Strona 14 z 51 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 510

Wątek: Pentax K10D

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    To jest absurdalne.
    Czytając ten wątek nie znalazłem ani jednego dowodu na to, co jest lepsze.
    Dyskusja dyskusją, ale widzę tu kilkuosobową grupę mającą na celu "dokuczenie" Canonowi za wszelką cenę. Tak jakby to miało jakiekolwiek znaczenie
    To albo slabo szukales albo specjalnie stajesz tak mocno po drugiej stronie barykady Pokaz mi Canona ze stabilizacja matrycy do ktorego mozesz podczepic bezproblemowo i bez utraty jakosci starsze szkla manualne z tej samej stajni (mowie o FD), czyszczeniem matrycy, uszczelnieniami, zaawansowana guzikologią, stosunkowo jasną matowką - i do tego za 900$ (pomijam jakies tam 22 bit i inne rzeczy ktorych nie da sie zweryfikowac na dzien dzisiejszy przy braku zdjec). Przy zalozeniu ze fotografie beda na poziomie Nikona d80 to bedzie to najlepszy aparat w entry level a tak naprawde ciezko bedzie znalezc dla niego konkurencje i z wyzszej polki.

Dobrze, że pojawił się kolejny przyzwoity aparat, cieszę się, że ceny spadną i będą lepsze puszki. Tylko co ma pirenik do wiatraka - ten Pentax to model amatorski, entry level i pozostanie konkurencją w pewnym ograniczonym zakresie rynku. To czego naprawdę potrzeba to bardzo silny profesjonalny aparat, którego będzie można widzieć w przewadze na olimpiadzie, mistrzostwach świata u reporterów. To aparat do którego istnieje już teraz pełna gama doskonałych i nowoczesnych szkieł, sprawdzonych i z rozwiniętym rynkiem drugiego obiegu. Bez fajerwerków czynionych kosztem realnych potrzeb.
    No tak tylko ze reporterzy na olimpiadach to niewielki wycinek fotograficznej rzeczywistosci. Jak mozna oceniac jakikolwiek aparat przez taki pryzmat.

Komu potrzebne są uszczelnione body, jesli nie może ich wykorzystać? A uszczelnianie standartowego zooma, to sorry ale jest pokazówka - niech zrobią 400, 500, 600mm i uszczelnią. Dlaczego zakres ISO jest ograniczony? Dlaczego nie ma możliwości robienia zdjęć w serii szybciej? itd, itp - bo to jest aparat dla amatora, dla kogoś kto dzisiaj ma EOSa 300v z datownikiem i robi 5 rolek filmu rocznie. Teraz będzie robił 15 rolek (na karcie). Prawdziwy przełom dla ludzi zainteresowanych fotografią więcej niż trochę musi nadejść wraz z innym modelem, adresowanym do innego odbiorcy. Inaczej nic się nie zmieni poza podziałem rynku, który akurat mnie obchodzi tyle co nic, bo nie mam akcji Canona.
    No sorry ale po co komu takie obiektywy ? Uzywa ich tak niewielki procent fotograficznego swiata ze az szkoda o tym gadac i dla tak wyspecjalizowanych potrzeb jest Canon i jego system.

To jest typowy aparat dla zaawansowanego amatora nie potrzebujacego blyskawicznego AF i nikt nigdy nie mowil inaczej. Stawianie go na jednym miejscu z 1d i 600L to nieporozumienie (pokaz mi zreszta jednego chociazby uzytkownika tego forum ktory posiada takie szklo). Za to w zakresie nie tele to moze byc bardzo dobre rozwiazanie dla ludzi zainteresowanych fotografia wiecej niz trochę. Dostaną bowiem bardzo fajną zaawansowaną puszkę za smieszne nieukrywajmy pieniądze ze stosunkowo tanimi szkłami o calkiem przyzwoitej jakosci i stabilizacja(i niektorymi o naprawde swietnej jakosci) rozwijajacymi sie w bardzo ciekawym kierunku. Canon natomiast jest strasznie drogi i to w naszym kraju i w naszych realiach stawia go na dalszych miejscach na dzien dzisiejszy. Oczywiscie w skali swiatowej to bez znaczenia bo w USA czy Japonii rozchodzi sie jak swieze buleczki.

Z jednym sie zgodze - dla profesjonalistow tak naprawde premiera tego Pentaxa nie zmienia nic.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

McKane ja tu nie chcę występować w roli niczyjego adwokata ale mam wrażenie że piszecie o dwóch zupełnie różnych sprawach. Kubaman o systemie jako całości (i kwestii czy jeden aparat coś tu zmieni), a Ty o aparacie - skądinąd bardzo słusznie .
    Ja myślę że nikt z nas przy zdrowych zmysłach nie próbuje zdeprecjonować K10D zanim jeszcze w ogóle ten aparat pokazał co potrafi. Jedynie niektórzy przestrzegają przed twierdzeniem jakoby miał przewrócić rynek i zmienić układ sił jak to niektórzy próbują sugerować w tym wątku .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-09-2006 o 15:41
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Spinner

Domyślnie

Kolekcjoner - hmm.. troluje Nie pisalem,ze jest Pentax najlepszym systemem na swiecie - moje posty na tym forum maja za zadanie pokazac tym, ktorzy nie wiedza, ze oprocz ich firmy sa takze inne, robiace ciekawe rzeczy... Ciekawe, ze jest to odbierane jako atak

Moim celem bylo zainteresowanie Was ta marka, ciekawy bylem czy wielu z Was obiektywnie przyzna, ze zapowiada sie ciekawy aparacik... Kilku z Was faktycznie to zauwazylo, podobnie jak zalety systemu Pentax - chwala Wam za to

Pzdr
    Spinner
    MZ-S, MZ-3QD black+FA20-35/4AL+FA28-70/4AL+FA35/2AL+FA50/1,4+FA100/2,8macro+T75-300
    ME Super black+K24/2,8+K28/3,5+K30/2,8+M40/2,8+K50/1,4+K135/2,5+M28-50/3,5-4,5
    645n+FA75/2,8 oraz Sekonic L-508 i Optio 33WR:-P
    Manfrotto:055PROB+141RC, 679B+234RC
    LowePro:Nova5,Mini Trekker,Orion Trekker oraz Billingham Hardley:-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Z jednym sie zgodze - dla profesjonalistow tak naprawde premiera tego Pentaxa nie zmienia nic.
    Owszem. Zgadzam sie - podobnie jak z reszta Twojego bardzo wywazonego i przemyslanego postu... :-D

Pzdr
    Spinner

P.S. Az mi sie nie chce wierzyc - Ty tez Canonier?;-)

No ok - zartowalem...;-)
    MZ-S, MZ-3QD black+FA20-35/4AL+FA28-70/4AL+FA35/2AL+FA50/1,4+FA100/2,8macro+T75-300

Początki nałogu

Domyślnie

Calkiem fajny aparat, ale ja dalej twierdze, ze Pentax padnie :-)

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    Calkiem fajny aparat, ale ja dalej twierdze, ze Pentax padnie :-)
    To żeś zajechał z grubej rury Taki gigant jak samsung padnie? Najpierw to padnie Canon bo to najmniejsza i "najbiedniejsza" firma z obecnie produkujących lustrzanki

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    (...)Najpierw to padnie Canon bo to najmniejsza i "najbiedniejsza" firma z obecnie produkujących lustrzanki
    W takim razie to ja Was przelicytuje i powiem, że najpierw padnie Microsoft .

Fotos, a skąd taka głęboka refleksja u Ciebie?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To czego naprawdę potrzeba to bardzo silny profesjonalny aparat, którego będzie można widzieć w przewadze na olimpiadzie, mistrzostwach świata u reporterów. To aparat do którego istnieje już teraz pełna gama doskonałych i nowoczesnych szkieł, sprawdzonych i z rozwiniętym rynkiem drugiego obiegu. Bez fajerwerków czynionych kosztem realnych potrzeb.
    Nie zgadzam sie z Toba. To wlasnie takie entry level ma szanse wywrzec wieksza presje na Canona jak jakis mega super hiper puszka dla pro. Wiekszosc pro i tak go nie kupi, bo majac 5 elek w tym 2 super tele sie nie kalkuluje. A amatorzy nie maja za bardzo kasy na puszki powyzej 3000$ nawet w usa. Im sie jeszcze bardziej nie kalkuluje, bo sprzet sie nie zwroci.

Komu potrzebne są uszczelnione body, jesli nie może ich wykorzystać?
    Zastosowan na uszczelki mogl bym tu wymieniac cale mnostwo. Zaczynajac od przyslowiowego kotleta czy focenia dzieci. Fakt, ze profi maja na wykorzystanie ich wieksze szanse, ale amatora tez deszcz moze zlapac.

A uszczelnianie standartowego zooma, to sorry ale jest pokazówka - niech zrobią 400, 500, 600mm i uszczelnią.
    Po co? Kupisz? Ilu z tych na olimpiadzie sprzeda swoje elki zeby kupic jakiegos pentaxa?

To strata kasy. Opracowanie takiego szkla to znacznie wiekszy koszt jak uszczelnienie kita. Zysk i ewentualny zwrot inwestycji znacznie mniej prawdopodobny. Na 10 czy 20 takich pentaxow z kitem sprzedali by moze 1/10 takiego super tele. Patrzac na dominacje Canona nierealne.

Prawdziwy przełom dla ludzi zainteresowanych fotografią więcej niż trochę musi nadejść wraz z innym modelem, adresowanym do innego odbiorcy. Inaczej nic się nie zmieni poza podziałem rynku, który akurat mnie obchodzi tyle co nic, bo nie mam akcji Canona.
    Imho to prawdziwym przelomem jest bardziej ten pentax jak nowy super duper pro nikon czy sony FF. Teraz pasuje, aby wszystkie puszki od samego dolu mialy uszczelki i dlugo wyczekiwane auto iso.

Canon czyscidelkiem do matrycy chwalil sie jeszcze przed 20D. I co? 30D dwa lata pozniej nadal go nie ma... Pokazala sie konkurencja na dole i nagle w 400D pokazala sie nie tylko sprzataczka ale i nowa matryca. Uszczelki? Co z tego ze d2x je ma z kupa przyciskow i sterowaniem lampami. Przeciez to pro, amatorzy nie potrzebuja uszczelek czy sterowania lampami. A pro juz od dawna maja st-e2... A z dolu? To wlasnie dol napedza wiekszosc zysku i z tej strony moze byc znacznie wieksza presja... Tanio mozna zrobic cos fajnego, a ze duzo ludzi to kupi to i zwrot kasy bardzo realny...
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Canon czyscidelkiem do matrycy chwalil sie jeszcze przed 20D. I co? 30D dwa lata pozniej nadal go nie ma... Pokazala sie konkurencja na dole i nagle w 400D pokazala sie nie tylko sprzataczka ale i nowa matryca. Uszczelki? Co z tego ze d2x je ma z kupa przyciskow i sterowaniem lampami. Przeciez to pro, amatorzy nie potrzebuja uszczelek czy sterowania lampami. A pro juz od dawna maja st-e2... A z dolu? To wlasnie dol napedza wiekszosc zysku i z tej strony moze byc znacznie wieksza presja... Tanio mozna zrobic cos fajnego, a ze duzo ludzi to kupi to i zwrot kasy bardzo realny...
    Heh - juz nie wiem co pisac aby nie byc posadzonym o trollowanie... Kuchatek zacnie pisze... Ciekawe jak dlugo gigant rynku czyli Canon:-) ciagnalby z Was kase odgrzewanymi kotletami gdyby nie naciski "z dolu" wlasnie... Owszem, sprzet profi zacny ale kurka nie dam sobie powiedziec, ze wala co jakis czas popeline albo kupe szumu kolo shitu zwyklego... I nagle inni dali "no to co coz - stracmy te 2 dolce ale tez damy uszczeleczki, niech juz nie placza..."...

A uszczelnianie kita to pokazowka A coz to za brednie Zoomik odpowiadajacy 24-75/2,8 w malym obrazku uszczelniony i w dodatku z "waszym IS i ultrasoniciem" toz to przeca miodzik... Masz taki u siebie Mozna spokojnie na reportazyk leciec i deszcz "wali Cie w cyc" jak to mowi moj kolega;-) Nie wspomne o porecznym, malym odpowiedniku 75-200/2,8 z tymi fjuczerami (50-135/2,8 )... Mniam...

Dobra, dobra - bo mnie zaraz do killfilesow dodadza tutaj - zamykam jape...

Pzdr
    Spinner
    Ostatnio edytowane przez Spinner ; 18-09-2006 o 16:57

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    (...) A z dolu? To wlasnie dol napedza wiekszosc zysku i z tej strony moze byc znacznie wieksza presja... Tanio mozna zrobic cos fajnego, a ze duzo ludzi to kupi to i zwrot kasy bardzo realny...
    Kłopot tylko w tym że na dole to liczy się marketing i wciskanie kitu, a nie uszczelki. Jak przeglądam net to na, któtą stronę bym nie wszedł reklama Rebel XTi/400D jak byk .

Spinner Ja Cię rozumiem tylko że jeszcze żeby polecieć to kupić musi być spełnione wiele warunków nie tylko to że to ma być i tu jest problem.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-09-2006 o 17:00
    Kapitan Wagner

Strona 14 z 51 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów