Kapkę niżej napisałem sprostowanie i wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje :smile:
300D-"Circle of confusion 0.019 mm"
5D-"Circle of confusion 0.03 mm"
To dowodzi że głębia przy tej samej ogniskowej na FF jest większa, jednak porównując te same kąty widzenia (dopiero takie porównania ma sens moim zdaniej) to FF ma odrobinę mniejszę GO.
O kurde, 576-ty raz moja ulubiona dyskusja :-D
Bagnet007, a co powiesz o porównaniu głębi ostrości (tej "widzialnej", walić wzory) na odbitkach 10x15 odpowiednio z FF, cropa i matrycy "czubek paznokcia" typowego kompaktu? Oczywiście również przy tym samym kącie widzenia - załóżmy ekwiwalent 100mm i f/2.8![]()
Nie wiem nad czym tak dyskutujecie. Czy tak naprawdę trudno zrozumieć zależność pomiędzy cropem a głębią?
Żeby cztery strony napisać o jednej kwestii którą można wyjaśnić w paru zdaniach...
system EOS
Cały problem w przyjęciu niezmienników. Dla jednego jest to kadr i odległość, dla drugiego ogniskowa itp itd. Jest o czym gadać w długie zimowe wieczory.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Dla mnie np. liczy się to, co widać w wizjerze/na odbitce, zakładając "takie samo" zdjęcie (czyli kąt widzenia)I w tym kontekście ogłaszam raz na zawsze prawdę objawioną:
.
.
.
.
.
.
(flesze, cisza, napięcie)
.
.
.
.
.
Tak, crop wpływa na GO.
.
.
.
.
(brawa, flesze, nagrody, piękne kobiety)
.
.
.
.
.
kurtyna![]()
muflon, a teraz zamknij watek i niech tak zostanie![]()
jak robisz zdjęcia to matematyka i wzory nie mają znaczenia,
jak zaczynasz testować to IMHO znać zasady to podstawa.
a i żeby jeszcze trochę namieszać mały fragment wyciągnięty z reszty całości:
całość:If the photograph will be magnified to a larger size, or viewed at a closer distance, then a smaller CoC will be required. If the photo is printed or displayed using a device, such as a computer monitor, that introduces additional blur or resolution limitation, then a larger CoC may be appropriate since the detectability of blur will be limited by the reproduction medium rather than by human vision; for example, an 8″ × 10″ image displayed on a CRT may have greater depth of field than an 8″ × 10″ print of the same photo, due to the CRT display having lower resolution; the CRT image is less sharp overall, and therefore it takes a greater misfocus for a region to appear blurred.
http://en.wikipedia.org/wiki/Circle_of_confusion
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe