Pokaż wyniki od 1 do 10 z 961

Wątek: Canon EOS RP

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS RP

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, cieszę się że piszecie. Wspominałem o silnym nagrzaniu body po włożeniu aparatu do torby z włącznikiem w pozycji ON. Jest to dla mnie zagadką, co było powodem. Dzisiaj zabrałem aparat w plener, 3 godziny fotografowania, aparat cały czas włączony, tylko kilka razy robiłem OFF, body nie jest nagrzane!!! Zrobiłem raptem 115 zdjęć, ale ustawiania było dużo, bardzo dużo, bo warunki ciężkie. Albo ciemno, albo turyści mi włazili w kadr musiałem poczekać, aż sobie pójdą. Co jest pocieszające, ob 17-40/4 L, który na 7D musiałem mocno korygować mikroregulacją, tutaj chodzi rewelacyjnie, na pełnej dziurze ostrość super. Na 24-105 mam na stałe filtr UV (slim) jak dołożyłem jeszcze cienki polar to przy 24 na brzegach jest minimalne winietowanie.

Jeżeli chodzi o baterie i ładowanie, posłuchałem dobrych rad z CB i kupiłem ładowarkę USB, kosztowała coś 19 zł.
    Ale jednocześnie zamówiłem 2 szt zamienników, bez problemu przysłali, więc teraz mam 3 szt akumulatorów i do tego 4 szt ładowarek, bowiem zamienniki są w komplecie z ładowarką. Zamiennik naładowałem, dzisiaj po 3 godzinach fotografowania, 115 zdjęciach, nadal wykazuje 100%, znaczy są wszystkie kreseczki.

Coś mam jeszcze w aparacie źle ustawione, ale nie wiem co, tak na szybko w terenie nie mogłem znaleźć. Co jakiś czas znika mi obraz z ekraniku i naciśnięcie spustu nie powoduje, że się pojawia. Coś źle poustawiałem przypisanie do przycisków. Niby miałem do jednego przypisane przełączenie ekran / wizjer, ale nie za każdym razem zadziałało. Z czasem dojdę, starość nie radość, powinni mnie uśpić. Z jakości zdjęć jestem zadowolony, jak dla mnie starego i ślepego jest ok, najważniejsze, że mam 16:9

Musze się naumieć trzymać to body, bo zdarza się ze trzymając, coś tam naciskam bezwiednie, lewą rękę mam na obiektywie, zoom, korekcja +/-
    prawą trzymam body i coś tam naciskam bez zastanowienia

Jeszcze na koniec pytanie, tylko błagam nie denerwujcie się, bo już o tym była mowa. Mam ładowarkę USB, oraz dwie z kompletu do akumulatorów zamienników, one też USB - czy ja te ładowarki mogę podłączyć do power banku, "pierwszego lepszego", nie musi być Power Delivery?
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 12-08-2020 o 14:05

Uprawnienia umieszczania postów