Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Nikon mniej szumi....

Początki nałogu

Domyślnie Nikon mniej szumi....

.... w Rawach czy Canon ?
    Powszechna jest opinia iż porównując Canona i Nikona z podobnego przedziału cenowego to jeśli chodzi o poziom szumów w plikach Jpg to Canon znacząco odstaje na + .
    Interesuje mnie natomiast jak wygląda sprawa jeśli chodzi o Rawy, wiadomo tu już oprogramowanie aparatu nie stosuje odszumiania, więc ciekawi mi czy przewaga w plikach Raw w ogóle istnieje (porównując modele z tej samej półki) a jeśli istnieje to jak jest duża.
    Czy znacie może jakieś testy w necie gdzie było by porównanie szumów na Plikach Raw a nie Jpg z różnych puszek ?
    Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

spotkałem sie w testach z opinią iż do ISO około 400 szumy na plikach RAW i NEF sa wręcz identyczne i mają niską wartosc dotyczyło to porównania Nikona D200 z Canonem 30D i 5D. dopiero w okolicach ISO 600 Nikon zaczynał odstawac a powyzej ISO 1200 róznica była juz znacząca.

tak na marginesie zauwazyłęm przyglądając sie róznym reportazom na Discovery, NG i innych programach tegu typu iż znakomita wiekszosc reporterów(edit mam na mysli tych od wypraw, ekspedycji ) uzywa jednak Nikonów ze wskazaniem na D200 mniej D2x a wczoraj oglądałem program o paparazzich i tam uzywali canonów jedynek....
    jest to ktos mi w stanie wytłumaczyc?
    tylko nie argumenty o upodobaniu prosze zastanawia mnie to pod kontem klienta docelowego kazdej marki. bo jesli te aparaty sa pozycjonowane na innego odbiorce do róznych zastosowan to nie nwiem czy jest w ogole sens porównywac mozliwosci sprzętów tych marek
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 09-01-2007 o 11:07
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Jakosc zdjec C i N jest w tej chwili na tyle porownywalna, ze mozna uznac poziom szumow za pomijany w trakcie wyboru apatatu. Skup sie na innych kryteriach ...no chyba, ze...

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta

tak na marginesie zauwazyłęm przyglądając sie róznych reportarzom na Discovery, NG i innych programach tegu typu iż znakomita wiekszosc reporterów uzywa jednak Nikonów ze wskazaniem na D200 mniej D2x a wczoraj oglądałem program o paparazzich i tam uzywali canonów jedynek....
    jest to ktos mi w stanie wytłumaczyc?
    to proste. Ci z national zarabiają mniej i szkoda im dutków

Początki nałogu

Domyślnie

Skipper mnie właśnie interesują wartości ISO od 800 w górę, jak byś sobie jednak przypomniał co to za test i gdzie to daj znać.

P.S. Co do Fotografów to może sponsorem programu przyrodniczego był Nikon a o paparazzi Canon

Mało znam oba systemy, ale słyszałem że Canon ma ogólnie rzecz biorąc szybszy AF a Nikon dokładniejszy, jeśli jest w tym coś z prawdy to by nieco wyjaśniało, bo dla fotografa przyrody ważniejsza jest jakość, ostrość zdjęcia (choć nie twierdze że szybkość AF jest nie istotna) a dla paparazzi najważniejsze jest żeby złapać moment, więc liczy się szybki AF.....może między innymi stąd te preferencje jednych i drugich.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 08-01-2007 o 10:51

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    to proste. Ci z national zarabiają mniej i szkoda im dutków
    mysle ze to jednak nie kasa jest glównym argumentem gdyż ceny tych sprzetów sa jednak porównywalne z ich poziomów uposazeń tym bardziej ze czasem mają po 2 body i kupe jakiegos innego sprzetu

a Albercik tu kilka dni temu jeden wymienił Canona na Nikona argumentując własnie wieksza szybkoscią AF Nikona wiec... diabli wiedzą jak to jest naprawde

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nikon ma zdecydowanie lepszy AF, lepiej sobie radzi w trudnych warunkach.

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    .... w Rawach czy Canon ?
    Interesuje mnie natomiast jak wygląda sprawa jeśli chodzi o Rawy, wiadomo tu już oprogramowanie aparatu nie stosuje odszumiania, więc ciekawi mi czy przewaga w plikach Raw w ogóle istnieje (porównując modele z tej samej półki) a jeśli istnieje to jak jest duża.
    Czy znacie może jakieś testy w necie gdzie było by porównanie szumów na Plikach Raw a nie Jpg z różnych puszek ?
    Pozdrawiam
    Co do nie stosowania zabiegów odszumiających w Rawach to poczytaj test D50 na optycznych.

Miasto

Domyślnie

a tak jeszcze dygresja odnosnie szumów... byłem jakis czas temu na wystawie fotografii koles też robił miedzy innymi Nikonem 200 i powiem szczerze ze na tych zdjęciach które tak na marginesie były naprawde fajne i w sporych formatach nie było widac szumienia a niektore były robione przy zachodzie słonca i w róznych czasem niezbyt dobrych warunkach swietlnych... wiec moze te szumy jednak demonizujecie?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a tak jeszcze dygresja odnosnie szumów... byłem jakis czas temu na wystawie fotografii koles też robił miedzy innymi Nikonem 200 i powiem szczerze ze na tych zdjęciach które tak na marginesie były naprawde fajne i w sporych formatach nie było widac szumienia a niektore były robione przy zachodzie słonca i w róznych czasem niezbyt dobrych warunkach swietlnych... wiec moze te szumy jednak demonizujecie?
    No właśnie chicałbym dowiedzieć sie prawdy.
    Tak zwana obiegowa opinia jest taka że Canon mniej szumi, ale to jest twierdzenie jak sądze na podstawie JPG a nie Raw.
    Zresztą wiadomo jak to jest z takimi obiegowymi opiniami, często mijają się z prawdą.
    Mnie interesuje przede wszystkim Raw bo Jpg prawie nie używam.

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Nikon ma zdecydowanie lepszy AF, lepiej sobie radzi w trudnych warunkach.
    właśnie, takie opinie sprawiły że Canon nie jest jedynym ewentualnym systemem który biorę pod uwagę.
    Wiem czego chce (na dzień dzisiejszy) przede wszystkim niskich szumów w Rawach na wyższym ISO i dobrego AF - tylko że jak trochę poczytałem to jedno ma Canon a drugie Nikon, tylko czy oby napewno ?....reasumując to trudny wybór, dlatego nie mam zamiaru podejmować pochopnych decyzji i zanim wybiorę to chce wiedzieć bardzo dokładnie o wadach i zaletach obu systemów aby wybrać świadomie.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 08-01-2007 o 11:11

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów