Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Rozważania nad GO

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ale jak jest większa ??
    Ustawiam 300D, 31mm f/4, odległość 10m " Total 41.7 m"
    Ustawiam 5D, 50mm f/4, odległość 10m "Total 12.4 m"

edit. Ups, napisałeś dla tych samych parametrów. To jest dla podobnych kątów widzenia.
    A to o czym piszesz to dla tego, że rozmiar pixela w 300D jest mniejszy od pixela w 5D.

300D-"Circle of confusion 0.019 mm"
    5D-"Circle of confusion 0.03 mm" (zaraz Tomasz pewnie wkroczy do akcji, że tak nie jest )
    Ale to mniej więcej byłaby odpowiedź na Twoje pytanie.
    Ale dlaczego 31 ja napisalem wczesniej biore EF 50 F na 5.6 odleglosc 50cm i dla FF wychodzi 3,06 cm a dla cropa 1,94 cm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr Zobacz posta
    Ale dlaczego 31 ja napisalem wczesniej biore EF 50 F na 5.6 odleglosc 50cm i dla FF wychodzi 3,06 cm a dla cropa 1,94 cm
    Kapkę niżej napisałem sprostowanie i wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje :smile:
    300D-"Circle of confusion 0.019 mm"
    5D-"Circle of confusion 0.03 mm"
    To dowodzi że głębia przy tej samej ogniskowej na FF jest większa, jednak porównując te same kąty widzenia (dopiero takie porównania ma sens moim zdaniej) to FF ma odrobinę mniejszę GO.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    głębia przy tej samej ogniskowej na FF jest większa, jednak porównując te same kąty widzenia (dopiero takie porównania ma sens moim zdaniej) to FF ma odrobinę mniejszę GO.
    O kurde, 576-ty raz moja ulubiona dyskusja :-D

Bagnet007, a co powiesz o porównaniu głębi ostrości (tej "widzialnej", walić wzory) na odbitkach 10x15 odpowiednio z FF, cropa i matrycy "czubek paznokcia" typowego kompaktu? Oczywiście również przy tym samym kącie widzenia - załóżmy ekwiwalent 100mm i f/2.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    O kurde, 576-ty raz moja ulubiona dyskusja :-D

Bagnet007, a co powiesz o porównaniu głębi ostrości (tej "widzialnej", walić wzory) na odbitkach 10x15 odpowiednio z FF, cropa i matrycy "czubek paznokcia" typowego kompaktu? Oczywiście również przy tym samym kącie widzenia - załóżmy ekwiwalent 100mm i f/2.8
    Kurde
    Teraz będzie, że inicjuję wojny o głębię A obiecywałem sobie, że się nie odezwę w tym wątku, ale już pierwszy post był mój Już milknę...

edit: swoją drogą od czasu mojego imputowania się na CB to chyba pierwszy lub drugi wątek o go w którym się udzielam :-)

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem nad czym tak dyskutujecie. Czy tak naprawdę trudno zrozumieć zależność pomiędzy cropem a głębią?

Żeby cztery strony napisać o jednej kwestii którą można wyjaśnić w paru zdaniach...
    system EOS

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cały problem w przyjęciu niezmienników. Dla jednego jest to kadr i odległość, dla drugiego ogniskowa itp itd. Jest o czym gadać w długie zimowe wieczory.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Cały problem w przyjęciu niezmienników. Dla jednego jest to kadr i odległość, dla drugiego ogniskowa itp itd.
    Bo dla jednych fotografia to zdjecia a dla innych matematyka i wzory

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Dla mnie np. liczy się to, co widać w wizjerze/na odbitce, zakładając "takie samo" zdjęcie (czyli kąt widzenia) I w tym kontekście ogłaszam raz na zawsze prawdę objawioną:
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    (flesze, cisza, napięcie)
    .
    .
    .
    .
    .
    Tak, crop wpływa na GO.
    .
    .
    .
    .
    (brawa, flesze, nagrody, piękne kobiety)
    .
    .
    .
    .
    .
    kurtyna

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

muflon, a teraz zamknij watek i niech tak zostanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    jak robisz zdjęcia to matematyka i wzory nie mają znaczenia,
    jak zaczynasz testować to IMHO znać zasady to podstawa.

a i żeby jeszcze trochę namieszać mały fragment wyciągnięty z reszty całości:

If the photograph will be magnified to a larger size, or viewed at a closer distance, then a smaller CoC will be required. If the photo is printed or displayed using a device, such as a computer monitor, that introduces additional blur or resolution limitation, then a larger CoC may be appropriate since the detectability of blur will be limited by the reproduction medium rather than by human vision; for example, an 8″ × 10″ image displayed on a CRT may have greater depth of field than an 8″ × 10″ print of the same photo, due to the CRT display having lower resolution; the CRT image is less sharp overall, and therefore it takes a greater misfocus for a region to appear blurred.
    całość:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Circle_of_confusion

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów