-
gajowy
zbiorczo
zi3000 - dzieki za info. faktycznie, dopiero sobie uswiadomilem, ze Zeissy do Alfy beda mialy AF, a to jednak zmienia postac rzeczy. co do mojego przykladu to ogolnie chodzilo o to, ze do body roznych firm mozna wpiac lens z magicznym Zeiss na obudowie (i nie bedzie to CZ Jena, ktory z CZ Oberkochem wspolnego ma nazwe) i niejako wetchnac do srodka odrobine tej, jak to ktos kiedys powiedzial: "teutonskiej qualität" 
co do tego gdzie lepiej to juz subiektywna decyzja. oparta o to jakie ogniskowe potrzebne i co z body (AS / matryca FF / ...) potrzebne.
aaa... jesli chodzi o "papierowe" obiektywy - chodzilo mi z grubsza o to, ze Alfe dzisiaj kupic mozesz, a szkla Zeissa poki co tylko w folderze obejrzysz 
czornyj - poczytam.
z notorycznym demonizowaniem to sie w pelni zgadzam. niestety, z tym ze wsrod potencjalnych odbiorcow FF i szkiel Zeissa taki pixel peeping bedzie nagminny rowniez
i ze jest to nienormalny substytut rozmiaru penisa takze
pytanie moje bylo tylko czy cos wyklucza "oddalenie" ukladu optycznego dla skompensowania plytkiego mocowania. przypuszczam ze nie, ale chcialbym sie upewnic
Uprawnienia umieszczania postów