To jest absurdalne.
Czytając ten wątek nie znalazłem ani jednego dowodu na to, co jest lepsze.
Dyskusja dyskusją, ale widzę tu kilkuosobową grupę mającą na celu "dokuczenie" Canonowi za wszelką cenę. Tak jakby to miało jakiekolwiek znaczenie![]()
Dobrze, że pojawił się kolejny przyzwoity aparat, cieszę się, że ceny spadną i będą lepsze puszki. Tylko co ma pirenik do wiatraka - ten Pentax to model amatorski, entry level i pozostanie konkurencją w pewnym ograniczonym zakresie rynku. To czego naprawdę potrzeba to bardzo silny profesjonalny aparat, którego będzie można widzieć w przewadze na olimpiadzie, mistrzostwach świata u reporterów. To aparat do którego istnieje już teraz pełna gama doskonałych i nowoczesnych szkieł, sprawdzonych i z rozwiniętym rynkiem drugiego obiegu. Bez fajerwerków czynionych kosztem realnych potrzeb.
Komu potrzebne są uszczelnione body, jesli nie może ich wykorzystać? A uszczelnianie standartowego zooma, to sorry ale jest pokazówka - niech zrobią 400, 500, 600mm i uszczelnią. Dlaczego zakres ISO jest ograniczony? Dlaczego nie ma możliwości robienia zdjęć w serii szybciej? itd, itp - bo to jest aparat dla amatora, dla kogoś kto dzisiaj ma EOSa 300v z datownikiem i robi 5 rolek filmu rocznie. Teraz będzie robił 15 rolek (na karcie). Prawdziwy przełom dla ludzi zainteresowanych fotografią więcej niż trochę musi nadejść wraz z innym modelem, adresowanym do innego odbiorcy. Inaczej nic się nie zmieni poza podziałem rynku, który akurat mnie obchodzi tyle co nic, bo nie mam akcji Canona.