Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 145

Wątek: Ewolucja, teoria Darwina itp.

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    A poważnie. Co do mutacji to mamy przeciez przykład w skali nie tysięcy lat a setek czy nawet dziesiątków - PSY. Przecież co chwile powstaje rasa psa.
    I wszystko OK. Kiedy z krzyżówki 2 ras psów powstanie lub powstało coś co nie jest już psem?
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    Postaram się odnieść..
    Nie odniosłeś się Pytań było dużo - na żadne nie odpowiedziałeś.

...
    Skąd się wzięło Stonehenge i inne - nie mam pojęcia.
    ...
    A możesz mi powiedzieć gdzie Biblia jest niezgodna z nauką? Oczywiście tą popartą dowodami :-)
    W sprawie zasadniczej pt. stworzenie świata w tydzień - to sam początek biblii, jeśli dobrze pamiętam. Jakiego rodzaju dowodów oczekujesz? Datowanie metodą węgla C14 to nie dowód, piramidy, stonhege to "biały szum" - tylko moje teorie są słuszne? Zauważ "teorie" nie fakty. Dowodu na istnienie Boga też nie ma i nie będzie, gdyby był przeczyło by to istnieniu wiary.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak myślałem... ale wierz mi że tego nie wytykam, chciałem tylko zaspokoić swoją ciekawość.
    Myśl co chcesz, szkoda tylko że nie odniesiesz się merytorycznie
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I wszystko OK. Kiedy z krzyżówki 2 ras psów powstanie lub powstało coś co nie jest już psem?
    Analogicznie z krzyżówki dwóch gatunków poziomek w 1712 roku nie powstał nowy gatunek - truskawka.

Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie odniosłeś się Pytań było dużo - na żadne nie odpowiedziałeś.
    Cytuję ciebie:
    ---
    Zaraz, a Ty wiesz jaka była ta kolejność? Skąd? Z teorii? Jakiej? Dlaczego tą akurat TEORIĘ uznajesz za słuszną? Bo się zgadza z Twoim światopoglądem??? Skąd wiesz jaki był poziom wiedzy w czasie pisania księgi? Dlaczego zakładasz, że był niski? - jeśli tak to skąd się wzięło Stonehedge, zapiski o odrzutowcach w sanskrycie sprzed 4 czy 5 tyś lat, piramidy w Egipcie i w Meksyku i wiele obiektywnie istniejących rzeczy które Daeniken wykorzystuje w swoich książkach - niekoniecznie poprawnie ale to niestotne.
    ---
    Odpowiedziałem na pierwsze pytanie. Reszta wydaje mi się w kontekście mojej odpowiedzi bez znaczenia dla dyskusji o ewolucji.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W sprawie zasadniczej pt. stworzenie świata w tydzień - to sam początek biblii, jeśli dobrze pamiętam. Jakiego rodzaju dowodów oczekujesz? Datowanie metodą węgla C14 to nie dowód, piramidy, stonhege to "biały szum" - tylko moje teorie są słuszne? Zauważ "teorie" nie fakty. Dowodu na istnienie Boga też nie ma i nie będzie, gdyby był przeczyło by to istnieniu wiary.
    Zauważ że Biblia nie mówi o stworzeniu świata w tydzień. Mam wrażenie że nie czytałeś tego opisu nigdy.

Jakiego dowodu oczekuję? Gdy mówi się że istnieje ciążenie grawitacyjne, to jest metoda aby je zmierzyć. Kulistość ziemi można zobaczyć. Działanie prądu można zaobserwować.

Oczekuję takiego dowodu: Zaobserwujmy zmiany mutacyjne prowadzące do powstania nowych zwierząt. Zobaczmy jak powstaje życie z niczego. Zmierzmy czas od jednego gatunku do innego.

A co do wiary - to już pisałem. Wiara bez dowodów to naiwność

Analogicznie z krzyżówki dwóch gatunków poziomek w 1712 roku nie powstał nowy gatunek - truskawka.
    A ponieważ jest to zupełnie coś innego niż poziomka, jej pełna nazwa brzmi poziomka ananasowa.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ponieważ jest to zupełnie coś innego niż poziomka, jej pełna nazwa brzmi poziomka ananasowa.
    Z punktu widzenia biologa jest innym GATUNKIEM.
    Jeśli ze skrzyżowania dwóch ras psów powstanie nowy gatunek o nazwie zawierającej słowo "pies" to też się będziesz spierał?

Miasto
    Poland

Domyślnie

Z punktu widzenia biologa jest innym GATUNKIEM
    No ale wciąż pozostaje jednym .. nie wiem.. rodzajem? Ludzie też mają kilka gatunków zwanych rasami, w obrębie których się rozmnażają. Ale z krzyżówki Czarnego z Czerwonym nie powstaje nad-człowiek ani małpa.

Widzisz różnicę?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ale wciąż pozostaje jednym .. nie wiem.. rodzajem? Ludzie też mają kilka gatunków zwanych rasami, w obrębie których się rozmnażają. Ale z krzyżówki Czarnego z Czerwonym nie powstaje nad-człowiek ani małpa.

Widzisz różnicę?
    Mylisz pojęcia "rasa", "gatunek" i "rodzaj". Jak bym napisał coś takiego jak ten pogrubiony fragment to chyba z tydzień ze wstydu bym się tutaj nie pojawił
    Chciałeś namacalnego dowodu na powstanie nowego gatunku to go dostałeś.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Tomku, wyjątkowo ciężko się z tobą dyskutuje. Zmieniasz interpretację własnych słów w zależnosci od otrzymanych odpowiedzi. I w żaden sposób nie przyjmujesz do wiadomości tego, co się do ciebie pisze.

EDIT: Dopiero teraz przeczytałem kilka zamieszczonych wyżej postów. Dalszą dyskusję na tym poziomie uważam za bezcelową.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Miasto
    Poland

Domyślnie

Mylisz pojęcia "rasa", "gatunek" i "rodzaj". Chciałeś namacalnego dowodu na powstanie nowego gatunku to go dostałeś.
    Racja. Przyznaję się do pewnej niekonsekwencji w nazywaniu. Jednak dalej będę twierdził że nie zachodzą przemiany jednych rodzajów w inne.

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Tomku, wyjątkowo ciężko się z tobą dyskutuje. Zmieniasz interpretację własnych słów w zależnosci od otrzymanych odpowiedzi. I w żaden sposób nie przyjmujesz do wiadomości tego, co się do ciebie pisze.
    Przepraszam. Postaram się poprawić. Co mam wyjaśnić? Chętnie odpowiem jeszcze raz.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów