Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Rozważania nad GO

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr Zobacz posta
    Tylko problem w tym ze ogniskowej nie ma co skalowac bo jest fizyczna wlaściwością. Inaczej bierzymy np 1Ds robimi zdjecie i wycinamy ze srodka fragment odpowiadajacy cropowi co przy 1Ds da nam akurat mniej wiecej to co z mojego 300D i co po wycieciu zmieni sie GO na tym zdjeciu ???
    A co to by mialo na celu? Jedyne sensowne porownanie to dwa zdjecia z identycznymi kadrami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Tylko problem w tym ze ogniskowej nie ma co skalowac bo jest fizyczna wlaściwością. Inaczej bierzymy np 1Ds robimi zdjecie i wycinamy ze srodka fragment odpowiadajacy cropowi co przy 1Ds da nam akurat mniej wiecej to co z mojego 300D i co po wycieciu zmieni sie GO na tym zdjeciu ???

Nie zmieni, ale zmieni sie kadr. Jak chcesz zrobic TEN SAM kadr 300D i 1Ds to z 300D musisz sie odsunac do tylu (a wiec zmieniasz odleglosc od obiektu) lub 1Ds sie przysunac (analogicznie zmniejszasz odleglosc), a wlasnie odleglosc od obiektu wplywa na GO.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    A co to by mialo na celu? Jedyne sensowne porownanie to dwa zdjecia z identycznymi kadrami.
    A mialo by to na celu to ze akurat potrzebuje wiedziec ile wyniesie GO przy zadanych parametrach i tu zaczyna byc problem, bo ktora wartosc wziac ta ktora DOF wyliczyl dla FF czy dla cropa (co ciekawe mniejsza) nie interesuje mnie to ze, kadry beda inne bo to co chece uzyskać widzę w "tunelu". Interesuje mnie za to co wybranym przez siebie planie bede mial ostre a co nie.
    Ostatnio edytowane przez piotrgr ; 24-01-2007 o 14:56

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

A mialo by to na celu to ze akurat potrzebuje wiedziec ile wyniesie GO przy zadanych parametrach i tu zaczyna byc problem, bo ktora wartosc wziac ta ktora DOF wyliczyl dla FF czy dla cropa (co ciekawe mniejsza) nie interesuje mnie to ze, kadry beda inne bo to co chece uzyskać widzę w "tunelu". Interesuje mnie za to co w ybranym przez siebie planie bede mial ostre a co nie.
    Nic z tego nie rozumem

Zrozum, ze efektem nacisniecia spustu zazwyczaj jest zdjecie I to walsnie zdjecia trzeba analizowac a nie jakies wycinki niewadomo czego. Twoje porownania nie maja najmniejszego sensu!

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

tak tylko to już rozmowa o takim samym kadrze a nie o GO .... a to co innego, dziwi mnie dlaczego przy rozmowach o GO i ogniskowej zaraz pojawia sie wielkość kadru ... niestety przeliczanie jest nietrafne i nie możemy powiedzić że z 50mm na cropie "robi się" 80mm ... robi się fragment z 50mm nic więcej ... przecież ogniskowa to nie tylko związany z nią kąt widzenia ...

imho nie ma żadnego dualizmu GO, jest za to rozwiązanie ułomne i nazywa się crop....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 24-01-2007 o 15:02

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    niestety przeliczanie jest nietrafne i nie możemy powiedzić że z 50mm na cropie "robi się" 80mm ... robi się fragment z 50mm nic więcej
    A jakbys chcial porownac GO z 1Ds i powershota G7 to przeliczalbys ogniskowe czy nie?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

nawet nie przyszloby mi do głowy takie porównanie.... bo jak sam sobie zdajesz sprawę jest bez sensu ... to tak jakbyś puścił na 100m kalekę i atletę a potem porównywał ich mięśnie i obliczał na podstawie masy dlaczego kaleka nie dobiegł wogóle ....

to G7 ma jakieś GO

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Nic z tego nie rozumem

Zrozum, ze efektem nacisniecia spustu zazwyczaj jest zdjecie I to walsnie zdjecia trzeba analizowac a nie jakies wycinki niewadomo czego. Twoje porownania nie maja najmniejszego sensu!
    Wiem tylko jak przytoczylem DOF Master podaje dwie rozne wielkosci GO dla FF i cropa przy tych samych parametrach, to ze na FF bedzie inny plan to wiem i aby uzyskac to samo na cropie bedziemy mieli inna GO. Mnie chodzi o to, ktora z tych wartosci brac pod uwage gdy mam ustawiony kadr wiem jaka ogniskowa i odleglosc i chce uzyskac odp GO.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

to G7 ma jakieś GO
    Rzekłbym, że totalne :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

nawet nie przyszloby mi do głowy takie porównanie.... bo jak sam sobie zdajesz sprawę jest bez sensu ... to tak jakbyś puścił na 100m kalekę i atletę a potem porównywał ich mięśnie i obliczał na podstawie masy dlaczego kaleka nie dobiegł wogóle ....

to G7 ma jakieś GO
    Ma i to malutka w porownaniu np. do 300D np. dla 20mm F 5,6 odleglosc 2m dla G6 mamy GO 0,69 m a dla 300D 2,97 (20mm fizyczna ogniskowa) oczywiscie kadrow nie ma co porownywac

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów