Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmmmmm.... po mojemu to nie da sie wrzucic wszystkiego do jednego wora i potem dumnie powiedzieć "ja to nie kadruje, wiec jestem świetny"

- nie kadruje zdjec rodzinnych, z wycieczek, pamiatek z wakacji, zdjec prywatnych,

- kadruje (dokładniej poprawiam to co spieprzyłem) w zdjeciach do powieszenia na ścianie, do albumu czyli wszedzie tam gdzie drobne niedokładności maja znaczenie.

romanchch napisał, ze robiene zdjęc to cały proces. Tak było w czasach ciemni i... nic sie nie zmieniło. To dalej jest cały proces. Wystrczy poczytać ilość wątków o obróbce . Zdjęc idealnych już w momencie pstryknięcia jest tak mało, że chyba ich wogóle nie ma. Zdjęcie pamiątkowe dla mnie może być z czymś paskudnym w tle, źle skadrowane, nawet źle naświetlone - i dalej bedzie rodzinną pamiatka. Zdjęcie mody do żurnala poprostu musi być perfekcyjne bo inaczej nikt tego nie kupi.

Aha, i żeby nie było - ja też baaaaaardzo długo robiłem na slajdach. To fakt to dobra szkoła kadrowania ale też nie "recepta na wszystko".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-09-2006 o 16:44

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Ja chciałem zauważyć,że kiedyś się dużo na slajdach fotografowało.
    A co, ktoś zakazał?

J

Domyślnie

Juz ktos ładnie wspomnial, ze kadrowanie jest jednym z etapów powstawania zdjecia i chyba trudno temu zaprzeczyc. Opieracjac sie nawet na samych mistrzach (Ansel Adams), ktorzy uwazali, ze zdjecie powstaje wlasnie w ciemni, zarowno ze wzgled na proces wolania i naswietlania papieru, jak i wlasnie kadrowania zdjecia. Ja wiec zdecydowanie przycinam fotki, a jak bardzo to zalezy od tematu i motywu, niemniej chyba nigdy w zyciu nie puscilem zadnej klatki, ktora choc minimalnie nie byla sciachana. To troche jak klepnięcie konia przed zawodami, po prostu trzeba to zrobic

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Juz ktos ładnie wspomnial, ze kadrowanie jest jednym z etapów powstawania zdjecia i chyba trudno temu zaprzeczyc.
    Ktoś tu ładnie wspomniał o slajdach (trudne słowo ). Chcesz je kadrować na ścianie? Se ne da.
    MUSISZ je kadrować zanim zrobisz zdjęcie. Jak czytam, że się nie da to mi ręce opadają...

J

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    ... Se ne da.
    MUSISZ je kadrować zanim zrobisz zdjęcie...
    No niezupełnie. Ze slajdu też można zrobić odbitke. Slajdy "na ścianie" to sie oglądało 30 lat temu. Jeszcze nawet mam powiekszalnik ale od 20 lat lezy w szafie. Film/klisze ze slajdu można kadrować w trakcie wykonywania KOPII slajdu. Wysłanie oryginału do 20 agencji "to se ne da..."

Slajdów używało (niektórzy jeszcze używają) nie dlatego, że wymuszają dokładne kadrowanie ale ze względu na ich właściwości fotograficzne.

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    No niezupełnie. Ze slajdu też można zrobić odbitke.
    A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da.

Slajdy "na ścianie" to sie oglądało 30 lat temu.
    Chyba różnie zrozumieliśmy tą ścianę. Ja mam na myśli rzutnik i ekran (ale ściana też może być )

Slajdów używało (niektórzy jeszcze używają) nie dlatego, że wymuszają dokładne kadrowanie ale ze względu na ich właściwości fotograficzne.
    Nie musisz mi tego tłumaczyć, ja akurat doskonale wiem dlaczego bronię slajdów.
    A z tym "używało" to troszkę pojechałeś...

J

Domyślnie

staram się nie kadrować bo trochę nie mam z czego - 6mpx z 300d to nie jest zawrotna suma... Poza tym używanie pełnego kadru zmusza mnie do myślenia bardziej niż gdybym miał robić zdjęcia z nastawieniem typu "to się potem przytnie"

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    ...
    A z tym "używało" to troszkę pojechałeś...
    ...
    Nie. Dlaczego? Slajdów się używało. Czas przeszły choć może jeszcze nie do końca "przeszły dokonany". Mieszkam w Szczecinie i najbliższe laby wywołujące slajdy "dla ludzi z ulicy" to Berlin i Gdańsk. Nie liczę tych co samemu to wołają - dla zabawy głownie - bo poza baaaardzo nielicznymi zastosowaniami cyfra dość szybko bierze całość.

PS. "...A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da...." Też bym sie nie zgodził - ale to z czystej przekory - dokładnie 4 dni temu w Dubaju widziałem slajd z cyfry (poważnie) i byłem pełen podziwu co do jakości.

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Lepsze fotki "wywołuje" w rozdzielczości x2 lub nawet x3 większej od RAW, obrabiam w trybie 16bit a później kadruję jak trzeba. Efekty są dość dobre. To znaczy wywołanie np. 11M na wartość 22M powoduje wyraźny wzrost jakości odwzorowania drobiazgów, nieco lepiej to działa niż obróbka PS. A później kadrowanie jest przyjemniejsze.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Domyślnie

JSK: w czym wywołujesz RAW z 11 na 22?
    Ja zawsze robiłem TIFF z RSE(P) i resizowałem w PS. I myślałem, że się inaczej nie da.

Pozdr
    PM

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów