Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 97

Wątek: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Mylisz sprzedaż produktową 15-letniego złomu z usługami świadczonymi dla ludności xD
    Watek dotyczy wykonywania usług :P
    Niczego nie mylę. Z punktu widzenia ekonomii naciśnięcie guzika w aparacie (wiem, wiem: jeszcze stylizacja, makijaż, modelka, kostiumy, obróbka, amortyzacja samochodu itd.) jest takim samym towarem rynkowym jak 15-letni złom. Jedyna istotna różnica między tymi przypadkami jest taka, że guzik w aparacie naciska ktoś inny, a złom rozdajesz Ty.

A propos jabłek.
    We wsi gdzie mieszkam i chodzę sobie z psem na spacery rośnie stara dzika jabłoń, która rodzi jesienią niezwykle smaczne, w staromodny sposób, jabłka.
    O - tu ptaszka ostatnio na niej zrobiłem
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1445875
    No i ludzie jesienią chodzą i zrywają sobie trochę. Na początku to co sięgną z ziemi, potem jakieś stołki, przedłużki do zrywania - ale nikt nie przesadza i nie kosi wszystkiego. Nie naruszają w ten sposób rynku hurtowego, ale detaliczny jak najbardziej.
    Też byś zerwał i posmakował dobrego jabłka, soczystego, lekko kwaskowatego... każdy by popróbował. Ale według Twojej ekonomii, gdybyś był sadownikiem, to trzeba by ją ściąć, żeby nie psuła rynku. A nie jest daleko, bo mieszkam około 40 minut jazdy od centrum Gdyni. Trzeba być czujnym.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

No to może ja się porozglądam za panienką, która w ramach autopromocji da się przelecieć za reklamę?

Przeleci ją jeszcze za darmo z pięciu moich kumpli, i będzie miała takie portfolio, że ho ho! Tylko nich się potem nie dziwi, że inni też chcą za darmo
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

To jest dział Forum Ogólne Hydepark Cafe...

Jeśli dobrze rozumiem administracja zabrania nie tylko pisania o innych systemach niż canon na C-B, ale również o tym, że rynek usług foto zszedł na psy?
    Nie pisz głupot o zabranianiu czegokolwiek, bo nikt tego nie robi - mityczna "administracja" w szczególności.
    Bij pianę do woli ale nie dziw się, że ktoś może wytknąć że to starta czasu ....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    No to może ja się porozglądam za panienką, która w ramach autopromocji da się przelecieć za reklamę?
    Przeleci ją jeszcze za darmo z pięciu moich kumpli, i będzie miała takie portfolio, że ho ho! Tylko nich się potem nie dziwi, że inni też chcą za darmo
    Rynek tak nie działa. Znajdzie się taki, co będzie chciał mieć wyłączność, zaoferuje obiad, sukienkę od gócziego, diament i zmonopolizuje.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 16-05-2023 o 14:03
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Awatar NicoD700
    Miasto
    Kraków

Ale nasz naród ma zakodowane cwaniactwo
    Ach te górnolotne marzenia, gdyby tak było to każdy bank byłby biało-czerwony.

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

@candar jesteś człowiekiem inteligentym (wnioskuję po tym, co tu przeczytałem). I jestem pewien, że widzisz różnicę między stałym rozdawnictwem, a darmową próbką (jabłek, drobnego serwisu, czy podcięcia końcówek włosów), lub rabatem. Nie dopuszczasz w swoich przemyśleniach możliwości innej ścieżki rozwoju działalności gospodarczej, niż ta pasująca Tobie?
    Naprawdę rozumiem Cię, bo ja też musiałem przyzwyczaić znajomych do tego, że nie zabieram na imprezy sprzętu foto. I przychodzę się bawić, a nie robić za fotografa.
    Pzdr. Rysiek.

Nikt nikomu nie zabroni robić za darmo. Czegokolwiek. Problem tylko by się pojawił, gdyby powstały jakieś mafie darmowych fotoziutkow, januszonechanikow itp. gdyby usiłowały wygryźć zawodowców - tylko że to nigdy nie przejdzie, bo klienci będą jednorazowi, przekonają się, że nie warto było.
    Jak komuś nie zależy oczywiście to będzie miał kicz, tanie części, pączki po 1zł i byle co. Oczywiście znajdą się na to chętni, to margines.
    Można tylko przepędzić śmiechem klienta 'oferujacego' a także fotografa, który chce wziętej i cenionej modelce zaoferować ptaszka na dachu za sesję.
    Można tylko złorzeczyć na upadek jakości, wymagań, chamskie podchody konkurencji. Problem powstaje gdy walczą oferty wykonawców, a cena waży najwięcej. I niestety tutaj jakość może przegrać jeśli nie ma kogoś kto ją doceni. Miałem znajomą która na fotografii się ledwo znała, ale kupiła jakiś tam sprzęt i w Anglii zrobiła wesele Hindusów. ładnie wyretuszowała, bo oni to bardzo lubią, no i zaczęli między sobą ją polecać, tak że miała niezły dochód właśnie wśród tych hinduskich rodzin. Ale nie została znaną fotografką, artystką, to mało. po prostu weszła w bardzo wąski krąg ludzi i to tyle. myślę że rynku nie zepsuła.

Pełne uzależnienie

Taką ogólnoświatową mafią jest Uber i jemu podobne patologiczne firmy przewozowe czy portale oferujące wynajem kwater. Nie zapłacisz nam haraczu to cię wykończymy. Czerpią zyski z czyjejś pracy niczym alfonsi z prostytucji.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Generalizuję?

Ależ ja bym bardzo chciał żeby tak było. Załóżmy scenariusz: po lewej stronie ulicy początkujący fryzjer otwierający zakład fryzjerski strzygł wszystkich za darmo, następny nowo otwarty punkt obsługi samochodów wykonujący naprawy i obsługi gwarancyjne za darmo i 5 metrów dalej sadownik, który założył nowy sad z jabłkami i rozdaje je wszystkim za darmo. Analogicznie po prawej stronie ulicy również fryzjer , punkt obsługi samochodów i sadownik ALE! oni już za swoje usługi karzą płacić ze względu na: cenę paliwa, przewoźnika, czas za 1 rbg warsztat samochodowy), opłaty za punkt w miejscu miasta, opłaty za energię, opłaty za woreczki foliowe i kasjera oraz pracowników i podwykonawców oraz wyposażenie i doświadczenie zdobyte podczas wcześniejszej specjalizacji w danej dziedzinie.

Zgadnij, która strona ulicy będzie się cieszyć większym powdzniem?
    Ale to dość abstrakcyjny scenariusz w kontekście branży foto, ponieważ w branży foto łatwiej to zrobić niż w tych, które podałeś.
    Jeśli już idąc Twoim tropem zniesmaczenia sytuacją, to IMHO problem w foto jest bardziej taki, że jest ciągły napływ świeżej krwi, która ma takie właśnie pomysły, bo robić coś za darmo i nawet jak tacy osobnicy wypadną z branży, to zaraz pojawią się kolejni, którzy powtórzą ten schemat próby wejścia. Fryzjerów, sadowników, mechaników tak dużo nowych nie ma bo jednak trzeba mieć większe zaplecze. W kontekście foto wystarczy aparat, szkło, komp i w zasadzie tyle.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Fryzjerów, sadowników, mechaników tak dużo nowych nie ma bo jednak trzeba mieć większe zaplecze. W kontekście foto wystarczy aparat, szkło, komp i w zasadzie tyle.
    Niekoniecznie aż tyle sprzętu Największe zdziwienie osoby wybierającej darmową sesję portretową jest na miejscu, gdy "fotoglaf" (idealne określenie okazuje się młodą dzierlatką ze smartfonem w ręku kreującą się w mediach na zajebi...go fotografa. Uwierz, że byłem świadkiem takich sesji bo sobie stali i gadali obok mnie Czarny scenariusz to "fotoglaf" uwieczniający za darmo cały ślub smartfonem, co jak mniemam niejeden raz miało miejsce.

Tak więc próg wejścia smartfonowych "fotoglafów" jest praktycznie zerowy , podobnie jak ich pojęcie o ekspozycji i naświetleniu kadru (te osoby korzystają przeważnie z aplikacji Picsart AI Photo Editor, Video i to jest ich wiedza). Warto dopytać wcześniej czym ktoś "robi" zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-05-2023 o 17:08
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów