Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1555

Wątek: Canon EOS R6

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez tornado17 Zobacz posta
    Czytałem instrukcję ale ona nie wyjaśnia, czy jeśli obiektyw mam ze stabilizacją i serii L EF to stabilizacja z aparatu sumuje się ze stabilizacją z obiektywu? Ponieważ po założeniu obiektywu widzę TYLKO ikonę kamery i moge tylko włączyć stabilizacje cyfrową lub ja wyłączyć (rozumiem, ze ta opcja dotyczy tylko nagrywania filmów). Żadnej innej ikony nie mam. Jak w takim przypadku właczam i wyłaczam stabilizację w body - w obiektywie przesuwajac suwak na ON/OFF?
    z tego co piszą wszem i wobec to połączenie stabilizacji obiektywu i body jest możliwe tylko przy szkłach RF i to nie wszystkich.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    z tego co piszą wszem i wobec to połączenie stabilizacji obiektywu i body jest możliwe tylko przy szkłach RF i to nie wszystkich.
    Są różnice pomiedzy RF i EF ale odnosnie stabilizacji to ja tych tekstów nie widziałem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    tą cyfrową trzeba wyłączyć. W menu opcje dot. stab. znikają po podłączeniu obiektywu mającego IS, stabilizacja działa przez cały czas więc TYLKO włącznik IS w obiektywie oszczędza energię. To ręczne wyłączanie jest głupie i prądożerne więc lepiej wybrać najkrótszy czas uśpienia puszki.
    Na moje oko działają obie stabilizacje z obiektywami EF, bo czasy są wyraźnie dłuższe niż w 6D.

Ciekawiej jest z obiektywami Canona bez wbudowanej stabilizacji, Wtedy pojawia się w menu opcja włączenia stabilizacji matrycy oraz wyboru czy - ma działać zawsze czy tylko w momencie robienia zdjęcia. Jednak jest to działanie przez bardzo krótki czas w momencie robienia zdjęcia a nie jak to było w lustrach czyli po wciśnięciu do połowy spustu. I właśnie tej opcji brakuje mi bardzo w menu po podpięciu eLki z ISem.
    Po co wyłaczać stabilizacje cyfrową? Dlatego że więcej zżera pradu a i tak tylko jest przeznaczona do filmowania?

A mozesz rozwinąć o co Ci chodzi pisząc: "TYLKO włącznik IS w obiektywie oszczędza energię. To ręczne wyłączanie jest głupie i prądożerne więc lepiej wybrać najkrótszy czas uśpienia puszki."?

Dzieki

Uprawnienia umieszczania postów