Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 97

Wątek: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

Wykonywanie czegoś, co się umie zrobić, na własne potrzeby, albo dla znajomego, który o to poprosi, to jest zupełnie coś innego, niż pozwalanie się wykorzystywać za frajer jakiejś kompletnie obcej osobie. Jakby mi przyszedł kierownik administracji, abym w czynie społecznym pozamiatał przed blokiem, bo się mu pracownik rozchorował, to bym mu kazał spier...ć na drzewo. Są ludzie- i to w większości- których nie stać na profesjonalne usługi w każdej dziedzinie, więc radzą sobie sami, albo szukają tanich usług, ale przecież nie zupełnie za darmo.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ale to twój wybór, czy chcesz być frajerem. I nie zakazuj innym być frajerem, jeśli tego chcą, tylko dlatego że coś ci się nie udało. A ludzie robią rzeczy sami nie tylko dlatego, że to taniej - bo wcale tak nie musi być.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ale to twój wybór, czy chcesz być frajerem. I nie zakazuj innym być frajerem, jeśli tego chcą, tylko dlatego że coś ci się nie udało. A ludzie robią rzeczy sami nie tylko dlatego, że to taniej - bo wcale tak nie musi być.
    I tu się mylisz. W niedzielę pozbyłem się 15 letniego stacjonarnego roweru wartego 150 zł max (sprawdziłem ogłoszenia tego modelu na które nikt nie reagował). Dałem ogłoszenie w dziale "oddam za darmo" na FB i w przeciągu 10 minut miałem kilkanaście zapytań i od razu jedna Pani podjechała i go zabrała (dostałem jeszcze czekoladę Polski naród dostaje obłędu widząc darmową ofertę usług a jeszcze jak mu się wmówi, że dostanie coś od państwa z dykty za darmo to już da się za to pokroić.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 13:03
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

I zepsułeś rynek producentów i handlarzy stacjonarnego sprzętu sportowego i rekreacyjnego.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    I zepsułeś rynek producentów i handlarzy stacjonarnego sprzętu sportowego i rekreacyjnego.
    Mylisz sprzedaż produktową 15-letniego złomu z usługami świadczonymi dla ludności xD
    Watek dotyczy wykonywania usług :P
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 13:18
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Candar kolego, odnoszę wrażenie, że bardzo generalizujesz. Nie polski naród, lecz niektórzy jego przedstawiciele. Zresztą ludzi polujących na tzw. okazję znajdziesz wszędzie. A generalizowanie jest bardzo krzywdzące.
    Droga rozwoju zawodowego, którą przedstawiłeś, jest na pewno dobra i godna polecenia. Natomiast nie jest jedyną słuszną.
    PS czy gdybym dał Ci reklamówkę jabłek z działki, to zepsuł bym rynek sadowniczy? Zapewne nie. Gdybym mógł sobie pozwolić na wysłanie darmowych próbek jabłek do znajomych, lub do mojej ulubionej rozgłośni radia 357, w celu polecenia tych jabłek, też bym nie zepsuł rynku sadowniczego. Ba powiedziałbym że inwestuje (to bardzo łopatologiczny przykład, bez zagłębienia się w merytorykę handlu owocami). Jeśli początkujący fotograf buduje bazę zdjęć i doświadczeń w "boju", traktując pracę za darmo, pół darmo lub w cenie kosztów własnych jako inwestycję (a inwestycja to zawsze wydatek a początku), to ma do tego prawo. A rynek zweryfikuje, czy jego usługi przetrwają.
    Pzdr. Rysiek.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Trzeba odróżniać ubóstwo od cwaniactwa.

Od pokoleń jesteśmy ubodzy jako naród i jesteśmy nauczeni robienia wielu rzeczy psim swędem, ale kosztem własnego wolnego czasu, bo nie zarabiamy tyle, aby nam się nie opłacało tego wolnego czasu marnować, i zlecać wszystko profesjonalistom.

Kiedy zarabiałem dużo więcej na godzinę, niż płaciłem ludziom za robotę, to zatrudniłem ludzi do remontu kapitalnego, a sam się do niczego nawet palcem nie dotknąłem, bo nawet nie miałem na to czasu, ale gdy się karta odwróciła, to z tego typu problemami radzę sobie sam, ale nie oczekuję, że ktoś mi coś zrobi za mnie, i za friko.

Czym innym jest też sytuacja, gdy ktoś oferuje własną pracę za darmo- a właściwie niezupełnie za darmo, bo odnosi też jakaś korzyść z własnej promocji, a czym innym, gdy dostaje ofertę pracy za darmo w zamian za korzyść, która już w tym momencie jest bardzo iluzoryczna, skoro klient jakoś do niego trafił, a kieruje się czystym cwaniactwem.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jak widać można zaczynać "za darmo" i jednak, gdzieś dojść
    https://thomasvoland.com/blog/nauczy...autobiografia/

Jak ze wszystkim.
    @candar - w wielu aspektach powyżej się z Tobą zgadzam (choć nie podoba mi się Twoje generalizowanie), ale życie nie jest takie zerojedynkowe. Wolny rynek wszystko zweryfikuje.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    Candar kolego, odnoszę wrażenie, że bardzo generalizujesz. Nie polski naród, lecz niektórzy jego przedstawiciele. Zresztą ludzi polujących na tzw. okazję znajdziesz wszędzie. A generalizowanie jest bardzo krzywdzące.
    Droga rozwoju zawodowego, którą przedstawiłeś, jest na pewno dobra i godna polecenia. Natomiast nie jest jedyną słuszną.
    PS czy gdybym dał Ci reklamówkę jabłek z działki, to zepsuł bym rynek sadowniczy? Zapewne nie. Gdybym mógł sobie pozwolić na wysłanie darmowych próbek jabłek do znajomych, lub do mojej ulubionej rozgłośni radia 357, w celu polecenia tych jabłek, też bym nie zepsuł rynku sadowniczego. Ba powiedziałbym że inwestuje (to bardzo łopatologiczny przykład, bez zagłębienia się w merytorykę handlu owocami). Jeśli początkujący fotograf buduje bazę zdjęć i doświadczeń w "boju", traktując pracę za darmo, pół darmo lub w cenie kosztów własnych jako inwestycję (a inwestycja to zawsze wydatek a początku), to ma do tego prawo. A rynek zweryfikuje, czy jego usługi przetrwają.
    Pzdr. Rysiek.
    Generalizuję?

Ależ ja bym bardzo chciał żeby tak było. Załóżmy scenariusz: po lewej stronie ulicy początkujący fryzjer otwierający zakład fryzjerski strzygł wszystkich za darmo, następny nowo otwarty punkt obsługi samochodów wykonujący naprawy i obsługi gwarancyjne za darmo i 5 metrów dalej sadownik, który założył nowy sad z jabłkami i rozdaje je wszystkim za darmo. Analogicznie po prawej stronie ulicy również fryzjer , punkt obsługi samochodów i sadownik ALE! oni już za swoje usługi karzą płacić ze względu na: cenę paliwa, przewoźnika, czas za 1 rbg warsztat samochodowy), opłaty za punkt w miejscu miasta, opłaty za energię, opłaty za woreczki foliowe i kasjera oraz pracowników i podwykonawców oraz wyposażenie i doświadczenie zdobyte podczas wcześniejszej specjalizacji w danej dziedzinie.

Zgadnij, która strona ulicy będzie się cieszyć większym powdzniem?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jak widać można zaczynać "za darmo" i jednak, gdzieś dojść
    https://thomasvoland.com/blog/nauczy...autobiografia/

Jak ze wszystkim.
    @candar - w wielu aspektach powyżej się z Tobą zgadzam (choć nie podoba mi się Twoje generalizowanie), ale życie nie jest takie zerojedynkowe. Wolny rynek wszystko zweryfikuje.
    Pewnie tak. U mnie koleżanka z pracy siedząca naprzeciwko widząca moje foty pejzażowe zaproponowała mi wykonanie aktów bo mnie znała i nie chciała się przed kimś obcym rozbierać. Bakcyl chwycił i tyle. Żadnej górnolotnej filozofii o przesłaniu i palcu bożym
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 13:46

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    O tym własnie pisze. Szanujmy się oraz pracę innych osób działających w branży foto i nie piszmy kocopołów.
    To nie pisz . Szansa że ludzie zmienią podejście przez machanie szabelką na forum jest najdelikatniej mówiąc naiwnością.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów