Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 123

Wątek: Stałka 35/1.4 czy zoom 24-105

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    Polecam się na przyszłość, jeźeli ktoś by miał jakieś problemy z towarem zakupionym w B&H USA, to mogę pomóc.:-P
    Mam wiec pytanie. Wlasnie moja siostra, nie znajaca sie na sprzecie foto kupuje mi tam ef 50/1.4.
    Wiesz moze czy rabat Canona przysla do Polski czy lepiej wypelnic go na kogos z USA?

Cytat Zamieszczone przez mrSaint Zobacz posta
    Nigdy nic nie oddawalem do BH, ze wgledu na to, ze nic mi sie nie psuje (odpukac) a z drugiej malo u nich kupuje, ceny sa wyzsze niz w sklepach internetowych (podatek stanu NY)
    Czesc,
    wlasnie wysylam do tego sklepu moja siostre po EF 50/1.4. Poniewaz jest w NY jeszcze 10 dni, to moze zamiast w B&H (wiadomo podatek) zdaze kupic cos w sieci i przesylka dojdzie po jej adres. To nie hotel, oczywiscie.
    Masz jakies sprawdzone przez siebie sklepy poza stanem NY?
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Skoro pracujesz w warunkach studyjnych, bez sensu jest ładowanie się w szkła f/1.2 czy f/1.4. Wersje f/2 wystarczą, bo przy przysłonach roboczych nie zauważysz najmniejszych różnic. A zoomy w tym wypadku będą wygodniejsze.
    nie chce zamknac sie tylko w studio.
    obiektywu chce uzywac nietylko do pracy ale tez dla przyjemnosci (dodam ze taka praca to tez przyjemnosc ) wiec zdjecia na zewnatrz tez bede robila

Oskarowy jesli potrzebowalbys czegos szerszego i stal przed wyborem 35L a 24-70L to co bys wybral?

Mam okazje sprawdzic jak dziala 24-70 (boje sie ze jego waga mnie przestraszy) ale 35L nie przypne do body wiec nie bede moga tych dwoch obiektywow porownac...

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i sie nasprzatalem... moglibyscie naprawde pocwiczyc uzywanie przycisku: , prosze?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    zastanawialam sie nad 24-70 ale ze opinie sa rozne...
    Wg mnie, to nie ma prostrzej rady jak - wez 24-70L i przetestuj. Przeciez nikt nie zrobi tego za Ciebie
    Ja tak zrobilem z 70-200 non IS. Postanowilem, ze sprawdze czy tak naprawde
    bede potrzebowac tego wynalazku jakim jest IS czy obejde sie bez niego i zostawie 2tys pln w kieszeni inwestujac np. w lepsze body. Teraz juz wiem, ze nie potrzebuje 70-200 z IS'em.
    A co do stalek... coz - jesli nie jestes pewna na 100%, ze sa Ci one potrzebne, to znaczy, ze powinnas wziac zooma albo pocwiczyc na stalkach nie eLkach (zawsze bedziesz mogla wymienic na L nie tracac wiele kasy).

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oskarowy jesli potrzebowalbys czegos szerszego i stal przed wyborem 35L a 24-70L to co bys wybral?
    Na szczęście nie muszę wybierać, mam oba
    Ciężko jest porównać te szkła. O 24-70L wiem chyba wszystko, mam go kilka lat.
    To świetny wół roboczy "do wszystkiego". Jak nie wiem, jakie warunki pracy mnie czekają i czego mogę się spodziewać, to zapinam właśnie to szkło. Świetne od f/4, praktycznie pozbawione większości wad wszystkich zoomów. Nie winietuje, raczej nie aberruje, ostre na rogach.

35L (na tyle, na ile zdążyłem się zorientować), to świetnie skorygowane szkło do architektur, reportażu (raczej nie street, bo duże), nietypowych reklam itp. Z zalet ma niepowtarzalne, piękne rozmycie tła, ale za to aberruje przy pełnej dziurze i ma sporą winietę (zdziwiłbym się, gdyby nie miało). O ostrosci nawet nie piszę, bo nie ma tematu. Wcześniej już czytałem w paru miejscach porównanie jakości i sposobu pracy tym szkłem z ff do efektów pracy na średnim formacie. Głównie chodziło o sposób kontroli głębii ostrości i jakość uzyskuiwanego materiału.Tak sobie obrabiam ostatniego kotleta i musze przyznać, że zaczynam rozumieć, o co tutaj chodzi ;-)

Uczciwie piszę jednak, że praktycznie nie znam 35L prawie w ogóle. Mam je dopiero kilka dni i moje spostrzeżenia mogą być guzik warte. Niech sie wypowiedzą Ci, którzy mają większe doświadczenie.
    Jarek

Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Wg mnie, to nie ma prostrzej rady jak - wez 24-70L i przetestuj. Przeciez nikt nie zrobi tego za Ciebie

przetestuje ale nie swoj tylko znajomego fotografa wiec jesli mi przypadnie do gustu do go wezme. problem jest taki ze zakupy robie w B&H wiec jesli bedzie nieostro to bedzie duzo zabawy z wymiana tego szkla...

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    24-70L To świetny wół roboczy "do wszystkiego". Jak nie wiem, jakie warunki pracy mnie czekają i czego mogę się spodziewać, to zapinam właśnie to szkło. Świetne od f/4, praktycznie pozbawione większości wad wszystkich zoomów. Nie winietuje, raczej nie aberruje, ostre na rogach.
    i tego wlasnie oczekuje od tego szkla. mysle ze do studia lepiej sie bedzie nadawalo niz stalka a i na zewnatrz sie przyda. no i w miare pokryje brak ogniskowej pomiedzy moimi dwoma szklami
    Zeby tylko trafic na dobry egzemplarz...

Pozdrawiam

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Czy to jest zart ??
    Jezeli nie, to bzdury piszesz Waść, system gwarancyjny i rękojmii jest w stanach diametralnie inny niz w Polsce. Jest to prosta formalnosc
    Pisane to było tak "pół żartem, pół serio" i nie zakładam "złej woli" ludzi z BHPhotoVideo. Wiele rzeczy kupowałem już u nich i zawsze byłem bardzo zadowolony. Z drugiej jednak strony czytam np. forum na dpreview i widzę jak "normalne" i popularne jest oddawanie obiektywów do sklepów. Często ludzie sami się przyznają, że mając dylemat co kupić kupują po 3 obiektywy, a później dwa z nich odsyłają. Inni piszą, że kupując obiektyw wymieniają je po kilka razy, aż trafią na "dobry" egzemplarz... I to przecież nie oznacza, ze te odesłane obiektywy są popsute... Nie znam zasad "systemu gwarancji i rękojmi w stanach", ale wątpie, aby te zwrócone obiektywy byłyby odsyłane do producenta... (tym bardziej, ze mój obiektyw był kupiony jako "imported" i nie podlega oficjalnej gwarancji Canona)

Gzak, mial po prostu pecha i trafil na wadliwa sztuke.
    Nie rozumiem dlaczego wszystkiemu jest winne B&H??
    Zgadza się...
    Jeszcze raz powtórzę, że nie mam żadnych pretensji do BH i kolejne szkiełka również u nich będę kupował. :cool:
    Tym bardziej, że różnica w cenie przykładowego 35L w BH a w polskim sklepie (chociażby http://www.pstryk.com.pl/opis.php/39) zdecydowanie skłania do każdego "ryzyka" 8)
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Problem jest taki ze zakupy robie w B&H wiec jesli bedzie nieostro to bedzie duzo zabawy z wymiana tego szkla...
    Ale czemu tak zakladasz?
    Z tego co pamietam, to na tym forum duzo ludzi narzekalo, ze cos jest nie tak z tym szkielkiem. Jednak nie przypominam sobie ANI JEDNEGO przypadku, aby ktos sprowadzil to szklo i na nie narzekal - choc moglem przeoczyc. Za to ostatnio kolega Gzak sprowadzil wlasnie ta stalke i przyjechala uszkodzona.

Wniosek:
    statystycznie, powinnas wiec bardziej sie obawiac sprowadzenia tej stalki niz tegoz zooma :wink:

Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ale czemu tak zakladasz?
    Z tego co pamietam, to na tym forum duzo ludzi narzekalo, ze cos jest nie tak z tym szkielkiem. Jednak nie przypominam sobie ANI JEDNEGO przypadku, aby ktos sprowadzil to szklo i na nie narzekal - choc moglem przeoczyc. Za to ostatnio kolega Gzak sprowadzil wlasnie ta stalke i przyjechala uszkodzona.

Wniosek:
    statystycznie, powinnas wiec bardziej sie obawiac sprowadzenia tej stalki niz tegoz zooma :wink:
    nie zakladam ale biore taka ewentualnosc
    ja jestem zadowolona z tego sklepu, znajomy fotograf ktory od 6 lat robi tam zakupy i zostawil podejrzewam ze kilkadziesiat tys euro tez wiec nie powinno byc problemu ale ja wole na zimne dmuchac

Twoj wniosek podniosl mnie na duchu

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    Mam wiec pytanie. Wlasnie moja siostra, nie znajaca sie na sprzecie foto kupuje mi tam ef 50/1.4.
    Wiesz moze czy rabat Canona przysla do Polski czy lepiej wypelnic go na kogos z USA?
    Powiem Ci, że nie wiem najpewniej niech wypełni rabat na kogoś, tylko niech siostra dokładnie spełni procedurę rabatową i wypełni kupon.
    A jeszcze jedno za 300$ może kupić z gwarancją imported, to i tak dla ciebie nie ma róznicy. W Polsce chyba nie uznawają gwarancji z USA? I wówczasz masz zaoszczędzone tylko 10$. Wiec jedno czy ten obiektyw kosztuje 300$ czy 330$ to i tak w Polsce go nie kupisz za taką kasę. Sam TAX to ok.8% z kawałkiem a nie 22% jak w Polsce.
    Sorry za to ale ja bym kupił 85mm f1/8 ( to jest tylko moja opinia jest to lepsze szkło).

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    Czesc,
    wlasnie wysylam do tego sklepu moja siostre po EF 50/1.4. Poniewaz jest w NY jeszcze 10 dni, to moze zamiast w B&H (wiadomo podatek) zdaze kupic cos w sieci i przesylka dojdzie po jej adres. To nie hotel, oczywiscie.
    Masz jakies sprawdzone przez siebie sklepy poza stanem NY?
    Nidgy nie kupowałem przez internet takiego sprzętu, ponieważ zawsze staram dobrać sprzęt do swoich wymagań. A nie zapomnij, że do sprzedaży dochodzą też koszty przesyłki, więc czasami to się nie opłaca, to jest wygoda dla tych co nie mogą wychodzić z domu i mają czas czekać na kuriera, bo nie zawsze kurier zostawi pod dźwiami i sobie pojedzie, najczęściej trzeba pokwitować odbiór więc trzeba czekać a jak wyskoczy jakiś problem to poświęcony czas na jego rozwiązanie może wynieść więcej niż zaoszczędzone kilka $. Więc polecam B&H, tylko niech siortra sprawdzi, czy to ona jest pierwszą oglądającą klientką te szkło i zawsze sprzedawce może poprosić aby podpioł szkło pod body aparatu jakiego ty posiadasz i pyknął parę fotek.
    Ostatnio edytowane przez Bananas ; 03-01-2007 o 06:01

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów