Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Wątek: Tamron :17-50 vs 17-35,pilnie pomocy !

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Z tych przykładów niewiele wynika.
    Bardziej ci się podoba zdjęcie z sigmy bo ma mniejszą głębię ostrośći, więc jest przyjemniejsze w odbiorze. A czemu ma mniejszą? Bo Sigmą ostrzyłeś z bliższej odległości niż Tamronem. Jakbyś zrobił fotkę np kwiatka na tej samej przesłonie, na tej samej ogniskowej i przede wszystkim z tego samego miejsca (np. ze statywu) to wyniki byłyby porównywalne
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 30-09-2006 o 14:08
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Domyślnie

catcherintherye... widze, że z kolegi nie dość że po hobby kolega, to jeszcze kolega po fachu :-) w tle rowkareczka się ładnie rozmywa i zestaw nosków i śrubeczek.. Skąd, mozna wiedzić, jest kolega optyk? :-)
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

tak - masz rację
    ale , hmm , to nie całkiem tak jest
    otóż warunki techniczne były BARDZO zbliżone , choć rzeczywiście mogły różnić się niuansami , to co piszesz o różnicach w ustawieniu raczej nie miało wpływu na 'generalne wrażenie'( cokolwiek nie oznacza to słowo ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

jazzy

ha ha - w pewnym sensie ( najbliżsi przyjaciele i rodzina) - ale ja , jeśli chodzi o profesję , to jestem bardziej związany z medycyną ;-)

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye Zobacz posta
    żartowniś ;-)

no dobra - tak , to fakt , dostałem za to od Sigmy kilka obiektywów - i całusa od szefowej .-ale tak na serio - nie rób jaj ;-), po prostu opisuję swoje 'rozterki' raczej ku ostrzeżeniu innych niż z powodu innych celów
    - tamron , pod wieloma względami poczynił duże postępy - a szczerze mówiąc wolę wykonanie , i komfort obsługi tamrona niż Sigmy - tym bardziej że mechanicznie KAŻDA dosłownie Sigma jaką miałem po roku używania (i to wcale nie intensywnego) potrzebowała 'uporządkowania' mechaniki bo następowały takie luzy i 'rozkojarzenie' pierścieni itd. że trzeba było robic ostre przeglądy - w innych markach (także w Tamronie) to się nigdy nie zdarzało.
    ale
    uważam że lepiej po roku zrobić przegląd obiektywu a jednocześnie mieć dobrej jakości zdjęcia niż wspaniale mechanicznie sprawny obiektyw z przeciętnymi osiągami

choć fakt że mechanika sigmy jest wkurzająca

oto dwa zdjęcia
    - jak na jednym jest tamron to znaczy że robiłem Sigmą - i odwrotnie

nie potrafię tego wyjaśnić - ale zdecydowanie wolę zdjęcie robione Sigmą - mimo że na zdjęciu robionym przez Tamrona jest więcej szczegółów

może to jakaś fobia ? - jak już pisałem wcześniej...

dla mnie zdjęcie tamronem jest martwe,klinicznie 'chłodne' ,bez duszy
    natomiast Sigmy wprost przeciwnie

wiem , że brzmi to wszystko idiotycznie - ale co na to poradzę ;-)

szczerze mowiac to przydalyby sie lepsze zdjecia. najlepiej w orginale ...moze na maila mi wyslij bo sam jestem ciekaw tych subtelnosci
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

-poczekaj na Tokinę- coś będzie lada chwila 16-30
    No chyba niestety nie lada chwila. Tokina - Pentax na Photokinie mieli do dotykania 50-130 i fiszaja 10-17 (i te mają być październik - listopad), ale 16-50 była w gablocie za szkłem... A też z ciekawością i nadzieją czekam na to szkło.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

widzę że masz 70-210 , wow! , no to szczęściarz z Ciebie ;-)

co do Tokiny to podobno noga im się powinęła z AF , nie wiem dokładnie o co chodzi - ale takie były echa na forach w Stanach , no i że podobno optycznie jest rewelka..- ale ile w tym reklamy a ile prawdy..?

jeśli będzie lepszy od Sigmy - to wezmę od razu , w końcu 2 lata różnicy musi chyba procentować jakimś postępem..- choć wiem że nie zawsze to się sprawdza...

dla pocieszenia tamrowców - 17-50 dostał prestiżową nagrodę obiektywu roku - a Sigma przeszła zupełnie niezauważona...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

widzę że masz 70-210 , wow! , no to szczęściarz z Ciebie ;-)
    No, udało mi się.

co do Tokiny to podobno noga im się powinęła z AF , nie wiem dokładnie o co chodzi - ale takie były echa na forach w Stanach , no i że podobno optycznie jest rewelka..- ale ile w tym reklamy a ile prawdy..?
    Tamron 17-50 też jest optycznie świetny ale wiele osób narzeka na AF na 17mm.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał Awatar ciri
    Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Nie brzmi idiotycznie, poprostu zdiecia robione siogma daja ci wiecej satysfakcji i radości i o to chodzi, nie kupuj Tamrona i cykaj cykaj sigmą.Tym bardziej ze jedni wola chłodne zdiecie a inni wola coepłe i dlatego-na szczescie-mamy wybór.Dla karzdego cos miłego.Pozdrawiam.Ciri
    20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42
    www.fotomargarita.com

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

pojawiła się pewna hipoteza co do 'rozjeżdzania' się jakości Tamrona i Sigmy
    - otóż Sigmę składa ta sama fabryka w Chinach od 5 lat ( i w Malezji)
    -a Tamron uruchomił w nową fabrykę na początku roku - pewnie dopiero nabierają doświadczenia w składaniu sprzętu ( zresztą ciekawe jest sygnowanie obiektywów tamrona - rzadko bywa że jakaś firma pisze na 'stopce' wprost : 'sdiełano w chinach z japońskich komponentów'

tak czy owak są to obiektywy równorzędne - i jak każde - mogą bardzo różnić się od siebie jakością - nawet z tej samej serii...

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów