Ilu znasz osobiście (oprócz siebie) fotoamatorów robiących zdjęcia aparatami, bawiących się w obróbkę i oglądających zdjęcia na dobrych jakościowo monitorach komputerowych? Ja znam tylko jedną taką osobę.
Ilu znasz osobiście (oprócz siebie) fotoamatorów robiących zdjęcia aparatami, bawiących się w obróbkę i oglądających zdjęcia na dobrych jakościowo monitorach komputerowych? Ja znam tylko jedną taką osobę.
Dziwi mnie sarkazm Twojej wypowiedzi, dający się odczuć zwłaszcza w słowach "oprócz siebie", ale pomimo to odpowiem. Otóż wszystkie osoby, które znam, mające coś wspólnego z fotografią, a przynajmniej interesujące się fotografią, robią zdjęcia aparatami, bawią się w obróbkę i oglądają zdjęcia nie tylko na dobrych jakościowo monitorach, ale również na wydrukach, które sami przygotowują i wykonują. Nie znam nikogo, kto robiłby inaczej. Widocznie funkcjonujemy w dwóch różnych światach. Dla mnie i dla tych osób słowo "fotoamator" oznacza właśnie coś takiego. I nie, nie żyję na bezludnej wyspie, ani w lesie. Znam sporo osób, choćby ze szkoły, z College'u, wliczając w to moich nauczycieli. Znam nawet (co wydaje się nieprawdopodobne, ale jest prawdziwe) kilka osób na tym forum, które są fotoamatorami w pełnym tego słowa znaczeniu. Czyżbyś tego nie dostrzegał? A może nie chcesz tego dostrzec?
Ostatnio edytowane przez Heldbaum ; 30-07-2022 o 17:35
http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia
Widzialem ostatnio jakiegos starszego goscia robiacego zdjecia jakiegos obiektu turystycznego przy pomocy jakiegos tzw. kompaktu typu canon a80 majacego przynajmniej z 15 lat jesli nie wiecej). Co nie zmienia ogolnego trendu, ze juz prawie nikt na rodzinne spotkania (poza amatorami pasjonatami fotografii) nie zabiera ze soba dedykowanego sprzetu foto.
@ jan pawlak
Masz jakas podstrone z swoimi zdjeciami zrobionami ostatnio tylko s22?
Jeszcze dwa pytania praktyczne. Jak wyglada bateria przy bardziej ofbitym uzywaniu smartphona do fotografii?
To jest jeden z elementow (nagrzewanie sie podczas intestywnej pracy, brac mozliwosci szybkiej wymiany baterii, czasem wybuchajace baterie) ktory jak dla mnie ciagle bedzie istotnym ograniczeniem.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-07-2022 o 10:26 Powód: dubel
350d+grip, tamron 28-75/2.8
naciągane. Fotoamatorów jest mnóstwo, co widzę na grupach na fejsie. Wstarczy że jakaś panienka na grupie typu TFP .. i tu wpisz większe miasto napisze, że ma wolny dzień i chce sesji i zgłasza się w parę godzin kilkudziesięciu chętnych.
Koncert to nie jest dobre miejsce na robienie statystyk. Każda małolata chce się pochwalić na fejsie gdzie była. 100% osób ma smartfony. Ile z nich określisz amatorami fotografii, którzy zamienili aparat na smartfon?
Po diabła ma sie ich przekonywać??? 99% z nich chce tylko udokumentowania tego, że tam było.
Panienki wrzucają zdjęcia z knajpki gdzie uwidaczniają jakiego piją drinka albo co tam mają wymyślnego na talerzu. Mamy je przekonywać, że mają używać aparatów. Sądzić, że to są fotoamatorzy?
Z pewnych sytuacji nie można wyciągać zbyt daleko idących wniosków.
Myslisz, że używający smartfonów do zdjęć wiedzą, że laptop ma lichy ekran? Oni nie widzą jakości.
Smartfon z dobrym aparatem na razie nie jest tani i trzeba go zmieniać co chwilę, bo pazerni producenci nie oferują już odczepianych baterii.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Mam dopiero tydzień, będzie seria zdjęć z tygodniowego intensywanego wyjazdu za jakieś 2 miesiące gdy wrócę i będzie też wydruk zamówiony już przez żonę
Widziałem sporo w necie.
W S22 z tym grzaniem to mit, sporo go używam do nauki, bywa że 3-4 godziny bez przerwy.
Ale nie filmuję więc tutaj nie wiem.
Ma 3 tryby rozdzielczosci wyświetlacza i jest ostrzeżenie przy wyborze maksymalnego (3088 x 1440) o dużym zużyciu baterii.
Przy superszykim ładowaniu (zarówno przez USB jak i indukcyjnie) od "zera" do max jest lekko ciepły
Przy teście odlądania TV czy filmów jest temperatura otoczenia
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-07-2022 o 10:50
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/