Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Custom WB

Mieszany widok

Domyślnie Custom WB

Witam!

Mam pytanie odnośnie funkcji Custom WB.
    Znajduje sie w jednolitych warunkach oświetleniowych, chcę tak dopasować WB za pomocą Custom WB aby białe było białe, czyli tak jak widzę dany obiekt.

Czy zabieram ze sobą białą kartke i fotografuje ją w tych warunkach jako wzorzec trybem AWB czy już przełączonym na Custm WB ale jeszcze nie zdefinowanym przez zdjęcie? Czy wogole innym trybem WB?

Pytam bo obie fotki bardzo się różnią. Jeżeli mam ja sfotografować AWB jako wzorzec, to po co wogole focic w Custom WB skoro AWB potrafi zrobić wzorzec? Jak używać Cusom WB?

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

robisz na abw i potrem dajesz, że to co jest białe jest białe ()...można także zrobić różową kartkę np. i ustawić jako balans bieli
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty Zobacz posta
    ...Jak używać Cusom WB?
    ...
    Manual - str. 51 - zdjęcie robi sie w trybie custom WB.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Witam,

Dlatego też mi coś nie pasowało z tym AWB, bo skoro nie jestem zadowolony z ustawienia AWB to dlaczego miałby to być wzorzec?

Właśnie sprawdziłem instrukcje: Tryb balansu bieli dla zapisania obrazu wzorcowego może być dowolny.

Dzieki!

Pzdr!
    Ostatnio edytowane przez lokowaty ; 09-10-2006 o 09:37
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

owszem - dowolny, bo aparat, na podstawie nowego zdjecia sam ustala sobie co powinno byc biale (a raczej miec 18% szarosci) tak wiec lepiej uzyc szarej karty. jesli uzywasz bialej kartki to musisz wprowadzic korekte ekspozycji (chyba + 1 2/3 EV)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    jesli uzywasz bialej kartki to musisz wprowadzic korekte ekspozycji (chyba + 1 2/3 EV)
    Zależy na co zmierzysz światło Ogólnie - kartka powinna być naświetlona aby być maksymalnie jasna, ale bez przepaleń na żadnym kanale.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar jrock7
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

szara karta załatwia sprawe

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    owszem - dowolny, bo aparat, na podstawie nowego zdjecia sam ustala sobie co powinno byc biale (a raczej miec 18% szarosci) tak wiec lepiej uzyc szarej karty. jesli uzywasz bialej kartki to musisz wprowadzic korekte ekspozycji (chyba + 1 2/3 EV)
    Co to jest 18% szarości ?? Szara karta odbija 18% światła więc raczej "posiada szarość" 82%. Jeśli mierzysz światło na białą stronę karty kodaka to poprawka wynosi 2 1/3 EV.

Cytat Zamieszczone przez jrock7 Zobacz posta
    szara karta załatwia sprawe
    Nie nie załatwia. Wyjaśnienie jest tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704

Janusz,

Coś już napisał Awatar jrock7
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

[QUOTE=Janusz Body;229310]Co to jest 18% szarości ?? Szara karta odbija 18% światła więc raczej "posiada szarość" 82%. Jeśli mierzysz światło na białą stronę karty kodaka to poprawka wynosi 2 1/3 EV.

ku ścisłości nie moze miec "82% szarosci" bo nie istnieje 100% szarości tylko na końcu skali jest kolor biały...
    Szara karta pochłania 82% światła a odbija 18% światła, czyli analogicznie jest w 18% biała a w 82% czarna....

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jrock7 Zobacz posta
    ...
    ku ścisłości nie moze miec "82% szarosci" bo nie istnieje 100% szarości tylko na końcu skali jest kolor biały...
    Sam termin "posiada szarość" jest na tyle nieprecyzyjny, ze nie ma o czym gadać. Istnieje 100% szarości - to czarny RGB(0,0,0)

Janusz,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów