Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    No niezupełnie. Ze slajdu też można zrobić odbitke.
    A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da.

Slajdy "na ścianie" to sie oglądało 30 lat temu.
    Chyba różnie zrozumieliśmy tą ścianę. Ja mam na myśli rzutnik i ekran (ale ściana też może być )

Slajdów używało (niektórzy jeszcze używają) nie dlatego, że wymuszają dokładne kadrowanie ale ze względu na ich właściwości fotograficzne.
    Nie musisz mi tego tłumaczyć, ja akurat doskonale wiem dlaczego bronię slajdów.
    A z tym "używało" to troszkę pojechałeś...

J

Domyślnie

staram się nie kadrować bo trochę nie mam z czego - 6mpx z 300d to nie jest zawrotna suma... Poza tym używanie pełnego kadru zmusza mnie do myślenia bardziej niż gdybym miał robić zdjęcia z nastawieniem typu "to się potem przytnie"

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    ...
    A z tym "używało" to troszkę pojechałeś...
    ...
    Nie. Dlaczego? Slajdów się używało. Czas przeszły choć może jeszcze nie do końca "przeszły dokonany". Mieszkam w Szczecinie i najbliższe laby wywołujące slajdy "dla ludzi z ulicy" to Berlin i Gdańsk. Nie liczę tych co samemu to wołają - dla zabawy głownie - bo poza baaaardzo nielicznymi zastosowaniami cyfra dość szybko bierze całość.

PS. "...A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da...." Też bym sie nie zgodził - ale to z czystej przekory - dokładnie 4 dni temu w Dubaju widziałem slajd z cyfry (poważnie) i byłem pełen podziwu co do jakości.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie. Dlaczego? Slajdów się używało. Czas przeszły choć może jeszcze nie do końca "przeszły dokonany". Mieszkam w Szczecinie i najbliższe laby wywołujące slajdy "dla ludzi z ulicy" to Berlin i Gdańsk.
    Ja mieszkam w Łodzi, lab mam 10 minut od domu, slajdy wołają tego samego dnia. Nigdy nie było tak fajnie, pięć lat temu musiałem czekać co najmniej dzień. Z kupnem slajdów nie ma żadnego problemu - idę i kupuję.
    Wniosek? Obserwujemy dynamiczną ekspansję fotografii analogowej

PS. "...A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da...." Też bym sie nie zgodził - ale to z czystej przekory - dokładnie 4 dni temu w Dubaju widziałem slajd z cyfry (poważnie) i byłem pełen podziwu co do jakości.
    I naprawdę wyszło taniej?
    Że się da - wiem. Że jest gorzej niż z kliszy włożonej do aparatu za 400 złotych - to nie mam najmniejszej wątpliwości. Ja odstawiłem Canona na półkę bo na komplet porządnych stałek mnie nie stać. Niestety - slajd rzucony na ekran 2x1.5 metra daje dość boleśnie pojęcie o jakości szkieł...

J

Uprawnienia umieszczania postów