tak na przyszłość panowie ERR99 to inny (z poza serwisowej listy) błąd
tak na przyszłość panowie ERR99 to inny (z poza serwisowej listy) błąd
Hmm jak mam err 99, Eos 300d zmieniłem baterie, soft, kartę i nic, w dodatku coś synchronicznie zgżypi w body przez około 10s, potem przestaje i po naciśnięciu migawki znowu zaczyna.
ja bym biegł do serwisu i to szybko
Mialem to samo w 10d. Bylo jakies rok temu. W moim wypadku byla to zacieta migawka. Nie pomagalo nic (wyjecie baterii, tej normalnej i tej do podtrzymania parametrow). Juz mialem oddac aparat do naprawy, ale wlaczylem program do czyszczenia i nagle wszystko zaskoczylo. Od tego czasu zrobilem bardzo duzo zdjec i blad nie powtorzyl sie juz. Nie wiem czy to ma jkis zwiazek, ale u mnie stalo sie to podczys pracy z obiektywem M42 z przejscowka.
Pozdr
No wlasnie nie, przejciowka bez niczego. Czyli dla aparatu praktycznie praca bez obiektywu.
Trochę mały OT, ale...
Mój ostatni ślub: przed kościołem pojechaliśmy w ładny plenerek. Był na tyle ciekawy, że poszły na niego 2 pełne karty 2GB (czyli wszystko co miałem). Podjeżdżamy pod kościół, 0,5h odpoczynku, więc luzik - zdążę zgrać zdjęcia na laptopa. Podłączam cały bałagan a tu się okazuje... że w czytniku kart CF wygiął się jeden z pinów i nie mogę włożyć żadnej karty!!Było naprawdę ostro, nerwowo, kilka dodatkowych siwych włosów, spinacze i klucze od mieszkania zamiast narzędzi ale na szczęście happy end - dosłownie w ostatniej chwili, niczym w opowiastce o Jamesie Bondzie, udało mi się ustrojstwo naprawić i zdążyć ze wszystkim :cool:
Morał z tej opowiastki: nie sposób jest przewidzieć wszystkiego i zduplikować każdego elementu. Zawsze jest jakieś ryzyko.
Mi dzisiaj bydle (err 99) wywalił nagle po nacisnieciu spustu lustro jakos dziwnie wolno opadło i zgon :smile: wyjecie baterii zresetowało aparat i wszystko wrociło do normy.
Pzdr.
Witam
Mnie kilka razy pojawił się err 99 a mam obiektyw canona 18-55 nówka więc styki czyste teraz zdjąłem obiektyw założyłem ponownie narazie nie wyskoczył ale czy to może być coś innego. Aparat kupiłem używany - poprzedni własciciel twierdzi żę nie miał takiego błędu - używał innego obietywu
I jeszcze jedno spostrzeżenie jak włączyyłem aparat po zrobieniu fotki wyskakuje ten błąd tak jakby karta była nie gotowa ? Co o tym myslicie ?