Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Wada obiektywu 24-105mm f/4

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie Wada obiektywu 24-105mm f/4

Nie wiem czy to juz bylo ale na szybko nie znalazlem. W weekend oprocz szalenstw na pokazach lotniczych zaliczylem tez targi zabawek dla hobbystow (kolejki, modele latajace, plywajace i takie tam - miodzio). Ale nie o tym. Na jednym ze stoisk zhaczyl mnie jakis japoniec widzac mojego Canona i zaczelismy rozgaworke sprzetowa i powiedzial mi, ze jest ponoc jakas powazna wada tego szkla co w tytule i Canon sciaga go z rynku (recall). Poszukalem troche po sieci i widac, ze chyba to prawda i zwiazane cos jest z flarowaniem w specyficznych sytuacjach oswietleniowych i przy specyficznej ogniskowej. Oficjalnie ponoc podal to Canon w Norwegii. Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com). Ciekawe czy to plotka czy nie?

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Ciekawe czy to plotka czy nie?
    Nie, nie plotka. W Australii gościu zadzwonił do serwisu i nic nie wiedzieli, ale obiecali, że oddzwonią zaraz po tym jak się upewnią w Japanii. Oddzwonili szybciej niż myślał. W Ameryce Ci co mają CPS już dawno mieli powiedziane, żeby narazie nie ruszać tego szkła.
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Nie, nie plotka. W Australii gościu zadzwonił do serwisu i nic nie wiedzieli, ale obiecali, że oddzwonią zaraz po tym jak się upewnią w Japanii. Oddzwonili szybciej niż myślał. W Ameryce Ci co mają CPS już dawno mieli powiedziane, żeby narazie nie ruszać tego szkła.
    ciekawe,*że wielu posiadaczy 24-105L nie dostąpiło zaszczytu złapania "Sugar Ray'a" w akcji... pod specyficznym kątem w stosunku do słońca przy szerokim kącie (ogniskowej) szkła może to się zdarzyć dziwne złapanie promieni słonecznych. 17-40 złapało mi takiego ducha :-)
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com).
    Już nie. Jest oficjalny komunikat
    http://consumer.usa.canon.com/ir/con...&modelid=11924
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Nie wiem czy to juz bylo ale na szybko nie znalazlem. W weekend oprocz szalenstw na pokazach lotniczych zaliczylem tez targi zabawek dla hobbystow (kolejki, modele latajace, plywajace i takie tam - miodzio). Ale nie o tym. Na jednym ze stoisk zhaczyl mnie jakis japoniec widzac mojego Canona i zaczelismy rozgaworke sprzetowa i powiedzial mi, ze jest ponoc jakas powazna wada tego szkla co w tytule i Canon sciaga go z rynku (recall). Poszukalem troche po sieci i widac, ze chyba to prawda i zwiazane cos jest z flarowaniem w specyficznych sytuacjach oswietleniowych i przy specyficznej ogniskowej. Oficjalnie ponoc podal to Canon w Norwegii. Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com). Ciekawe czy to plotka czy nie?

Pozdrawiam
    Coronado
    flary są czasami...

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Post 24-105/4L IS - oficjalna akcja serwisowa

http://consumer.usa.canon.com/ir/con...&modelid=11924

Objętych akcją jest niecałe 1000 szkieł..

pzdr
    tadzik

Domyślnie

Załamuje mnie Canon tak samo jak Nikon.
    Mam wrazenie, ze produkcja obecnych szkiel i montowanie sprzetu po prostu zeszlo na psy! Praktycznie kazdy nowy produkt obarczony jest wadami w mniejszym lub większym stopniu.
    Jakos dziwnie nie pamietam aby greamialnie do naprawy wracaly Nikony F4 F3, czy nawet F5 - no moze poza odchodząca gumą. Rowniez nie pamioetam wiekszych akcji ze szklami L. A teraz!? No po prostu mam zero zaufania do niby profesjonalnych szkiel.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja piórkuje nieeee no, ale czasy nastaly.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Załamuje mnie Canon tak samo jak Nikon.
    Mam wrazenie, ze produkcja obecnych szkiel i montowanie sprzetu po prostu zeszlo na psy! Praktycznie kazdy nowy produkt obarczony jest wadami w mniejszym lub większym stopniu.
    Jakos dziwnie nie pamietam aby greamialnie do naprawy wracaly Nikony F4 F3, czy nawet F5 - no moze poza odchodząca gumą. Rowniez nie pamioetam wiekszych akcji ze szklami L. A teraz!? No po prostu mam zero zaufania do niby profesjonalnych szkiel.
    a co ja mam zrobić, jak tej flary mi się nie udało wygenerować?

ale Piotr z jednym jest racja i coraz częściej to widać - następuje "zmierzch profesjonalizmu". masowość, bylejactwo, brak odpowiedzialności za efekty pracy. i nie tylko Canon, Nikon, Apple... bo akurat to kogoś z nas mniej lub bardziej dotyczy...
    gra i buczy bebop

Domyślnie

No niestety. Kiedys jak wujas przywiozl sprzet z USA i napisane bylo "Made in USA" to byl kosmos! Wykonanie i trwałośc rewela. Teraz wszystko Made in China, Taiwan czy inne Srele Morele.
    Ech.... nic tylko nadal kupowac stare szkla Leica, Nikon i Zeiss

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów