Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: precz z FF!

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie precz z FF!

Ostatnio zauważyłem że pojawia się coraz więcej obiektywów na matryce aps niezależnych producentów. Ale nie pojawia się raczej nic na matryce FF. Jeżeli żaden inny producent aparatów oprócz canona nie zacznie produkować aparatów z FF to w końcu sigmie, tamronowi czy tokinie może się nie opłacać wypuszczać nowych obiektywów a w końcu także produkować aktualnych dla FF tylko do puszek canona i będziemy skazani tylko na drogie szkła canona. Więc może nie ma się z czego cieszyć że canon ma jako jedyny ff bo to za jakiś czas będzie nas drogo kosztować,

A jak by poszukać spiskowej teorii to może canon ta bardzo stawia na FF żeby pozbyć się niezależnych producentów szkieł i kasować nas na obiektywach

Tak mi przyszło to do głowy czekając aż canon wypuści nadstępce 5D którego natychmiast i tak kupie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Coś bardzo spiskowa ta Twoja teoria
    Pomyśl, czy mając FF kupiłbyś Tamrona z BF-em albo Sigmę z wiertarką ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Coś bardzo spiskowa ta Twoja teoria
    Pomyśl, czy mając FF kupiłbyś Tamrona z BF-em albo Sigmę z wiertarką ;-)
    Przy obecnym spadku ceny aparatów FF w ciągu 1-2 lat będzie stosunkowo tanie wiec np. tamron 28-75 dalej mógłby mieć sens. Sigma 100-300 cały czas ma sens, szeroka stałka tokiny też ma sens, sigmy z hsm też mają sens

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Cropa przecież Canon nie porzuci, nowych wersji wszystkich szkiełek w wersji dla cropa nie zrobią bo to się nie opłaca, a gdyby podnieśli ceny szkieł pod FF bez odpowiedników na cropa to staną się niekonkurencyjni i ludzie wybiorą inny system.
    Ale jeżeli canon będzie jedynym producentem aparatów z FF i obiektywów do FF to co go np. powstrzyma przed podniesieniem ceny 100mm makro z 2000 do 3000 itd. Ile ludzi kupując aparat porównuje ceny całego systemu? Sądząc po pytaniach który aparat najlepszy to niewielu

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wiesz co...

no zalozmy ze wyciagasz te 8k na 5D.
    co masz ciekawego do wyboru w szklarni innych firm?
    Tokina - stalka 17mm i ew. makro 100mm. koniec interesujacych szkiel do FF
    Tamron - jest trzeszczacy plastikiem 28-75, a potem z fajnych szkiel to praktycznie tez same makro
    Sigma - przyzwoite szkla makro i kilka ciekawch Bigm.
    3D za półtora roku jak będzie wychodził z produkcji pewnie będzie kosztował w okolicy 6k, jak nie poniżej. Ile kosztował 5D w dni premiery a ile teraz

Są jeszcze sigma 12-24 oraz sigma 120-300/2,8 że nie wspomnę że w przypływie desperacji jest jeszcze sigma 50-500
    Tu nie chodzi o to czy warto to kupić tylko o to że konkurencja w jakimś tam stopniu trzyma ceny canona. Co się stanie z cenami jak nie będzie konkurencji?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Przy obecnym spadku ceny aparatów FF w ciągu 1-2 lat będzie stosunkowo tanie wiec np. tamron 28-75 dalej mógłby mieć sens. Sigma 100-300 cały czas ma sens, szeroka stałka tokiny też ma sens, sigmy z hsm też mają sens

Ale jeżeli canon będzie jedynym producentem aparatów z FF i obiektywów do FF to co go np. powstrzyma przed podniesieniem ceny 100mm makro z 2000 do 3000 itd. Ile ludzi kupując aparat porównuje ceny całego systemu? Sądząc po pytaniach który aparat najlepszy to niewielu

Są jeszcze sigma 12-24 oraz sigma 120-300/2,8 że nie wspomnę że w przypływie desperacji jest jeszcze sigma 50-500
    Tu nie chodzi o to czy warto to kupić tylko o to że konkurencja w jakimś tam stopniu trzyma ceny canona. Co się stanie z cenami jak nie będzie konkurencji?
    Akurat szkla ktore wymieniles Sigma 100-300, 120-300, 12-24, 50-500 czy ktorych nie wymieniles (300-800) nie maja w Canonie odpowiednikow. Bardzo wiele szkiel FF do Canona nie ma (i nie mialo) odpowiednikow konkurencji. Wg mnie oferta konkurencji ma zaden wplyw na ceny wiekszosci szkiel FF Canona, czego 85L mk I/II jest niezlym przykladem. A jaki wplyw na cene 24-70 mialo pojawienie sie Tamrona 28-75? Zadnego.

Na szczescie celem Canona nie jest maksymalizacja zysku na sztuce obiektywu, tylko maksymalizacja kwoty zysku z produkcji obiektywow. Dlatego nie oplaca sie cen windowac, bo to trafia na bariere popytu, spada skala i zwiazane z nia oszczednosci. Sek jest w tym, ze klientow ktorzy dany obiektyw musza kupic (profesjonalisci) jest jednak niewielu. Ilus tam amatorow tego makro 100mm po podniesieniu ceny z 2 do 3tys po prostu nie kupi wcale.
    1D i obiektywy Canona

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

A ja zakładam, że wraz z postępem ;-) technologia 20-30D może zejść do poziomu 400D+ , 5D zejdzie do poziomu cenowego 30D, tym samym większa ilość klientów będzie sobie mogła pozwolić na coś a la 5D pod jakąś nazwą np. 50D.
    W ogóle na rynku cyfrowych aparatów oraz obiektywów są teraz takie zawirowania, że trudno przewidywać co będzie rządziło za 2-3 lata i na co się nastawiać. Tym nie mniej ja się nastawiam na obiektywy pod FF. 70-200/4 to poziom cenowy dobrej sigmy więc nie ma się nad czym zastanawiać, mam Tamrona 28-75, muszę też dokupic dobry szeroki z perspektywami (pewnie będzie to sigma12-24). Ile mogę stracić na innym kierunku rozwoju sprzętu 1-1,5 tyś? max. A zyskać mogę więcej jeśli nie będę musiał zmieniać obiektywów po przejściu na FF. O długowieczność obiektywów się nie boję bo nie niszczę sprzętu i nie fotografuję zawodowo. Z kolei na zmiany systemu czy obiektywów co rok czy dwa mnie nie stać.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jak by poszukać spiskowej teorii to może canon ta bardzo stawia na FF żeby pozbyć się niezależnych producentów szkieł i kasować nas na obiektywach
    Cropa przecież Canon nie porzuci, nowych wersji wszystkich szkiełek w wersji dla cropa nie zrobią bo to się nie opłaca, a gdyby podnieśli ceny szkieł pod FF bez odpowiedników na cropa to staną się niekonkurencyjni i ludzie wybiorą inny system.

A wogóle to w następcy 5D powinni dać trochę nowych ficzerów bo nie może być lepszy od 40D tylko pełną klatką i wizjerem, a 40D musi gonić konkurencję.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wiesz co...

no zalozmy ze wyciagasz te 8k na 5D.
    co masz ciekawego do wyboru w szklarni innych firm?
    Tokina - stalka 17mm i ew. makro 100mm. koniec interesujacych szkiel do FF
    Tamron - jest trzeszczacy plastikiem 28-75, a potem z fajnych szkiel to praktycznie tez same makro
    Sigma - przyzwoite szkla makro i kilka ciekawch Bigm.
    wszystko co wartosciowe ma odpowiedniki w Canonie albo troche drozsze (szkla makro) albo wyraznie lepsze za wyzsza cene, ktora i tak przy progu nabywcy 5D jest osiagalna (28-70L zamiast Tamrona jest realne). a zamiast Bigm jest cala kolekcja dlugich canonowskich bialych penisow, ktore prawde mowiac i jakoscia optyczna i klasa AF wybiegaja naprzod.

moze niech producenci trzeci sie bardziej przyloza i pokaza "obiektywy", to bedziemy plakac. na te przecietne sloiki to chyba szkoda atramentu kiedy ma sie taka matryce...
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ten argument do mnie trafia. Co w takiej sytuacji Canon może zrobić? Okopać się wysokimi cenami albo zwiększyć popularność FF, która zatrzyma niezależnych producentów szkieł. To drugie jest możliwe głównie dzięki spadającej cenie więc tylko się cieszyć. 7D będzie mój
    Nie każdy potrzebuje pełnej klatki więc wariant z wysokimi cenami szkieł "bo są do FF" jest nierealny. Większośc zysków z dSLR to nie jest 5D i 1D a 400D i 30D.

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ten argument do mnie trafia. Co w takiej sytuacji Canon może zrobić? Okopać się wysokimi cenami albo zwiększyć popularność FF, która zatrzyma niezależnych producentów szkieł. To drugie jest możliwe głównie dzięki spadającej cenie więc tylko się cieszyć. 7D będzie mój
    Nie każdy potrzebuje pełnej klatki więc wariant z wysokimi cenami szkieł "bo są do FF" jest nierealny. Większośc zysków z dSLR to nie jest 5D i 1D a 400D i 30D.
    Wątpię żeby canon chciał zatrzymać niezależnych producentów szkieł. Jak by tak było to by wszystkim udostępnił protokół komunikacji body ze szkłem a tak nie jest - patrz problemy sigmy. Fakt zyski z 400D na pewno są większe niż z 5D dlatego canon poczeka aż konkurencja przestanie robić szkła do FF, podniesie ich ceny i małe zyski wyrówna sobie zyskami ze szkieł

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fakt zyski z 400D na pewno są większe niż z 5D dlatego canon poczeka aż konkurencja przestanie robić szkła do FF, podniesie ich ceny i małe zyski wyrówna sobie zyskami ze szkieł
    A ponieważ wiele szkieł pod FF nie ma odpowiednika w cropie więc ludzie przestana kupować cropowe puszki Canona. Pokaż mi np. jasną portretówkę do cropa.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów