Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Rozważania nad GO

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr Zobacz posta
    Tak tylko dlaczego dla FF dla tych samych parametrow jest sporo wieksza. Dlatego zaczalem sie zastanawiac ktora jest prawidlowa. Powyzej przedstawilem dlaczego powino sie wziac dla FF wedlug mnie.
    Ale jak jest większa ??
    Ustawiam 300D, 31mm f/4, odległość 10m " Total 41.7 m"
    Ustawiam 5D, 50mm f/4, odległość 10m "Total 12.4 m"

edit. Ups, napisałeś dla tych samych parametrów. To jest dla podobnych kątów widzenia.
    A to o czym piszesz to dla tego, że rozmiar pixela w 300D jest mniejszy od pixela w 5D.

300D-"Circle of confusion 0.019 mm"
    5D-"Circle of confusion 0.03 mm" (zaraz Tomasz pewnie wkroczy do akcji, że tak nie jest )
    Ale to mniej więcej byłaby odpowiedź na Twoje pytanie.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 24-01-2007 o 16:22

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ale jak jest większa ??
    Ustawiam 300D, 31mm f/4, odległość 10m " Total 41.7 m"
    Ustawiam 5D, 50mm f/4, odległość 10m "Total 12.4 m"

edit. Ups, napisałeś dla tych samych parametrów. To jest dla podobnych kątów widzenia.
    A to o czym piszesz to dla tego, że rozmiar pixela w 300D jest mniejszy od pixela w 5D.

5D-"Circle of confusion 0.03 mm" (zaraz Tomasz pewnie wkroczy do akcji, że tak nie jest )
    Ale to mniej więcej byłaby odpowiedź na Twoje pytanie.
    Ale dlaczego 31 ja napisalem wczesniej biore EF 50 F na 5.6 odleglosc 50cm i dla FF wychodzi 3,06 cm a dla cropa 1,94 cm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr Zobacz posta
    Ale dlaczego 31 ja napisalem wczesniej biore EF 50 F na 5.6 odleglosc 50cm i dla FF wychodzi 3,06 cm a dla cropa 1,94 cm
    Kapkę niżej napisałem sprostowanie i wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje :smile:
    5D-"Circle of confusion 0.03 mm"
    To dowodzi że głębia przy tej samej ogniskowej na FF jest większa, jednak porównując te same kąty widzenia (dopiero takie porównania ma sens moim zdaniej) to FF ma odrobinę mniejszę GO.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    głębia przy tej samej ogniskowej na FF jest większa, jednak porównując te same kąty widzenia (dopiero takie porównania ma sens moim zdaniej) to FF ma odrobinę mniejszę GO.
    O kurde, 576-ty raz moja ulubiona dyskusja :-D

Bagnet007, a co powiesz o porównaniu głębi ostrości (tej "widzialnej", walić wzory) na odbitkach 10x15 odpowiednio z FF, cropa i matrycy "czubek paznokcia" typowego kompaktu? Oczywiście również przy tym samym kącie widzenia - załóżmy ekwiwalent 100mm i f/2.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    O kurde, 576-ty raz moja ulubiona dyskusja :-D

Bagnet007, a co powiesz o porównaniu głębi ostrości (tej "widzialnej", walić wzory) na odbitkach 10x15 odpowiednio z FF, cropa i matrycy "czubek paznokcia" typowego kompaktu? Oczywiście również przy tym samym kącie widzenia - załóżmy ekwiwalent 100mm i f/2.8
    Kurde
    Teraz będzie, że inicjuję wojny o głębię A obiecywałem sobie, że się nie odezwę w tym wątku, ale już pierwszy post był mój Już milknę...

edit: swoją drogą od czasu mojego imputowania się na CB to chyba pierwszy lub drugi wątek o go w którym się udzielam :-)

Uprawnienia umieszczania postów