Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romanchch
    kadrowanie to czesc "procesu tworczego"
    no tak ale po co tworzyc dwa razy ;-)

dokladnie o to mi chodzi - jak zrobic zeby na zdjeciu znalazlo sie dokladnie to co sie chce i nic wiecej a ni nic mniej, ja juz zauwazylem wielokrotnie ze zrobienie zdjecia na styk w wizjerze i tak daje inne efekty na klatce (czyli to nieszczesne pole krycia w wizjerze) i wlasciwie musze zawsze robic z jakims marginesem ktory bede pozniej musial odciac - i mnie to wkurza o ile przy dugich ognsikowych to nie ma takiego znaczenia to przy cropowaniu szerokich katow czasmi traci sie dosc duzo na ogolnym wygladzie perspektywy i przerysowan...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jak mam czas to robię tak, by na zdjęciu było to co chcę żeby było.
    Inna sprawa to to, czy z tego będzie fajne zdjęcie.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    dokladnie o to mi chodzi - jak zrobic zeby na zdjeciu znalazlo sie dokladnie to co sie chce i nic wiecej a ni nic mniej
    - kupujesz zestaw 60 dostępnych szkieł Canona od kilku do 1200mm
    - tresujesz dzikie ptaki, wilki, niedźwiedzie
    - na spektaklach tearalnych i koncertach krzyczysz - Stop, zaświecić światło. Jeszcze raz proszę, bo mi nie poszło.
    - załatwiasz sobie, że słonko świeci tam gdzie chcesz i jak chcesz
    - eliminujesz płoty, smugi kondensacyjne na niebie, przewody wysokiego napięcia itp z krajobrazu - najlepiej dynamitem
    - twoi modele są doskonałymi modelami a cierpliwości mają jeszcze więcej. Ustawiasz babkę 4 godziny, a ona wygląda naturalnie i jakby chciała jeszcze
    - itp, itd

Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

ja cropuje prawie wszystkie zdjecia bo zawsze mi sie zdarza krzywy horyzont - podziwiem osoby ktore robia cale klatki - widocznie potrafia wypoziomowac jakims cudem z reki albo robia ze statywu
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Zablokowany

Domyślnie

[QUOTE=Jac;218971]no tak ale po co tworzyc dwa razy ;-)

robienie zdjecia to zamysl i wykonanie, a tak sie sklada, ze pomiedzy jednym a drugim znajduje sie przepasc :-) przeszkoda moze byc maly wizjer, crop dslr, niewlasciwy obiektyw( bo przeciez po cos sa one wszystkie) niewlasciwa puszka (dobor sprzetu do wykonania zadania np: sredni czy maly obrazek?) oraz cala masa innych przyczyn z brakiem wiedzy i doswiadczenia wlacznie, no wiec powtorze, ze jesli wiesz co chcesz zrobic juz przed przystapieniem do fotografowania, to latwiej ci potem zamknac w kadrze to wszystko co zamierzales i dysonans pomiedzy tym co zamierzales a udalo ci sie osiagnac jest mniejszy :-)
    moze zadaj konkretne pytanie a ktos bedzie wiedzial jak i czym to zrobic

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zawsze gdy przeglądam na kompie efekty mojego wcześniejszego fotografowania zdjęcia które najbardziej mi się podobają otwieram w PS-e i bawię się w cropowanie. Sprawia mi to dużą przyjemność, największą z całego procesu obróbki.
    Z lektury wątku wnioskuję, że profi kadruja raz, trafiają w punkt, a crop to obciach. Osobiście nie mam z tym problemów, dla mnie cropowanie to jeden z etapów prowadzący do osiągnięcia efektu końcowego.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Robiąc zdjęcie kadruję tak jak chcę aby wyglądało. Przycinam w przypadku wtopy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Robiąc zdjęcie kadruję tak jak chcę aby wyglądało.
    no a ty myslisz ze ja jak kadruje? tak jak nie chce? tez tak robie tylko przychodze do domu otwieram zdjecia w kompie i patrze i nagle widze zupelnie inne kadry i cos mi mowi tnij, tnij ... no i tne, tne...

w domu widze to inaczej niz podczas robienia zdjecia - tak jak pisalem zdazaja mi sie zdjecia ktore sa wlasciwie niedotykane ale ich jest powiedzmy z 10% reszta jest cieta....

ale jak widze wyniki ankiety to sa takie ze jednak wiekszosc nie tnie? czy to perfekcja w kadrowaniu czy tez moze na odwrot ? ;-)

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    ale jak widze wyniki ankiety to sa takie ze jednak wiekszosc nie tnie? czy to perfekcja w kadrowaniu czy ...
    się nie przyznają...?

Ja niestety tnę, chociaz ostatnio na ślubie kumpeli pare zdjęć kadrowałem przyciasno jak na wizjer i potem w kompie nie ciąłem.

Z kolei jak robie Tamronem z Raynoxem to musze kropoważ ze względu na winietę której nie lubie..
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Hmm w czasach analoga nie kadrowalem bo nie umialem
    Przegladajac moje pierwsze foty z cyfry zauwazylem ze mocno wtedy przycinalem by pozbyc sie elementow ktore wtedy wydawaly mi sie nie istotne... teraz z zperspektywy czasu np chcialbym zeby byly

Kadrowanie w ps. zdarza mi sie czesto gdy w gre wchodza ruchliwe cele, np wiewiorki, przykladowo masz ruda w kadrze, pomiar swiatla masz poprawny, chuda robi fajna poze, szybko strzelasz fote, ale wiedzac juz ze kad jest slaby, poprawiasz kadr, jest idealnie.. strzelasz, ale ruda w tym momencie zmienila poze lub wyskoczyla z kadru.. w tym przypadku mam np. swietnie uchwycona poze i fajne swiatlo, ale kompozycje np centralna nieciekawa lub fote poruszona etc.
    Nie wiem jak wy ale wydaje mi sie ze to oczewiste ze chce uratowac pierwsza fote i delikatnie pozbyc sie fragmentu zdjecia by nie bylo takie nudne..

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów