli ktoś miał do czynienia z tą Tokiną to będę wdzięczny za podpowiedź
    pozdrawiam, vidocq

Coś już napisał Awatar overseer
    Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

Mój kolega ma tą Tokine i wcale nie narzeka, w prawdzie nie jest to Canon USM ale jest dobrze. Solidna obudowa, dobra konstrukcja, pierścień do zmiany AF/MF bardzo wygodny
    Jeżeli chodzi o makro to bawiłem się od niego tym obiektywem jestem zadowolony z efektów. Portrety plus jakieś dzieciaki też dają radę Moim zdaniem warto to brać.
    Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów