Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: Tamron :17-50 vs 17-35,pilnie pomocy !

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

pojawiła się pewna hipoteza co do 'rozjeżdzania' się jakości Tamrona i Sigmy
    - otóż Sigmę składa ta sama fabryka w Chinach od 5 lat ( i w Malezji)
    -a Tamron uruchomił w nową fabrykę na początku roku - pewnie dopiero nabierają doświadczenia w składaniu sprzętu ( zresztą ciekawe jest sygnowanie obiektywów tamrona - rzadko bywa że jakaś firma pisze na 'stopce' wprost : 'sdiełano w chinach z japońskich komponentów'

tak czy owak są to obiektywy równorzędne - i jak każde - mogą bardzo różnić się od siebie jakością - nawet z tej samej serii...

Domyślnie

17-35 jest produkowany tylko w Japonii (w przeciwieństwie do 28-75).

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

tak 17-35 jest produkowany w Japoni
    ale 17-50 w Chinach , niestety

28-75 , mimo że produkowany także w Chinach jest jednym z najlepszych obiektywów Tamarona - ale składany jest w 'starej' fabryce Tamrona
    Ostatnio edytowane przez catcherintherye ; 02-10-2006 o 23:44

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Tamron 17-35

Pozwolę się podłączyć do wątku.
    Mam okazję nabyć Tamrona 17-35. Z opinii użytkowników wynika, że jest on ostrym obiektywem w centrum kadru, ale rogi "odstają" - dotyczy to zwłaszcza full-frejma.
    Co prawda 5d się jeszcze nie dorobiłem ale mam analogową piątkę i popełniem od czasu do czasu jakies slajdy i interesują mnie wrażenia osób, które używają tego obiektywu z pełną klatką. Konkretnie jak zachowuje się to szkło przymknięte w landszaftach.
    Wiem, że Cichy dał tutaj przykład, ale jest mało miarodajny bo rogi nie są w DOF...

pozdrawiam
    Bartek
    EOSy

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz Zobacz posta
    Pozwolę się podłączyć do wątku.

Co prawda 5d się jeszcze nie dorobiłem ale mam analogową piątkę i popełniem od czasu do czasu jakies slajdy i interesują mnie wrażenia osób, które używają tego obiektywu z pełną klatką. Konkretnie jak zachowuje się to szkło przymknięte w landszaftach.
    Ale ten obiektyw nie nadaje sie do analoga. Tylko do cyfrówek .

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witaj,
    17-35 f2.8-4.0 się nadaje na pewno, to 17-50 jest Di II czyli tylko do cropa...
    http://www.tamron.com/lenses/prod/17_35mm.asp

pzdr
    Bartek
    Ostatnio edytowane przez Bartosz ; 26-10-2006 o 16:42
    EOSy

Smurf
    Guest

Smile

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye Zobacz posta
    tak 17-35 jest produkowany w Japoni
    ale 17-50 w Chinach , niestety

28-75 , mimo że produkowany także w Chinach jest jednym z najlepszych obiektywów Tamarona - ale składany jest w 'starej' fabryce Tamrona
    Ja mam Tamrona 17-50/2,8 wyprodukowanego w Japonii.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Ja mam Tamrona 17-50/2,8 wyprodukowanego w Japonii.
    Pokaż.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Smurf
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Pokaż.
    Proszę bardzo.

http://img56.imageshack.us/img56/1993/tamronnu9.jpg
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 28-10-2006 o 22:14

drmott
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye Zobacz posta
    pojawiła się pewna hipoteza co do 'rozjeżdzania' się jakości Tamrona i Sigmy
    - otóż Sigmę składa ta sama fabryka w Chinach od 5 lat ( i w Malezji)
    -a Tamron uruchomił w nową fabrykę na początku roku - pewnie dopiero nabierają doświadczenia w składaniu sprzętu ( zresztą ciekawe jest sygnowanie obiektywów tamrona - rzadko bywa że jakaś firma pisze na 'stopce' wprost : 'sdiełano w chinach z japońskich komponentów'

tak czy owak są to obiektywy równorzędne - i jak każde - mogą bardzo różnić się od siebie jakością - nawet z tej samej serii...
    Na własnej skórze przekonałem się co do tego, że jakość Tamronów jest różna. Na początku kupiłem przez internet T17-50 (w moich okolicach nie było tych obiektywów w sklepach). Dostałem totalnie rozkalibrowany egzemplarz (duzy FF). Na szczęście po odesłaniu do importera od ręki wymienili na inną - tym razem już bardzo ostrą sztukę.

Przypuszczam że różne opinie użytkowników i testujących wynikają właśnie z bardzo różnej jakości poszczególnych egzemplarzy. T17-50 mogę śmiało polecić, bo trudno znaleźć coś lepszego w podobnej cenie, ale ten obiektyw trzeba kupować w sklepie i dobrze go przetestować ze swoim body, inaczej jest duże ryzyko trafienia feralnego egzemplarza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów