Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Mieszany widok

Domyślnie

Juz ktos ładnie wspomnial, ze kadrowanie jest jednym z etapów powstawania zdjecia i chyba trudno temu zaprzeczyc. Opieracjac sie nawet na samych mistrzach (Ansel Adams), ktorzy uwazali, ze zdjecie powstaje wlasnie w ciemni, zarowno ze wzgled na proces wolania i naswietlania papieru, jak i wlasnie kadrowania zdjecia. Ja wiec zdecydowanie przycinam fotki, a jak bardzo to zalezy od tematu i motywu, niemniej chyba nigdy w zyciu nie puscilem zadnej klatki, ktora choc minimalnie nie byla sciachana. To troche jak klepnięcie konia przed zawodami, po prostu trzeba to zrobic

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Juz ktos ładnie wspomnial, ze kadrowanie jest jednym z etapów powstawania zdjecia i chyba trudno temu zaprzeczyc.
    Ktoś tu ładnie wspomniał o slajdach (trudne słowo ). Chcesz je kadrować na ścianie? Se ne da.
    MUSISZ je kadrować zanim zrobisz zdjęcie. Jak czytam, że się nie da to mi ręce opadają...

J

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    ... Se ne da.
    MUSISZ je kadrować zanim zrobisz zdjęcie...
    No niezupełnie. Ze slajdu też można zrobić odbitke. Slajdy "na ścianie" to sie oglądało 30 lat temu. Jeszcze nawet mam powiekszalnik ale od 20 lat lezy w szafie. Film/klisze ze slajdu można kadrować w trakcie wykonywania KOPII slajdu. Wysłanie oryginału do 20 agencji "to se ne da..."

Slajdów używało (niektórzy jeszcze używają) nie dlatego, że wymuszają dokładne kadrowanie ale ze względu na ich właściwości fotograficzne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    No niezupełnie. Ze slajdu też można zrobić odbitke.
    A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da.

Slajdy "na ścianie" to sie oglądało 30 lat temu.
    Chyba różnie zrozumieliśmy tą ścianę. Ja mam na myśli rzutnik i ekran (ale ściana też może być )

Slajdów używało (niektórzy jeszcze używają) nie dlatego, że wymuszają dokładne kadrowanie ale ze względu na ich właściwości fotograficzne.
    Nie musisz mi tego tłumaczyć, ja akurat doskonale wiem dlaczego bronię slajdów.
    A z tym "używało" to troszkę pojechałeś...

J

Domyślnie

staram się nie kadrować bo trochę nie mam z czego - 6mpx z 300d to nie jest zawrotna suma... Poza tym używanie pełnego kadru zmusza mnie do myślenia bardziej niż gdybym miał robić zdjęcia z nastawieniem typu "to się potem przytnie"

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    A z tym "używało" to troszkę pojechałeś...
    ...
    Nie. Dlaczego? Slajdów się używało. Czas przeszły choć może jeszcze nie do końca "przeszły dokonany". Mieszkam w Szczecinie i najbliższe laby wywołujące slajdy "dla ludzi z ulicy" to Berlin i Gdańsk. Nie liczę tych co samemu to wołają - dla zabawy głownie - bo poza baaaardzo nielicznymi zastosowaniami cyfra dość szybko bierze całość.

PS. "...A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da...." Też bym sie nie zgodził - ale to z czystej przekory - dokładnie 4 dni temu w Dubaju widziałem slajd z cyfry (poważnie) i byłem pełen podziwu co do jakości.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie. Dlaczego? Slajdów się używało. Czas przeszły choć może jeszcze nie do końca "przeszły dokonany". Mieszkam w Szczecinie i najbliższe laby wywołujące slajdy "dla ludzi z ulicy" to Berlin i Gdańsk.
    Ja mieszkam w Łodzi, lab mam 10 minut od domu, slajdy wołają tego samego dnia. Nigdy nie było tak fajnie, pięć lat temu musiałem czekać co najmniej dzień. Z kupnem slajdów nie ma żadnego problemu - idę i kupuję.
    Wniosek? Obserwujemy dynamiczną ekspansję fotografii analogowej

PS. "...A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da...." Też bym sie nie zgodził - ale to z czystej przekory - dokładnie 4 dni temu w Dubaju widziałem slajd z cyfry (poważnie) i byłem pełen podziwu co do jakości.
    I naprawdę wyszło taniej?
    Że się da - wiem. Że jest gorzej niż z kliszy włożonej do aparatu za 400 złotych - to nie mam najmniejszej wątpliwości. Ja odstawiłem Canona na półkę bo na komplet porządnych stałek mnie nie stać. Niestety - slajd rzucony na ekran 2x1.5 metra daje dość boleśnie pojęcie o jakości szkieł...

J

Domyślnie

Ktoś tu ładnie wspomniał o slajdach (trudne słowo ). Chcesz je kadrować na ścianie? Se ne da.
    MUSISZ je kadrować zanim zrobisz zdjęcie. Jak czytam, że się nie da to mi ręce opadają...

J

Piszesz o prehistorii
    Kto dzis oglada slajdy na rzutniku
    Artysci przed duze G

A tak powaznie, to jesli pokaz na scianie ma warunkowac jakosc foty to ja przepraszam

Nie mysl Jester ze jestes tu jedyny, ktory wie co to slajd i jedyny, ktory na nim pracuje
    Jednak Twoje wywoody to idealizowanie i troche tak dla przekory chyba piszesz
    Poza tym od lat robie slajdy z cyfry przygotowanej na monitorze i jakos nie boleje zbytnio nad tym...
    Ale moj Boze kiedy to ostatnio widzialem pokaz... to jest niestety droga w bok i nawet jesli jest mi przykro, to tego nie odwroce.
    zalagajace w szafie kilogramy magazynkow nie uratuja mnie od cyfry
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 16-09-2006 o 18:23

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Piszesz o prehistorii
    Kto dzis oglada slajdy na rzutniku
    Artysci przed duze G

A tak powaznie, to jesli pokaz na scianie ma warunkowac jakosc foty to ja przepraszam
    To kup se ekran perełkowy
    Na razie nie wymyślono nic lepszego od rzutnika i ekranu. NORMALNEGO rzutnika, a nie tego czegoś multimedialnego...

Nie mysl Jester ze jestes tu jedyny, ktory wie co to slajd i jedyny, ktory na nim pracuje
    Jednak Twoje wywoody to idealizowanie i troche tak dla przekory chyba piszesz
    Nie z przekory, bo fotografowanie na slajdach nie wymaga jakiejś wiedzy tajemnej ani wyrzeczeń. Sie robi, jeśli się chce mieć dobrze. I radocha jakby większa, niż przy zapełnaniu kolejnych kart pamięci...

Poza tym od lat robie slajdy z cyfry przygotowanej na monitorze i jakos nie boleje zbytnio nad tym...
    Ale moj Boze kiedy to ostatnio widzialem pokaz... to jest niestety droga w bok i nawet jesli jest mi przykro, to tego nie odwroce.
    zalagajace w szafie kilogramy magazynkow nie uratuja mnie od cyfry
    Twoja strata
    I nie tylko Twoja, bo chciałem przypomnieć, że wątek jest o tym, że kadrowanie zdjęcia przed naciśnięciam migawki jest praktycznie niewykonalne. Tyle korzyści z tej cyfry, że proste rzeczy robią się skomplikowane :wink:

J

Cytat Zamieszczone przez JSK Zobacz posta
    Jester, niech Ci tak ręce nie opadają. Jak masz możliwość to sprawdź. Wywołaj zdjęcie z 5D na 25,2M i zobaczysz różnicę
    Ja pierwszy kontakt z 5D miałem właśnie z okazji powiększania chyba z 50 zdjęć do jakichś chorych rozmiarów. Pól dnia kombinowałem nad wszystkimi możliwymi (i niemożliwymi) sposobami interpolowania tych fotek i myślałem, że mnie nagła krew zaleje. Może dlatego, że do tego czasu miałem do czynienia głównie ze skanami ze średniego formatu i podświadomie próbowałem osiągnąć w miarę podobne efekty. Średnio się to udaje.

Cytat Zamieszczone przez JSK Zobacz posta
    Ja wiem, że to jest interpolacja. Tylko algorytm chyba jest dobry. Zachęcam, sprawdź. Później krytykuj.
    Nie śmiałbym inaczej

J

Uprawnienia umieszczania postów