Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 145

Wątek: Ewolucja, teoria Darwina itp.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    I wszystko OK. Kiedy z krzyżówki 2 ras psów powstanie lub powstało coś co nie jest już psem?
    Tu wkracza selekcja naturalna. Słabe gatunki wymierają. To też jest część ewolucji przecież.

Ale chciałem udowodnić że coś >dobrego< może wyjść z mutacji.

Poniżej kilka rysunków ewolucji człowieka. Bo nie wierze że 1000 lat temu byliśmy tacy sami jak teraz

Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Tu wkracza selekcja naturalna. Słabe gatunki wymierają. To też jest część ewolucji przecież.
    Bardzo lubię temat selekcji naturalnej . Jeżeli istnieje coś takiego to dlaczego u ludzi rozwinęła się (bezinteresowna niejednokrotnie) troska o osobniki słabsze?
    Jeżeli ciało tak ewoluowało by rozwijały się cechy dające przewagę to po co człowiekowi filantropia? Pojmowanie sztuki? Kultura?

Dlaczego troszczymy się o osoby starsze? Skąd wogóle humanitaryzm?? Po co to komuś, kto ma być zawsze silniejszy i lepszy od drugiego, bo jeżeli nie to nie przeżyje??
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo lubię temat selekcji naturalnej . Jeżeli istnieje coś takiego to dlaczego u ludzi rozwinęła się (bezinteresowna niejednokrotnie) troska o osobniki słabsze?
    Dlaczego troszczymy się o osoby starsze? Skąd wogóle humanitaryzm?? Po co to komuś, kto ma być zawsze silniejszy i lepszy od drugiego, bo jeżeli nie to nie przeżyje??
    Ewolucja pokazała że działanie w grupie jest skuteczniejsze niż w pojedynkę, stąd "bezinteresowna" troska o innych.

Jeżeli ciało tak ewoluowało by rozwijały się cechy dające przewagę to po co człowiekowi filantropia? Pojmowanie sztuki? Kultura?
    Jest wiele czynników będących spoiwem grupy m.in. kultura. Jednym z takich ewolucyjnych wynalazków które sprzyjają utrzymaniu jedności grupy jest również... religia.

Domyślnie

Heh .. na zlym poziomie mierzysz selekcje naturalną.

Mowisz o poziomie "między-osobnikami". Ja mówiłem o całości gatunku.

Co z tego że sie troszczymy o osoby słabsze - jeśli jest genetycznie chora to mamy marne szanse żeby ja uratować. Natura na to "Sorry jesteś chory - bye". Brutalne ale prawdziwe.

Wyobraź sobie taką sytuację. Mamy możliwość wyleczyć każdą chorobę. Do tego mamy możliwość przedłużyć życie x2. Pomieszaliśmy naturze szyki i tak oto na planecie która może pomieścić powiedzmy 30 miliardów ludzi mamy ich 100 miliardów.
    Skąd weźmiesz środki żeby ich utrzymać (jedzenie, woda, itp). Będą wojny o te środki i tak czy inaczej zginie mnóstwo ludzi i cały ten wysiłek na nic ...

Nie wiem czemu ale swoim postem wydaje mi się chcesz zejść na tematy etyczno religijne (może się mylę). Etyka i religia nie ma nic do ewolucji.

Ile lat ma chrześcijaństwo? 2 tysiące? Ile ewoluuje człowiek? Kilkadziesiąt/set tysięcy lat? Przy takim czasie "wiara" "etyka" to możnaby rzec "kaprys". Religie się zmieniały i będą się zmieniać. Jedno co je łączy to wierzenie że coś "tam jest" - to prosta wymówka żeby załatać braki w naszej wiedzy (np. jak powstał Wszechświat).

Wszystko się pewnie zaczeło kiedy jeden z mądrzejszych małpoludzi zadał sobie pytanie "skąd do cholery wziął się piorun - pewnie ktoś go rzucił - ten ktoś jest na górze"..

Ale to taka moja prywatna teoria Możecie się ze mną zgodzić lub nie - whatever :P
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 26-10-2006 o 19:45

Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ewolucja pokazała że działanie w grupie jest skuteczniejsze niż w pojedynkę, stąd "bezinteresowna" troska o innych.

Jest wiele czynników będących spoiwem grupy m.in. kultura. Jednym z takich ewolucyjnych wynalazków które sprzyjają utrzymaniu jedności grupy jest również... religia.
    Wyjaśnij mi, jak doszło do tego, że osobniki zaczęły działać w grupie, skoro każdy troszczy się tylko o siebie?
    I jak doszło do tego, że zaczęły być w grupie ze słabymi? W czym im to pomagało?

Religia wcale nie jest spoiwem - jak wiele wojen (ktoś stwierdził że wszystkie) ma podłoże religijne..
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Domyślnie

Wyjaśnij mi, jak doszło do tego, że osobniki zaczęły działać w grupie, skoro każdy troszczy się tylko o siebie?
    I jak doszło do tego, że zaczęły być w grupie ze słabymi? W czym im to pomagało?

Religia wcale nie jest spoiwem - jak wiele wojen (ktoś stwierdził że wszystkie) ma podłoże religijne..
    Bo czasami to co dobre dla grupy jest dobre dla jej członka ?

Któryś z małpoludów kiedyś to skumał jako pierwszy - i to jest właśnie ewolucja.

EOT

Miasto
    Poland

Domyślnie

Heh .. na zlym poziomie mierzysz selekcje naturalną.

Mowisz o poziomie "między-osobnikami". Ja mówiłem o całości gatunku.

Co z tego że sie troszczymy o osoby słabsze - jeśli jest genetycznie chora to mamy marne szanse żeby ja uratować. Natura na to "Sorry jesteś chory - bye". Brutalne ale prawdziwe.
    Ripku, jakby ci to wyjaśnić..
    Selekcja naturalna jest opisem procesów ktore mają przedłużyć życie czy zwiększyć szanse. Na jakim poziomie ona ma istnieć? Ano na takim który danemu osobnikowi stwarza najwięcej możliwości. Co go obchodzi inny osobnik tego samego gatunku? Podobno tak właśnie jest - dlatego wspaniałe upierzenie ptaków, walki samców itp itd.
    Gdy spojrzymy z tej perspektywy to szaleństwem wydaje się dbanie o tych którzy mi osobiście już nic nie pomogą. Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji że "selekcja naturalna wpada na pomysł" żeby zacząć dbać o słabszych...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Osobniki zaczęły działać w grupie np. po to żeby wspólnie bronić się przed innymi albo wspólnie polować. Słabsze fizycznie osobniki nie muszą być nieprzydatne, mogą zamiast "mięśni" uzywać "rozumu".

Jest spoiwem wewnątrz grupy, a grupy które wyznają różne religie mogą rywalizować ze sobą.

Domyślnie

Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji że "selekcja naturalna wpada na pomysł" żeby zacząć dbać o słabszych...
    Nie wiem do czego zmierzasz ?

Tu się zgodze - człowiek ma uczucia/inteligencję - dlatego jest gatunkiem dominującym ta tej planecie.

Ale to przecież nie neguje istoty ewolucji?

Miasto
    Poland

Domyślnie

Nie wiem do czego zmierzasz ?

Tu się zgodze - człowiek ma uczucia/inteligencję - dlatego jest gatunkiem dominującym ta tej planecie.

Ale to przecież nie neguje istoty ewolucji?
    Cóż, na teorię ewolucji składa się wiele rzeczy i opinii. Neguję istnienie selekcji naturalnej.

Jeżeli przez - podobno - tysiąclecia postęp był wynikiem selekcji naturalnej, odrzucania słabszych, dążenia po trupach do celu, to skąd nagle ktoś pomyślał, że właśnie człowiekowi będzie lepiej gdy zaprzestanie selekcji naturalnej (bo do tego sprowadziłeś dyskusję).....? Jak do tego doszło? To jest niepojęte - ten kto by pierwszy swoim pomysłem podzielił się z innymi zostałby wyśmiany. A gdyby sam zajął się pomaganiem słabszym - natychmiast zniszczony przez innych. No bo po co najsilniejszy miałby komukolwiek pomagać?

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów