no i co mi po obu jak w słabych warunkach oświetleniowych i przy wysokim ISO jeden złapie ostrość i wygeneruje spory szum, a drugi nie będzie miał tak wyraźnego szumu ale AF nie trafi.
Inna sprawa to to że nie sądziłem że w Rawy oprogramowanie apartu też się wpycha, no ale trudno tego nie przeskoczymy, i tak będę porównywał Rawy bo w tym formacje robie 90% zdjęc.
Wykresy dają pewne wyobrażenie ale wolałbym porównanie na zdjęciach, różne puszki ten sam motyw z formatu Raw, całe+ wycinki.
Skipper Większość życia spędzam w mieście + kilka wyjazdów w roku na łono natury .. czasami dalsze czasami bliższe, ale wypadów na pustynie czy innych ekstremalnych warunków nie planuje .. chociaż nie wykluczamlubię przygody, natomiast nie ukrywam że chciałbym sprzęt w miarę solidny, żebym nie musiał się bać że parę kropel deszczy, śniegu czy zmiana temperatury spowoduje pad sprzętu, puszka więc musi być solidna i trwała, ale bez przesadny nie wymagam kewlarowych obudów i uszczelnień na poziomie kosmicznej dokładności.
W przedziale finansowym, hmmm ciężka sprawa, na pewno nie chce najtańszych puszek typu d50, c400….na dzień dzisiejszy jestem stanie przełknąć puszkę za cenę w okolicach 5000 zł czyli 30d jeśli chodzi o Canona albo jego następca, u Nikona tonie wiem co jest godnego w tej cenie?
To nie znaczy że mnie dziś na nią staćtylko o to iż jak kasę już miał będę (ewentualna sprzedaż systemu + doskładanie) to nie będę miał oporów przed kupieniem puszki w cenie jaką napisałem wyżej + jakieś jedno porządne szkiełko ze stablilizacją na początek, naiczęściej używam ogniskowy z przedziału 28-120 czyli coś około 18-80 dla nie pełnej klatki
Poczytałem trochę o 5D no i smakowity ten sprzęt ale cena…..choć z drugiej strony trzeba to przemyśleć…bo może warto oszczędzać ze dwa lata (do tej pory robić na tym co jest) i kupić takiego cukierka lub jego nadstępce.
Więc jak widzicie jestem dość otwarty jeśli chodzi o cene i zupełnie mi się nie śpieszy, natomiast zaczynam się oboma systemami interesować sporo wcześniej bo wolę je dobrze poznać aby późniejszy zakup był w 100% przemyślany i trafiony.
Pozdrawiam