Strona 104 z 156 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 031 do 1 040 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

hmm a czy to zależy od wizjera czy ekranu to nie sprawdziłem, będe miał więcej czasu to popatrze
    nosz kurde jestem zły, naprawde super shoty mi przepadły, a zostało dosłownie kilka tych co robiłem na one-shocie

tak na szybko, bo musze uciekać - tu jest one-shot, śledzenie przez ekran nie działało
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MG_8727.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	4,40 MB
ID:	7854
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 09-04-2022 o 13:04
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Początki nałogu

[Szklana kula ostro pocierana] A może nasz wielmożny Canon, wraz z nowym firmware, zmienia metody współpracy z niesystemowymi obiektywami (zakładam że użyłeś Tamrona z sygnaturki)?

Piszę to bez żadnych danych do podparcia się, no może poza tym, że mam staruśką Sigmę 12-24 (pierwsza wersja EX), która jest nieużywalna na R6 - próba użycia z IBIS to oczywiście porażka i można było się tego spodziewać, ale nawet po wyłączeniu IBISa foty są podejrzanie rozmyte.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Ja rzadko korzystam z ekranu, ale wydaje mi się, że wcześniej było ok. Na pewno w przypadku śledzenia ludzi. Trzeba będzie zgłębić temat. Czyżby kolejna wtopa Canona?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Coś już napisał Awatar s!wy
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    no i R6 rozczarował mnie dziś na maxa, w sumie to nie wiem czy aparat, czy adapter, czy obiektyw.

pojchałem do parku pofocić ptaszory, warunki świetlne bardzo dobre, obiekt oddalony ode mnie 2-3m, pływa sobie w randomowych kierunkach w sitowiu i coś tam skubie. Niska perspektywa, śledzę przez ekranik, ustawiony AF na Servo i śledzenie zwierzaków. W pierwszych minutach działał, a potem przestał. I to przestał w najdogodniejszym momencie, gdzie kadry mi uciekały, a AF szuka w kadrze wszystkiego tylko nie ptaka, który powinien wypełnić spokojnie 20% kadru. Niebieski kwadracik ustawił się w lewym dolnym rogu i ani myśli się zmienić, af obiektywu szuka od min.do nieskonczoności. Wiele świetnych kadrów mi przepadło, mam mgłę zamiast foty.

Restart aparatu nie pomaga, drugi na chwilę pomógł, po czym znowu to samo - kwadracik w lewym dolnym roku, a af błądzi, a powinien w tych warunkach celować bezbłędnie. Wreszcie musiałem się przełączyć na one-shot, i tylko dzięki temu kilka kadrów mam uratowanych. Dodam, że kilka dni temu robiłem update firmwaru, który miał wynieść af w kosmos. Po powrocie przetarłem styki, nie wiem czy to coś pomoże czy nie.

Co się sp$%^&*?
    jaki adapter, jakie szkło? tak z ciekawości pytam

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
    pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

W moim przypadku adapter Canona z dodatkowym pierścieniem. Podpięty Ef 135 2.0L USM.

Miasto
    Białystok

ostatnio robiłem r6 + adapter canon z control ringiem + 35L, 85L, 135L, robiłem też 50rf 1.8 I tymi konfiguracjami łącznie zrobiłem ponad 4 tys zdjęć w 2 dni. na te wszystkie zdjęcia, a przejrzałem wszystkie, z powodu ostrości wywaliłem mniej niż 10, robiłem portrety więc ucieczka ostrości na brew czy w drugą stronę o taką samą odległość to Delete z miejsca.

pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Właśnie sprawdziłem ten sam zestaw w przypadku śledzenia ludzi i wydaje się ok, czy to przez wizjer czy na ekranie. Czyżby problem dotyczył śledzenia zwierząt?

Miasto
    Warszawa

Tak, adapter podstawowy canona, tamron 28-300. Wczesniej dzialalo, bo bylem w tym parku w gorszych warunkach oswietlenia. Dzis powinno działac bez pudła. Najpierw myslalem że to moze czarne oko ptaszora na czarnych piorach i nie tozpoznaje, ale nie. W ogole nie rozpoznawal poruszajacego sie obiektu.

Tez mam sigme 12-24 ta pierwsza, wszystkie landszafty ze statywu top szarp. Co to ibis to nie wiem.
    Flickr | YT

Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Tak, adapter podstawowy canona, tamron 28-300. Wczesniej dzialalo, bo bylem w tym parku w gorszych warunkach oswietlenia. Dzis powinno działac bez pudła. Najpierw myslalem że to moze czarne oko ptaszora na czarnych piorach i nie tozpoznaje, ale nie. W ogole nie rozpoznawal poruszajacego sie obiektu.

Tez mam sigme 12-24 ta pierwsza, wszystkie landszafty ze statywu top szarp. Co to ibis to nie wiem.
    na jakiej wersji firmware robiłeś teraz?

pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Ten najnowszy, nie pamietam juz nr, wroce na chate to sprawdze.

Ale po poweocie do PL next week zrobie test z 85tka canona i z tamronem, z wykrywaniem ludzi i zwierzakow, przez wizjer i przez ekran.
    Flickr | YT

Strona 104 z 156 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów