10-22 to moze byc problematyczne.. bo wg specyfikacji, i to nie jest złosliwosc, on "ciemny" jest przeciez jak 17-40 a to był najczesciej podnoszony przez Ciebie argument, choc opinie w tescie na optyczne.pl dostało niezłe![]()
10-22 to moze byc problematyczne.. bo wg specyfikacji, i to nie jest złosliwosc, on "ciemny" jest przeciez jak 17-40 a to był najczesciej podnoszony przez Ciebie argument, choc opinie w tescie na optyczne.pl dostało niezłe![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Pito napisał
Masz rację.Chyba miales na mysli niekrecenie mordka? A to afaik nie ma wiele wspolnego z wewn. ogniskowaniem, tylko z wysuwaniem tejze
Pucha i słoki
Przestałem rozumieć o co chodzi w tej dyskusji.... Skoro mówimy o obiektywie do 30D to 10-22 będzie służył do krajobrazu / wnętrz itp. a 17-40 jako spacer-zoom. Co ma więc jeden do drugiego i porównywanie jasności?
Mam 10-22 i jeszcze nie zdarzyło mi się używać jaśniej niż f/4, bo takie są zastosowania tego szkła, z niego chce się zazwyczaj uzyskać jak największą GO. W przypadku 17-40 będzie (szczególnie na "długim" końcu) dokładnie odwrotnie. Ja nie mówię że to kiepski optycznie obiektyw, wg mnie to po prostu za krótki zakres i za duża GO do portretowania ludzi przy 40mm.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 18-01-2007 o 17:56
skoros taki aptekarz to na drugim końcu jest ciemniejszeswoją droga to mi sie taka Tokina podoba ale z fischeye.. fajnie wychodzi jak w skate parku fotki robisz albo na stoku do freestylu
![]()
zluzowac??? ja nie wiem czy Ty dostrzegasz ze to w konwencji żartu pisane było.... obudź sie chłopiea co ma dyskusja z Tomkiem o gospodarce do luźnej wymiany poglądów o obiektywach to wogole nie rozumiem
nie nie źle to rozumiesztu nie ma porównania jasnosci, czy w ogole jakiegos porównywania, tylko Himi kilka razy mówiłze nic ciemniejszegio jak 2.8 to on nie uznaje(w wolnej interpretacji oczywiscie)
![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 18-01-2007 o 19:27
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Wiecie co , jezdżę 15 letnim 126p i nie miałem żadnego dzwona . Sąsiad kupił nówkę merca i już dwa razy wpadł do rowu i skasował auto . Te mercedesy są do d......
A co powiecie o szkiełku pt. Canon EF 20mm f/2.8 USM ?
Może jest to jakaś pośrednia alternatywa do krajobrazów?
Ma ktoś to cacko?
No właśnie jeżeli wątek zeszedł już na te tory to ma może ktoś linka z porównaniem 17-40 badz innych zoom z magiczna literka chaosu L porównywane ze stałkami Canona, tych bez L jak i uraczonych czerwonym paskiem. (chodzi mi o kardy, liczby mnie nie interesują)
Bo nadal się waham czy porzucenie wygody dla jakości się opłaca
(użyłem szukaj ale nic konkretnego nie znalazłem)