Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Nikon mniej szumi....

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Nikon mniej szumi....

.... w Rawach czy Canon ?
    Powszechna jest opinia iż porównując Canona i Nikona z podobnego przedziału cenowego to jeśli chodzi o poziom szumów w plikach Jpg to Canon znacząco odstaje na + .
    Interesuje mnie natomiast jak wygląda sprawa jeśli chodzi o Rawy, wiadomo tu już oprogramowanie aparatu nie stosuje odszumiania, więc ciekawi mi czy przewaga w plikach Raw w ogóle istnieje (porównując modele z tej samej półki) a jeśli istnieje to jak jest duża.
    Czy znacie może jakieś testy w necie gdzie było by porównanie szumów na Plikach Raw a nie Jpg z różnych puszek ?
    Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

spotkałem sie w testach z opinią iż do ISO około 400 szumy na plikach RAW i NEF sa wręcz identyczne i mają niską wartosc dotyczyło to porównania Nikona D200 z Canonem 30D i 5D. dopiero w okolicach ISO 600 Nikon zaczynał odstawac a powyzej ISO 1200 róznica była juz znacząca.

tak na marginesie zauwazyłęm przyglądając sie róznym reportazom na Discovery, NG i innych programach tegu typu iż znakomita wiekszosc reporterów(edit mam na mysli tych od wypraw, ekspedycji ) uzywa jednak Nikonów ze wskazaniem na D200 mniej D2x a wczoraj oglądałem program o paparazzich i tam uzywali canonów jedynek....
    jest to ktos mi w stanie wytłumaczyc?
    tylko nie argumenty o upodobaniu prosze zastanawia mnie to pod kontem klienta docelowego kazdej marki. bo jesli te aparaty sa pozycjonowane na innego odbiorce do róznych zastosowan to nie nwiem czy jest w ogole sens porównywac mozliwosci sprzętów tych marek
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 09-01-2007 o 11:07
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta

tak na marginesie zauwazyłęm przyglądając sie róznych reportarzom na Discovery, NG i innych programach tegu typu iż znakomita wiekszosc reporterów uzywa jednak Nikonów ze wskazaniem na D200 mniej D2x a wczoraj oglądałem program o paparazzich i tam uzywali canonów jedynek....
    to proste. Ci z national zarabiają mniej i szkoda im dutków

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    to proste. Ci z national zarabiają mniej i szkoda im dutków
    mysle ze to jednak nie kasa jest glównym argumentem gdyż ceny tych sprzetów sa jednak porównywalne z ich poziomów uposazeń tym bardziej ze czasem mają po 2 body i kupe jakiegos innego sprzetu

a Albercik tu kilka dni temu jeden wymienił Canona na Nikona argumentując własnie wieksza szybkoscią AF Nikona wiec... diabli wiedzą jak to jest naprawde

Początki nałogu

Domyślnie

Skipper mnie właśnie interesują wartości ISO od 800 w górę, jak byś sobie jednak przypomniał co to za test i gdzie to daj znać.

P.S. Co do Fotografów to może sponsorem programu przyrodniczego był Nikon a o paparazzi Canon

Mało znam oba systemy, ale słyszałem że Canon ma ogólnie rzecz biorąc szybszy AF a Nikon dokładniejszy, jeśli jest w tym coś z prawdy to by nieco wyjaśniało, bo dla fotografa przyrody ważniejsza jest jakość, ostrość zdjęcia (choć nie twierdze że szybkość AF jest nie istotna) a dla paparazzi najważniejsze jest żeby złapać moment, więc liczy się szybki AF.....może między innymi stąd te preferencje jednych i drugich.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 08-01-2007 o 10:51
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

przyglądając sie róznym reportarzom na Discovery, NG i innych programach tegu typu iż znakomita wiekszosc reporterów ... uzywa jednak Nikonów ze wskazaniem na D200 mniej D2x a wczoraj oglądałem program o paparazzich i tam uzywali canonów jedynek....

To proste jesli chcesz miec dobre zdjecie, to Nikon, a jesli szybki taki plastik fantastik to Canon.

Miasto

Domyślnie

ups :] najpierw napisałem reporterom później poprawiłem na reportażom i wkradł sie bład

Domyślnie

tak na marginesie zauwazyłęm przyglądając sie róznym reportazom na Discovery, NG i innych programach tegu typu iż znakomita wiekszosc reporterów(edit mam na mysli tych od wypraw, ekspedycji ) uzywa jednak Nikonów ze wskazaniem na D200 mniej D2x a wczoraj oglądałem program o paparazzich i tam uzywali canonów jedynek....
    W nikonie i podrozach to chyba świecka tradycja

canon i paparazzi to chyba jasne. wychodzi ktoś nocą z imprezy, całuje sie z kimś, maca czy rzyga a ty mu robisz dyskretnie fotki, więc bez lampy, więc sprawne wysokie ISO. dla tego sportu dla mnie to byłby argument za canonem.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matka997 Zobacz posta
    wychodzi ktoś nocą z imprezy, całuje sie z kimś, maca czy rzyga a ty mu robisz dyskretnie fotki, więc bez lampy, więc sprawne wysokie ISO. dla tego sportu dla mnie to byłby argument za canonem.
    O boooszzzee....
    Może nie zajmuj się analizą myślową OK?
    Wcale nie jest tak że Nikon na iso1600 robi zdjęcia pokroju wyświetlania
    programu TV z odłączoną anteną, a Canon na iso1600 obrazek jak malowany
    i bez absolutnie żadnej skazy. Fotki z obu aparatów są zaszumione, z obu
    akceptowalne, z obu podpierając się softem można jeszcze coś więcej
    wyciągnąć. W zależności od warunków równie dobrze można spitolić fotke
    z jednego jak i drugiego aparatu odpowiednio "źle" ustawiając parametry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    O boooszzzee....
    Fotki z obu aparatów są zaszumione, z obu
    akceptowalne, z obu podpierając się softem można jeszcze coś więcej wyciągnąć.
    Z obu których aparatów?

Zajmuj się analizą myślową, ale po wstępnym treningu

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów