Doprecyzujmy jednak
1.
Zdjęcia z Sony (mojego, aktualnego szczytowego osiągnięcia technologii foto) mają większą wartość/jakość techniczną niż z Samsunga (smartfonu szczytowego osiągniecia tej firmy w fotografii obliczeniowej)
Ale ograniczenieniem jest sposób w jaki oglądamy zdjęcia, w wiekszości wykonywanych ii następnie oglądanych/prezentowanych zdjęć nie jesteśmy w stanie tej przewagi Sony zobaczyć.
Pytaniem 1 jest z czego (jakość techniczna) musiałbym zrezygnować gdybym teraz przeszedł z mojego sprzętu Sony na smartfon S22.
Wiem już że z superostrych zdjęć oraz całego luksusu uzywania wizjera (z powiekszeniem) musiałbym zrezygnować.
I z czego jeszcze ?
2.
Plecak ciężki z dużym statywem, w autobusie, mikrobusie gdzie ciasno, długie marsze i czasami szybkie decyzje w marszu, szybkie zmiany aparatu/obiektywu, bezpieczeństwo w różnych miejscach (na kolację w hotelu z plecakiem ?)
Ale wypracowałem jakąś metodę, mam 2 aparaty jeden z podpiętym obiektywem 35mm a drugi z obiektywem 85mm, w drodze jeden wisi na szybkozłczce na szelce plecaka a gdy potrzeba zmiany to umiem szybko (nie zatrzymując się) zamienić z aparatem w plecaku lub wymienić obiektywy w plecaku
Aparat ma przyciski programowane, w ciemno umiem przełączać się do różnych sytuacji zdjęciowych
Pytaniem 2 jest jak długo jeszcze jest sens to ciągnąć
3.
Ci którzy dostali smartfona "na komunię" maja łatwo ale fotografowanie smartfonem jest znacznie bardziej rozbudowane niż aparatem (jeśli chce się w pełni dostępne mozliwosci/funkcję wykorzystać). A obszarze możliwości smartfon ma zdecydowaną przewagę
Muszę sie nauczyć nowych rzeczy, nabyć nowych odruchów, nowego sposobu fotografowania
Pytaniem 1 + 2 + 3 jest czy warto już teraz aparat -> smartfon czy też połączyć oba sposoby razem czy odpuścić (na razie) smartfon jako narzędzie do robienia zdjęć
jp
PS
Jest pomysł na testy terenowe, nie wiem czy się zdecyduję.
Jeśli omikron pozwoli to wyjadę na tydzień do zorganizowanego (i intensywnego) zwiedzania duzego miasta.
Poprzednicy zrobili duzo fajnych zdjęć, mam juz pomysł jak ja bym to chciał niektóre
Wiec wezmę tylko smartfon. Wtedy sie okaże czy czegoś będzie mi brakować a moim hobby