Komputer w każdym domu? Mówisz o laptopie z lichym ekranem? Blaszaki wyszły już z mody bo gra się na konsolach a intermet przegląda na telefonie. Zauważalnie lepszy od smartfona aparat będzie dużo droższy niż 7 stów (polskich stów).
Komputer w każdym domu? Mówisz o laptopie z lichym ekranem? Blaszaki wyszły już z mody bo gra się na konsolach a intermet przegląda na telefonie. Zauważalnie lepszy od smartfona aparat będzie dużo droższy niż 7 stów (polskich stów).
Wyjątek potwierdzający regułę.
I tak bedziem się licytować? Przecież to tak, jakbyś robił statystyki, "ile kobiet (procentowo, w stosunku do mężczyzn), korzysta z toalety publicznej". Tylko że wziąłbyś pod uwagę toaletę... Damską. Moim zdaniem to nie ma sensu (dalsza dyskusja).
http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia
Ja piszę o tym co widzę na własne oczy a Ty o toaletach, Barbi i Kenach. Rzeczywiście nie ma co dalej ciągnąć tej dyskusji. Tymczasem powspominam sobie czasy kiedy w sieciówkach typu Media Markt na dziale foto można było bawić się dziesiątkami aparatów fotograficznych od małpek po lustrzanki. Dziś w tym miejscu są dziesiątki smartfonów.
Klasyczna fotografia cyfrowa (jej przedstawiciel A7R3 z obiektywami G, GM) a fotografia obliczeniowa w smartfonach ( aktualnie S 22) to są zupełnie różne światy.
Jak na razie w świecie fotosmartfonów odczuwam brak wizjera (z powiększeniem) oraz brak możliwosci otrzymania superostrych zdjęć
Smartfonem fotografowanie może by bardzo proste (lub jak ktoś chce to bardzo rozbudowane, dostosowane do specjalnych sytuacji zdjęciowych).
Przy dzisiejszym stanie technologii w S 22 drukrotne naciśniecie przycisku właczenie uruchamia aparat w trybie (podstawowym, 24mm) Zdjęcia i teraz możesz albo rozszerzyć trochę ogląd świata (do 13mm) albo zawężać/powiekszać optycznie do 450mm i potem dalej cyfrowo, widzisz to zarówno na ekranie a także na skali zoomu.
Zawsze widzisz co fotografujesz ale w pełny świetle z trudnoscią
Gdy ustalisz kadr to robisz zdjęcie naciskając albo miejsce na ekranie albo lewą reką przycisk głośności na smartfonie albo przycisk na uchwycie (jeśi zamonowałeś) albo na pilocie.
O to by zdjęcie było zawsze poprawne dba fotografia obliczeniowa.
W różnych warunkach oświetlenia, gdy na statywie, z ręki gdy stoisz, gdy idziesz, gdy obiekt fotografowany stoi i czy też się porusza
Jest automatyczny AE, AF( z możliwością korekty pozycji), wykrywanie oka, śledzenie.
AF czasami nie jest szybki jak i czasami nie jest dokładny, dla pewności w ważnych ujęciach warto je powtórzyć.
Opóżnienie "migawki" niezauważalne
W tym trybie praktycznie nie ma zjawiska głębi ostrości a więc jest tak jak widzi ludzkie oko.
By uzyskać symulację GO trzeba przejść do tryb Portetowy i jest mozliwość doboru wielkosci tego efektu.
Do robienia zdjęć są ponadto tryby specjalizowane PRO, Jedno ujęcie, Noc, Żywność i Panorama.
We wszystkich trybach zdjęcia mają rozdzielczośc albo 4000 x 3000 pix albo 4000 pix na rozmiar wynikający z przyjętego formatu 16:9, 1:1, full
Samsung na dwie nowe apki na nowsze smartfony:
1. Expert RAW w którym powstają (nie sprawdziłem jeszcze, wg producenta) lepsze zdjęcia i tak jak w trybie PRO można tutaj ustawiać ISO, czas, EV, ogniskowanie i WB oraz powstają pliki zarówno jpg jak i RAW
2. Galaxy Enhance-X do postprocesu na smarftonie z możliwościa powiększania rozdzielaczości do 8000 pix x 6000 pix (jeszcze nie sprawdziłem co z jakością)
Zrobiłem kilkanaście porównań (na TV 4k 65 cali) zdjęć z A7R3 i S 22 w sytuacjach zdjęciowych zbliżonych w których jestem na swoich wyjazdach, foto uliczna, krajobrazy, nocne bez statywu i statyw.
Przy tym kryterium w tego typu zdjeciach jest ok, dopiero gdy stoję przy ekranie TV i wiem gdzie i naco patrzeć można dostrzec czasem drobne różnice.
Wszystko w rękach "programistów" nowe wersje w zapowiedziach oraz w pracach działów R&D w dalszym rozwoju tej technologii
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-07-2022 o 23:03
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Wydruki zdjęć ze smartfonów
W roku 2015 żona zrobiła zdjęcie pomnika holokaustu smartfonem HTC One o rozdzielczości 1600 x 770 pix
https://public.fotki.com/janusz-pawl...olokaustu.html
Wydruk tego zdjęcia (55 cm) wisi u mnie na ścianie wśród zdjęć z 5D3 zaraz pod zdjęciem sterowni z której prowadzono lądowanie pierwszego człowieka na księżycu (#273)
To jest z roku 2015
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-07-2022 o 08:00
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Widzialem ostatnio jakiegos starszego goscia robiacego zdjecia jakiegos obiektu turystycznego przy pomocy jakiegos tzw. kompaktu typu canon a80 majacego przynajmniej z 15 lat jesli nie wiecej). Co nie zmienia ogolnego trendu, ze juz prawie nikt na rodzinne spotkania (poza amatorami pasjonatami fotografii) nie zabiera ze soba dedykowanego sprzetu foto.
@ jan pawlak
Masz jakas podstrone z swoimi zdjeciami zrobionami ostatnio tylko s22?
Jeszcze dwa pytania praktyczne. Jak wyglada bateria przy bardziej ofbitym uzywaniu smartphona do fotografii?
To jest jeden z elementow (nagrzewanie sie podczas intestywnej pracy, brac mozliwosci szybkiej wymiany baterii, czasem wybuchajace baterie) ktory jak dla mnie ciagle bedzie istotnym ograniczeniem.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-07-2022 o 10:26 Powód: dubel
350d+grip, tamron 28-75/2.8
naciągane. Fotoamatorów jest mnóstwo, co widzę na grupach na fejsie. Wstarczy że jakaś panienka na grupie typu TFP .. i tu wpisz większe miasto napisze, że ma wolny dzień i chce sesji i zgłasza się w parę godzin kilkudziesięciu chętnych.
Koncert to nie jest dobre miejsce na robienie statystyk. Każda małolata chce się pochwalić na fejsie gdzie była. 100% osób ma smartfony. Ile z nich określisz amatorami fotografii, którzy zamienili aparat na smartfon?
Po diabła ma sie ich przekonywać??? 99% z nich chce tylko udokumentowania tego, że tam było.
Panienki wrzucają zdjęcia z knajpki gdzie uwidaczniają jakiego piją drinka albo co tam mają wymyślnego na talerzu. Mamy je przekonywać, że mają używać aparatów. Sądzić, że to są fotoamatorzy?
Z pewnych sytuacji nie można wyciągać zbyt daleko idących wniosków.
Myslisz, że używający smartfonów do zdjęć wiedzą, że laptop ma lichy ekran? Oni nie widzą jakości.
Smartfon z dobrym aparatem na razie nie jest tani i trzeba go zmieniać co chwilę, bo pazerni producenci nie oferują już odczepianych baterii.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Mam dopiero tydzień, będzie seria zdjęć z tygodniowego intensywanego wyjazdu za jakieś 2 miesiące gdy wrócę i będzie też wydruk zamówiony już przez żonę
Widziałem sporo w necie.
W S22 z tym grzaniem to mit, sporo go używam do nauki, bywa że 3-4 godziny bez przerwy.
Ale nie filmuję więc tutaj nie wiem.
Ma 3 tryby rozdzielczosci wyświetlacza i jest ostrzeżenie przy wyborze maksymalnego (3088 x 1440) o dużym zużyciu baterii.
Przy superszykim ładowaniu (zarówno przez USB jak i indukcyjnie) od "zera" do max jest lekko ciepły
Przy teście odlądania TV czy filmów jest temperatura otoczenia
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-07-2022 o 10:50