Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Kurcze ten silnik 17-50 jest wkurzający, poza tym jestem naprawdę bardzo zadowolony ze szkła. Jeśli tamron wymyśli coś z silnikami canon będzie miał spory rebus.
Ja też jestem posiadaczem 17-35 i to juz ze 2,5 roku i moge potwierdzić tylko to co pisza inni, centrum jest bardzo ladne a brzegi gorzej aczkolwiek w moim egz. jest coś nie teges bo prawa strona jest dużo mniej ostra niż lewa. Pozatym obiektyw wg. mnie ostrzy dużo pewniej niż 28-75 ale gorzej radzi sobie z AF pod światło. Pozatym używałem go troche z kliszami i odbitki wychodziły dużo lepsze niż z cyfry ( pod względem ostrości brzegów ) byćmoże ten obiektyw jest skorygowany pod kątem materiałów światłoczułych które nie są idealnie płaskie.
Mam nadzieję że już niedługo będę mógł go sprawdzić na pełnej klatce.
Na własnej skórze przekonałem się co do tego, że jakość Tamronów jest różna. Na początku kupiłem przez internet T17-50 (w moich okolicach nie było tych obiektywów w sklepach). Dostałem totalnie rozkalibrowany egzemplarz (duzy FF). Na szczęście po odesłaniu do importera od ręki wymienili na inną - tym razem już bardzo ostrą sztukę.
Przypuszczam że różne opinie użytkowników i testujących wynikają właśnie z bardzo różnej jakości poszczególnych egzemplarzy. T17-50 mogę śmiało polecić, bo trudno znaleźć coś lepszego w podobnej cenie, ale ten obiektyw trzeba kupować w sklepie i dobrze go przetestować ze swoim body, inaczej jest duże ryzyko trafienia feralnego egzemplarza.
Proszę bardzo.
http://img56.imageshack.us/img56/1993/tamronnu9.jpg
Ostatnio edytowane przez Smurf ; 28-10-2006 o 22:14
catcherintherye: pojawiła się pewna hipoteza co do 'rozjeżdzania' się jakości Tamrona i Sigmy
- otóż Sigmę składa ta sama fabryka w Chinach od 5 lat ( i w Malezji)
widzialem wiele Sigm i wszystkie byly z Japonii
Ostatnio edytowane przez Mylo ; 30-10-2006 o 21:37