Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Coś już napisał

Domyślnie

Tal alien to prawda na niskich wartościach przysłon jest winieta ale to akurat łatwo usunąć, tym bardziej, że jest właściwie głównie widoczna przy naprawdę jasnym tle. Tak pisałem wcześniej, że to zdjęcie zostało już kiedyś umieszczone na tym forum, nawet nie wiedziałem że ten link będzie jeszcze działał, tego hipcia mam całą serię i w zasadzie wszystkie są takie, zresztą nie tylko hipcia, portrety wychodzą niesamowicie. Robiąc pierwszą dużą odbitkę portretową zmuszony byłem nad nią jednak trochę popracować, a mianowicie dokonać retuszu, w 20d nie musiałem tego robić pod tym względem jest napewno lepszy, ale tam za to była ciągła praca nad wyostrzaniem każdego zdjęcia, w 5d wyostrzania nie stosuje, filtry tego rodzaju stały się zbędne, przyznam że ciągła zabawa tymi filtrami doprowadzała mnie to do szału, w końcu albo zdjęcie jest ostre albo nie, a tu za każdym razem reanimacja pacjęta.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    kazdy lancuch jest tak mocny jak najslabsze ogniwo - z tymi szklami co ma AndrzejS 5D nie pokaze wszystkich swoich mozliwosci ;-)
    Czytam sobie ten wątek od jakiegoś czasu, aż postanowiłem zabrać głos.
    Robię zdjęcia cyfrowo od 4 lat, wcześniej kilkanaście lat analogowo.
    Głównie ślubne reportaże i studio. Wiadomo, jakie warunki panują w kościołach.
    Próbowałem już wszystkiego - D60, 20D, 350D, 1DMKII i... 5D. Każdy aparat jest do jakiegoś rodzaju fotografii przeznaczony. 1DMKII się u mnie marnuje - nie korzystam wcale z motoru, z servo, nie wybieram punktów AF bo to upierdliwe w nim jest. Szukam ciągle narzędzia odpowiedniego do wykonywania mojej pracy na wysokim poziomie. Na razie jest to 5D.
    FF w studiu jak znalazł, wysoka czułość użyteczna - prawie bezszumowa.
    Robię w RAW - trochę boli, jak na ślube od 9 rano do 3 w nocy zaczyna mi kart brakować (mam przy sobie 24GB w kartach).
    Używamy w firmie aż 4 szt. 5D (jest nas dwóch) - wszystkie mają tak samo ustawiony czas i po skończonej pracy zgrywam do katalogu np. plener cały materiał i sortuję wg daty. Jakby to były różne aparaty - to byłby koszmar.
    Na szybko wrzuciłem na www kilka jpegów bezpośrednio z RAW "wywołanych".
    Tylko 5 D w tym rodzaju pracy pozwala mi uzyskać wyniki, jakich oczekuję.
    Klienci są zadowoleni, ja nie muszę nieostrości lub ziarna tłumaczyć fałszywie pojętym artyzmem

Zdjęcia z kościoła:
    1. 5D, 135 2L, f2.0, 1/250s, ISO800

2. 5D, 16-35 2,8L (na 16mm), f3.2, 1/50s, ISO500

3. 5D, 16-35 2,8L (na 16mm), f3.5, 1/60s, ISO500

4. 5D, 24-70 2,8L (na 43mm), f3.2, 1/60s, ISO500

Z wesela wyrwaliśmy się na szybki plener do pobliskiego parku - słońce już zachodziło, mało światła - 5D się spisał (jak na panujące warunki) 19:55:

5. 5D, 135 2L, f2.0, 1/100s ISO800

O 20:17 było już tak ciemno, że ostrości ręcznie to bym już nie nastawił - ale bez lampy dalej robiłem. Jedno z ostatnich zdjęć:

6. 5D, 135 2L, f2.0, 1/125s ISO1600

Następnego dnia na normalnym plenerze miałem już znośniejsze warunki - ale brak monopodu i pośpiech i tak mi położyły kilka zdjęć.

7. 5D, 24-70 2,8L (na 51mm), f3.2, 1/320s, ISO200

Każdy z naszych 5D ma jakieś hot/bad piksele przy wyższej czułości - na powyższych zdjęciach też gdzieniegdzie widać. Nie ma czasu pojechać do serwisu i zmapować - trzeba pracować. A już nawet boję się pomyśleć, co by było, jakby chcieli na kilka dni zatrzymać sprzęt

I proszę mi nie mówić, że stałki rządzą - jakość da się wycisnąc i z zoomów - w 90% zależy od monopodu albo statywu. Na powyższych fotkach z obiektywem 135mm używałem monopodu, reszta z ręki.
    W kościele o wiele bardziej od stałek sprawdzają mi się 16-35 i 24-70.
    Bez nich bym nawet nie zaczynał zlecenia. A w studiu praktyczny jest 70-200 2,8.
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 03-09-2006 o 02:08
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Coś już napisał

Domyślnie

Zgadzam się z kolegą Duty w całej rozciągłości, ale to jest nie forum fotograficzne a sprzętowe dotego canona, dlatego cała ta dyskusja.
    Dobranoc wszystkim.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiem wam że tymi zdjęciami z 5D żadnego wrażenia na mnie nie zrobiliście, widziałem dużo lepsze jakościowo sample . Jakoś ciężko ci AndrzejuS będzie obronić tezę o tym że 20D to "mydło" i "szajs" przy 5D.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ten crop ma kogoś rzucić na kolana? Nie rozśmieszaj ludzi. I żeby nie zaczynać głupiej dyskusji, jeszcze raz powiem że 5D robi lepsze jakościowo zdjęcia, ale ja na 30D wcale nie narzekam.
    jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy hipciem a swoim okiem z 30D (pod warunkiem że corpy są podobnym wycinkiem to kup sobie okulary , albo zmień monitor ... osobiście dla mnie jest GIGANTYCZNA różnica)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

a) roznica jest ogromna miedzy tym okiem a hipciem
    b) czytajac MMM czuje sie jak bym wracal do pieknych czasow dziecinstwa.... kiedy bronilo sie swojej zabaweczki, bo byla.... moja..
    c) hipcio jest mocno podejrzany, bo juz wczesniej byl na forum

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy hipciem a swoim okiem z 30D (pod warunkiem że corpy są podobnym wycinkiem to kup sobie okulary , albo zmień monitor ... osobiście dla mnie jest GIGANTYCZNA różnica)
    Jeżeli masz pisać takie bzdury to lepiej nic nie pisz. Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem komentarz do mojego sampla to może zrozumiesz że tam nie jest nic napisane o braku różnicy między 5D a 30D. Tylko trochę wysiłku umysłowego z twojej strony i będzie dobrze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

MMM ale czemu ty taki agresywny jestes w bronieniu SWOJEGO sprzetu?

Początki nałogu

Domyślnie

Duty przepiękne zdjęcia - jestem pod wielkim wrażeniem , i ten naprawde szeroki kąt...ech DZIĘKI ! FF robi swoje =]
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Coś już napisał

Domyślnie

Ja ze swojej strony kończe ten wątek, chciałem podzielić się swoimi odczuciami i spostrzeżeniami co do jakości 5d i 20d głównie powtarzam dla tych, którzy mają pieniądze a się zastanawiają na wyborem. Nie mam zamiaru przekonywać tych którzy wydali już nie mało kasy i szukają dowodów, że zrobili dil życia bo 5d niejest wart swoich pieniędzy, ale jak już pisałem po co nosić tyle gratów jeśli jakość techniczna (nie mylmy z tematem i wartością artystyczną) zdjęć z 20d nie odbiega prawie od dobrego kompaktu. Pamiętam jak 2 lata temu byliśmy z kumplami w USA ja kupiłem 20d i jeszcze jeden kumpel, a trzeci kupił kompakta Canona PowerShot Pro 1, jakie było zaskoczenie, nie ukrywam wkurzenie nasze kiedy się okazało, że nie dość że zakres ogniskowych kompakt miał lepszy to waga i wymiary nie porównywalne, a jakość no 20d ciut lepsze w szczególności w kiepskich warunkach oświetleniowych, ale w warunkach w miarę, zdjęcia były prawie nie do odróżnienia nawet mydło w kompakcie trochę mniejsze. Prenumeruje taki magazyn wydawany u angoli EOSmagazine fajne pisemko, nawet w nim zaczeli się rozpisywać jak to trzeba wyostrzać zdjęcia w 20d a w kompaktach nie bo filtr przed matrycą w 20d jest taki mocny. Ukazała się piątka od tego czasu nie było ani jednego artykułu na temat konieczności wyostrzania zdjęć z 5d. Ogólnie polecam pisemko opis szczegółowy sprzętu canona kwartalnik, można wejść na ich stronę www i zamówić. Kończąc pozdrawiam wszystkich na forum

Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów