Jac wiedziałem że będziesz ciągnął w tym kierunku
Tylko że takie foty to można zrobic stawiając aparat na statywie i przyklejając gume do żucia na spust![]()
Jac wiedziałem że będziesz ciągnął w tym kierunku
Tylko że takie foty to można zrobic stawiając aparat na statywie i przyklejając gume do żucia na spust![]()
ech... jak dzieci..... jeśli komuś odpowiada i stać go na 20d to proszę bardzo... jeśli komuś odpowiada i stac go na 5d to proszę bardzo... jesli komuś odpowiada i stać go na 1ds mkII to proszę bardzo.... i po co i o co tyle zamieszania
![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
5d jest lepsze u lepszego fotografika.... a gorsze u gorszego. 20d jest lepsze u lepszego fotografika a gorsze u gorszego.... jeszcze dziś postaram sie wrzucić do mojej galerii zdjęcia z wypadu nad Narew i Biebrzę, będzie albo w www.graphia.pl, albo w galerii na CB (wszystko będzie z 5D) zobaczymy czy umiem robić zdjęcia![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Warto wiedzieć że EOS 5d ma inna głębię ostrości niż "crop-camera" i to jest podstawowa różnica, cała reszta jest tak naprawdę bez znaczenia. Jeśli ktoś nie widzi tej różnicy, czy nie umie jej wykorzystać, lub widzi w niej wadę zamiast zalety - to nie ma sensu brać się za aparty z matrycami pełno klatkowymi. pozdrawiam .
Warto jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że czasami robi się zdjęcia kiedy one po prostu muszą wyjść;-), bo jeżeli nie wyjdą to się po prostu nic nie zarobi
. A prawdopodobieństwo wykonania dobrych zdjęć rośnie wraz z możliwością zastosowania pogardzanego przez niektórych szybkiego AF, użytecznych wysokich iso, skutecznego IS-a, 8fps itd. Mam wrażenie, że właśnie o tym min. pisze JAC. Druga sprawa to czas poświęcony na obróbkę i tutaj bardzo zależy to od potrzeb, bo czasami duża matryca to zaleta, a czasami wada. Także warto chyba wziąć pod uwagę, że w zależności od potrzeb dane narzędzie może być albo dobre albo zaledwie wystarczające:grin:. Dochodzi jeszcze kwestia wielkości i ciężaru sprzętu (kompakt w niektórych sytuacjach może być zbawienny). To nie wszystko jest tak jednoznacznie ustalone.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czytając was mozna dojść do wniosku że niektóre gatunmi fotografii powstały kilka - kilkadziesiąt lat temu. A wszystko wczesniej to była fotografia widokowa. No bo jak oni bez tych AFów , klatek i Bóg wie czego jeszcze dawali rade![]()
Prezcierz jak to coponiektórzy twierdzą że "tego się ABSOUTNIE , ale to pod zadnym pozoram nie da wykonać sprzętam z niższej półki"
P.S. Tylko plisss nie każcie mi szukać kto i kiedy tak pisał bo mi się nie chce szukać, ale wieszcie mi takich "nie da się tym zrobic" to było już tu na kopy
To nie o to chodzi, że się nie da ale jak inni posiadają te AF-y, fps-y i inne, a Ty nie to po prostu jesteś w gorszej sytuacji niż reszta i masz mniejsze szanse na zarobek i tyle. W dawniejszych czasach też był wyścig tyle, że na inne wynalazki.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-09-2006 o 22:11
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner